Naleśniki gryczane
Moderator: Moderatorzy
Naleśniki gryczane
ciasto:
250g mąki gryczanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
dodatkowo: olej do smażenia
nadzienie:
6-8 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: syrop z agawy lub cukier
Przygotowanie:
Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby można dodać więcej wody czy mąki, jeśli ciasto było zbyt gęste lub za rzadkie.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
Smażymy na nim naleśniki na złoty kolor.
Jabłka obieramy, kroimy drobniutko.
Przekładamy do rondelka, dodając odrobinę wody na dno.
Owoce dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadną.
Doprawiamy je cynamonem.
Jeśli jabłka będą zbyt kwaśne możemy je dosłodzić syropem itd.
źródło:
http://zmiksowani.pl/przepis/629711
250g mąki gryczanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
dodatkowo: olej do smażenia
nadzienie:
6-8 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: syrop z agawy lub cukier
Przygotowanie:
Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby można dodać więcej wody czy mąki, jeśli ciasto było zbyt gęste lub za rzadkie.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
Smażymy na nim naleśniki na złoty kolor.
Jabłka obieramy, kroimy drobniutko.
Przekładamy do rondelka, dodając odrobinę wody na dno.
Owoce dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadną.
Doprawiamy je cynamonem.
Jeśli jabłka będą zbyt kwaśne możemy je dosłodzić syropem itd.
źródło:
http://zmiksowani.pl/przepis/629711
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Naleśniki gryczane
U nas na stałe goszczą naleśniki gryczane z mąką naleśnikową i taka wersja smakuje nam najbardziej. Mąki łączę w stosunku 1:1
Re: Naleśniki gryczane
Ja do gryczanej dodaje mąki migdałowej i robię tez z samej wody. Mozna eksperymentować jeszcze z amarantusową+gryczaną+jakaś inna dozwoloną .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Naleśniki gryczane
Mam problem z naleśnikami, otóż zawsze mam grudki w cieście. Robiłam z różnych przepisów, mąk, miksowałam nawet pół godziny a grudki nadal są, w czym może być problem?
-
- Forumowicz
- Posty: 167
- Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Naleśniki gryczane
Grudki w cieście naleśnikowym to raczej nie problem, tzn nie wpływają one na smak i jakość naleśnika, przynajmniej u mnie. Ja do ciasta dodaję najpierw płynne składniki, dokładnie mieszam jajka z płynem i na koniec dodaję mąkę (ryżową i odrobinę tapioki albo mieszankę domową). Ale ja robię naleśniki z "łagodnych" w smaku mąk.
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: Naleśniki gryczane
Ja nie używam miksera do łączenia składników, bo wtedy zawsze mi się grudzi wszystko. Daję najpierw składniki płynne: 1 szklanka wody, 2 jajka, daję szczyptę soli, łyżkę oleju, cukier jak kto chce, potem szklanka mąki gryczanej stopniowo i ubijam tradycyjną trzepaczką smażę cieniutkie i wychodzą przepyszne i na słodko i wytrawnie
- Kania78
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: śr 08 paź, 2014 11:32
- Lokalizacja: Południowy wschód
Re: Naleśniki gryczane
Witam, wczoraj udało mi się usmażyć gryczane naleśniki wieczorem, wyszły super, dziś będą z nadzieniem szpinakowo-serowym, z dużą ilością czosnku, pieprzu :-) Podaję przepis:
1 szklanka mąki gryczanej
0,33 ml kefiru lub maślanki,
2 jajka
woda na oko (najlepsza do naleśników gazowana)
sól, cukier jak kto woli.
Smacznego i pozdrawiam.
1 szklanka mąki gryczanej
0,33 ml kefiru lub maślanki,
2 jajka
woda na oko (najlepsza do naleśników gazowana)
sól, cukier jak kto woli.
Smacznego i pozdrawiam.
"...zbudujmy enklawę przed codziennym stresem, i jak dzieci cieszmy się każdym sukcesem..."
-
- Nowicjusz
- Posty: 14
- Rejestracja: ndz 14 lut, 2021 13:27
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Naleśniki gryczane
Na naleśniki gryczane zawsze mielę w młynku kaszę gryczaną niepaloną 1 szkl, dodaje 2 szkl mąki schara mel farine i warto dodać też mąki z tapioki ( zawsze dodaję ); 3 jajka, mleko i woda.
Jest nas trzech, czasem czterech głodomorów. Gdy ciasto naleśnikowe sobie trochę postoi, dolewam jeszcze oleju do ciasta
Zapewniam, że nie rwą się, pięknie się smażą
Polecam, pewnie zmniejszysz proporcje
Jest nas trzech, czasem czterech głodomorów. Gdy ciasto naleśnikowe sobie trochę postoi, dolewam jeszcze oleju do ciasta
Zapewniam, że nie rwą się, pięknie się smażą
Polecam, pewnie zmniejszysz proporcje
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Naleśniki gryczane
Od dzisiaj będę robić naleśniki z mąki makaronowej Nutrifree - obiad w 10 minut Opisałam w poście pod wątkiem " naleśniki idealne " .Mąkę kupuję internetowo
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Naleśniki gryczane
Risotto lubię bardzo i nie jest bardzo pracochłonne, lubię mieszać i dodawać składniki i znowu mieszać jak czarownica
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Naleśniki gryczane
Naleśniki są najlepsze z białym serem ze śmietaną i cukrem waniliowym. Robię też że szpinakiem z fetą
Re: Naleśniki gryczane
Kocham naleśniki gryczane podobnie jak ryżowe Bardzo lubię je jeść z dżemem. A na czym robicie ? Ja je robię na jajku i mleku migdałowym.