Budyń jaglany na mleku kokosowym

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Budyń jaglany na mleku kokosowym

Post autor: Leeloo »

Składniki, 2 porcje:

• 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
• 1/2 szklanki mleka kokosowego
• 1 łyżka miodu lub 2 łyżki syropu klonowego
• 1 banan
• 1 łyżka soku z cytryny

• do podania: syrop klonowy i np. miąższ z marakui lub rozmrożone, zmiksowane i przetarte przez sitko truskawki lub maliny lub karmelizowane banany lub łyżka dżemu lub syropu malinowego


* kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie (kilkakrotnie, zmieniając wodę, aż do czystej wody) opłukać w bardzo ciepłej wodzie, gotować do miękkości w mleku kokosowym (może być pół na pół z wodą) do całkowitego wchłonięcia płynu, ok. 15 minut. Na 1 porcję kaszy dajemy 2 porcje płynu.


Przygotowanie:

Składniki włożyć do pojemnika blendera i zmiksować na idealnie gładki mus (ok. 1-2 minuty miksowania).


źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_d ... zepis.html
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 96
Rejestracja: śr 03 gru, 2014 08:52

Re: Budyń jaglany na mleku kokosowym

Post autor: kofi »

Pycha, robię podobny, chyba trochę więcej mleka, bo wychodzi bardziej płynny, uwielbiam. :)
ODPOWIEDZ