Składniki: (2 duże lub 4 mniejsze porcje)
- dowolne owoce (najlepiej użyć kwaśnych i słodkich np. brzoskwinie z puszki, maliny, banan)
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 białka
- 0,5 szklanki cukru (użyłam cukru pudru)
- opcjonalnie 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej do piany (dodać pod koniec ubijania)
- szczypta soli
Owoce pokroić w małe cząstki i podzielić na 2 duże lub 4 mniejsze kofliki ceramiczne (ja robiłam w 4 dostępnych w ikea). Na owoce pokruszyć w małe kawałki czekoladę.
Ubić pianę z białek na sztywno z solą i cukrem. Owoce przykryć pianą.
Kofliki wstawić do nagrzanego na 200C z termoobiegiem piekarnika. Piec do zbrązowienia bezy ok 5-10 min. Wyjąć i podawać na ciepło. Przy tak krótkim pieczeniu beza mi nie opadła.
Inspiracja: http://kotlet.tv/owoce-pod-bezowa-pierzynka/
owoce zapiekane pod chmurką
Moderator: Moderatorzy