Napój jaglany

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Napój jaglany

Post autor: Leeloo »

Czas przygotowania: 5 minut (bez gotowania kaszy)
Ilość: ok. 800 ml

Składniki:

500 ml ciepłego mleka jaglanego lub innego *ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe, zwierzęce
150-200 g ugotowanej kaszy jaglanej
4-5 łyżek melasy karobowej *bardzo polecam melasę karobową!!!, ale jeśli nie macie, zamieńcie na inne słodzidło chociażby miód, dżemik, syrop..
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z ½ laski wanilii
płatki migdałów i karob w proszku do oprószenia *może być też kakao, wiórki, co tam dusza zapragnie


Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy jak na koktajl
Napój podajemy oprószony karobem w proszku

Wskazówki:
Możemy do mleka dodać także karob w proszku, uzyskamy wówczas bardziej zdecydowany karobowy smak i kolor napoju.
Ilość kaszy możemy dowolnie dozować, w zależności od tego jaką konsystencję napoju chcemy uzyskać.
Po dodaniu owoców napój się nieco rozrzedzi.

źródło:
http://www.mamaalergikagotuje.pl/jaglan ... y-karobem/
ODPOWIEDZ