Napój jaglany

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Napój jaglany

Postprzez Leeloo » Wt 02 gru, 2014 19:33

Czas przygotowania: 5 minut (bez gotowania kaszy)
Ilość: ok. 800 ml

Składniki:

500 ml ciepłego mleka jaglanego lub innego *ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe, zwierzęce
150-200 g ugotowanej kaszy jaglanej
4-5 łyżek melasy karobowej *bardzo polecam melasę karobową!!!, ale jeśli nie macie, zamieńcie na inne słodzidło chociażby miód, dżemik, syrop..
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z ½ laski wanilii
płatki migdałów i karob w proszku do oprószenia *może być też kakao, wiórki, co tam dusza zapragnie


Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy jak na koktajl
Napój podajemy oprószony karobem w proszku

Wskazówki:
Możemy do mleka dodać także karob w proszku, uzyskamy wówczas bardziej zdecydowany karobowy smak i kolor napoju.
Ilość kaszy możemy dowolnie dozować, w zależności od tego jaką konsystencję napoju chcemy uzyskać.
Po dodaniu owoców napój się nieco rozrzedzi.

źródło:
http://www.mamaalergikagotuje.pl/jaglan ... y-karobem/
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron