Nutella

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Nutella

Postprzez AndziaMamusia » Cz 19 wrz, 2013 09:43

Nutella ze śliwek - wspaniała, do zrobienia samemu ;)

składniki:
2,5 - 3 kg kg śliwek węgierek
1 kg cukru (może byc mniej)
2-3 cukry waniliowe
20-25 dkg kakao
Sliwki wydrylować dokładnie i przekręcić 2 - krotnie przez maszynkę do mięsa i włożyć do dużego garnka dodać cukier i smażyć na małym ogniu ponad 2 godziny mieszając aby się nie przypaliło.Część płynu (większa) powinna odparować.Dodać kakao i cukry waniliowe.Jeszcze smażyć ok. 0,5 godziny i wkładać do słoików (wcześniej wyparzonych),zakręcać szczelnie pokrywkami i stawiac do góry dnem.
Jest wyśmienita do różnych kremów,deserów i na kanapki.Dostałam ją od koleżanki i zaraz ją wypróbowałam.Z zimowych zapasów nic nie zostało.

Ja śliwki przesmażam i traktuje blenderem, bez mielenia. Potem dodatkowo pasteryzuje. Jest pyszna, im dłużej stoi, tym smaczniejsza.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 369
Dołączył(a): Pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Postprzez Leeloo » Cz 19 wrz, 2013 13:49

AndziaMamusia, brzmi genialnie :564:
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7118
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez warkoczyk » Cz 19 wrz, 2013 14:04

Ja na pewno wypróbuję przepis, uwielbiam śliwki, więc to coś dla mnie :D
Treningi narciarskie przygotowywane przez profesjonalistów oraz wyjazdy na tyczki: http://www.grupaszafranski.pl/
warkoczyk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013 10:33
Lokalizacja: Racibórz

Postprzez AndziaMamusia » Cz 19 wrz, 2013 14:11

Robię co roku i jest naprawdę genialna ;) Do naleśników najlepsza ;)
Smacznego:)
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 369
Dołączył(a): Pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Postprzez pasikonik » N 22 wrz, 2013 13:09

Chyba też się skuszę, bo brzmi pysznie, tym bardziej, że śliweczki mam swoje, bo rosną mi w ogrodzie, więc będzie jak znalazł :D
Ostatnio edytowano N 22 wrz, 2013 13:10 przez pasikonik, łącznie edytowano 1 raz
pasikonik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): N 22 wrz, 2013 11:31
Lokalizacja: Kraków

Re: Nutella

Postprzez Leeloo » Pn 27 sty, 2014 14:53

ja polecam nutellę z namoczonych i zmiksowanych daktyli. pełnia szczęścia :)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7118
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Nutella

Postprzez AndziaMamusia » Śr 29 sty, 2014 15:50

No to jeszcze coś podpowiem - namoczone i zmielone rodzinki, figi, daktyle, świetnie smakuja i kleja. Mozna zrobić pyszne kulki w kokosie. Ja zrobiłam z mlekiem skondensowanym, prażonym słonecznikiem mmmmm
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 369
Dołączył(a): Pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Re: Nutella

Postprzez AndziaMamusia » Śr 29 sty, 2014 15:56

No jest, ale nikt nie każe zjadać wszystkiego od razu ;) Poza tym wiele osób narzeka, że nie można słodyczy ... Można, mozna tylko trzeba pokombinowac
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 369
Dołączył(a): Pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Re: Nutella

Postprzez Leeloo » Śr 29 sty, 2014 22:48

AndziaMamusia napisał(a):No to jeszcze coś podpowiem - namoczone i zmielone rodzinki, figi, daktyle, świetnie smakuja i kleja. Mozna zrobić pyszne kulki w kokosie. Ja zrobiłam z mlekiem skondensowanym, prażonym słonecznikiem mmmmm



nie jest za słodkie?
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7118
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Nutella

Postprzez AndziaMamusia » Cz 30 sty, 2014 18:38

Jeśli dasz dużo kokosu, słonecznika to jest ok.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 369
Dołączył(a): Pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Re: Nutella

Postprzez Leeloo » Cz 30 sty, 2014 20:32

dzięki :)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7118
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska


Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości