Naleśniki gryczane

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Naleśniki gryczane

Postprzez Leeloo » So 25 paź, 2014 11:09

ciasto:
250g mąki gryczanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
dodatkowo: olej do smażenia

nadzienie:
6-8 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: syrop z agawy lub cukier

Przygotowanie:
Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby można dodać więcej wody czy mąki, jeśli ciasto było zbyt gęste lub za rzadkie.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
Smażymy na nim naleśniki na złoty kolor.
Jabłka obieramy, kroimy drobniutko.
Przekładamy do rondelka, dodając odrobinę wody na dno.
Owoce dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadną.
Doprawiamy je cynamonem.
Jeśli jabłka będą zbyt kwaśne możemy je dosłodzić syropem itd.


źródło:
http://zmiksowani.pl/przepis/629711
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Naleśniki gryczane

Postprzez uniaczek » Cz 06 lis, 2014 16:51

U nas na stałe goszczą naleśniki gryczane z mąką naleśnikową i taka wersja smakuje nam najbardziej. Mąki łączę w stosunku 1:1
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 498
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Naleśniki gryczane

Postprzez violla » So 06 gru, 2014 20:49

Ja do gryczanej dodaje mąki migdałowej i robię tez z samej wody. Mozna eksperymentować jeszcze z amarantusową+gryczaną+jakaś inna dozwoloną :) .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Naleśniki gryczane

Postprzez April » So 06 gru, 2014 22:53

Mam problem z naleśnikami, otóż zawsze mam grudki w cieście. Robiłam z różnych przepisów, mąk, miksowałam nawet pół godziny a grudki nadal są, w czym może być problem?
Obrazek
April
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 102
Dołączył(a): Pn 17 lut, 2014 18:40

Re: Naleśniki gryczane

Postprzez gronkowiec » N 07 gru, 2014 06:57

Grudki w cieście naleśnikowym to raczej nie problem, tzn nie wpływają one na smak i jakość naleśnika, przynajmniej u mnie. Ja do ciasta dodaję najpierw płynne składniki, dokładnie mieszam jajka z płynem i na koniec dodaję mąkę (ryżową i odrobinę tapioki albo mieszankę domową). Ale ja robię naleśniki z "łagodnych" w smaku mąk.
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006 22:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Naleśniki gryczane

Postprzez wicherek1989 » N 07 gru, 2014 19:23

Ja nie używam miksera do łączenia składników, bo wtedy zawsze mi się grudzi wszystko. Daję najpierw składniki płynne: 1 szklanka wody, 2 jajka, daję szczyptę soli, łyżkę oleju, cukier jak kto chce, potem szklanka mąki gryczanej stopniowo i ubijam tradycyjną trzepaczką smażę cieniutkie i wychodzą przepyszne i na słodko i wytrawnie :)
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 147
Dołączył(a): So 25 paź, 2014 20:38

Re: Naleśniki gryczane

Postprzez Kania78 » Cz 11 gru, 2014 15:38

Witam, wczoraj udało mi się usmażyć gryczane naleśniki wieczorem, wyszły super, dziś będą z nadzieniem szpinakowo-serowym, z dużą ilością czosnku, pieprzu :-) Podaję przepis:

1 szklanka mąki gryczanej
0,33 ml kefiru lub maślanki,
2 jajka
woda na oko (najlepsza do naleśników gazowana)
sól, cukier jak kto woli.

Smacznego i pozdrawiam.
"...zbudujmy enklawę przed codziennym stresem, i jak dzieci cieszmy się każdym sukcesem..."
Avatar użytkownika
Kania78
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 86
Dołączył(a): Śr 08 paź, 2014 11:32
Lokalizacja: Południowy wschód


Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron