"KRÓWKA"

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

"KRÓWKA"

Post autor: helenae1 »

Wszystko dla miłośników krówek, ciągutek, toffi i karmelu w jednym miejscu.
Uwaga - kaloryczne ;-)
Druga uwaga - dla bezglutenowców z celiakią, nie dla wszystkich alergików :(
Dzielcie się tymi cudami, ja zacznę od "ciasta krówka" bez pieczenia.
Awatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: "KRÓWKA"

Post autor: helenae1 »

Przepis pierwszy.
Składniki:
Paczka bezglutenowych krakersów firmy Schär.
Litr mleka i 2 budynie waniliowe bezglutenowe (dla alergików - mleko sojowe, cukier, wanilia i skrobia ziemniaczana).
Gotowa masa "kajmak" w puszce lub mleko zagęszczone słodzone (trzeba je skarmelizować w domu).
Bita śmietana bezglutenowa (dla alergików bezmleczna) lub po prostu ubita śmietana kremówka z odrobiną cukru pudru.
Pół kostki masła lub margaryny.
Orzechy włoskie lub migdały (mogą być w płatkach) i gorzka czekolada (tarta) lub kakao - do posypania.
Niewielka blaszka, najlepiej kwadratowa (30x30 cm).

Ugotować budyń, jeszcze ciepły (ale już nie gorący) zmiksować z masłem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć krakersy, posmarować je masą krówkową lub skarmelizowanym mlekiem.
Nałożyć na to przestudzony krem budyniowy, a następnie przykryć drugą warstwą krakersów.
Znów posmarować wszystko masa krówkową. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę,
posypać orzechami lub/i migdałami oraz tarta gorzką czekoladą lub kakao.
Trzymać w lodówce przynajmniej 8 godzin.
Smak niezapomniany... :okulary:
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: "KRÓWKA"

Post autor: Anula80 »

Robiłam coś podobnego, niebo w gę... ustach :D
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: "KRÓWKA"

Post autor: helenae1 »

To się zgadza.
Tylko - niestety - kaloryczne to niebo ;)
mario05
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: pn 12 sty, 2015 13:29

Re: "KRÓWKA"

Post autor: mario05 »

Coś za coś... ale pyszne ;) . Ostatnio robiłem, nawet wyszło jak należy.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Re: "KRÓWKA"

Post autor: AndziaMamusia »

Taniej wychodzi na biszkopcie. Można też zrobic batony - chrupki corn flakes zalewamymasą krówkową, wystygnie, kroimy ... mmmmm
Awatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: "KRÓWKA"

Post autor: helenae1 »

O, dobry pomysł na te "batony", spróbuję :)
Z biszkoptami może i taniej, ale brakuje czegoś w smaku. Chyba o tę sól z krakersów chodzi ;)
Cieszę się, że krówka smakuje :)
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Re: "KRÓWKA"

Post autor: AndziaMamusia »

Baton krówkowy bdb, polecam ;P Można dodac bakalii, słonecznika .... Lubię eksperymentować :P
A co do krówki z krakersami, to na pewno super. Robiłam kiedys kremówke z krakersami. Niebo w gębie :P
ODPOWIEDZ