Kanapkowa Krówka

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Kanapkowa Krówka

Post autor: Leeloo »

Kanapkowa krówka/ (słoiczek):
70 g cukru
2 łyżki wody
200 ml śmietanki kremówki
50 ml mleka
100 g białej czekolady
1/2 łyżeczki soli (można dać 3/4)
kilka łyżek płatków kukurydzianych

Przygotowanie:
W rondlu podgrzewamy śmietankę kremówkę z połamaną białą czekoladą i solą.
Od czasu do czasu mieszamy, aby nie powstały grudki.
Letni płyn zestawiamy na blat.
Do dużego garnka wsypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewamy, aż cukier się skarmelizuje i nabierze brązowego koloru. W tym czasie nie mieszamy cukru, ewentualnie potrząsamy garnkiem.
Garnek z karmelem zestawiamy z ognia, wlewamy połowę kremówki i mieszamy, pilnując, aby nie wykipiało. Stawiamy na ogniu, wlewamy pozostałą część kremówki, od czasu do czasu mieszamy i gotujemy karmel na małym ogniu przez 10 minut.
Gęstniejący krem przelewamy do słoiczka i studzimy.

źródło:
http://www.burczymiwbrzuchu.pl/2015/03/ ... wkowy.html
Następnie wkładamy na noc do lodówki.
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 89
Rejestracja: wt 03 lut, 2015 11:31

Re: Kanapkowa Krówka

Post autor: MajaWN »

Leeloo pisze:Następnie wkładamy na noc do lodówki.
Że niby nie mogę od razu zjeść? :burger: :burger: :burger:
g:D
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: Kanapkowa Krówka

Post autor: pleomorfa »

Jakbyś się uparła to na pewno krówka nie będzie się sprzeciwiać :mikolaj:
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Kanapkowa Krówka

Post autor: violla »

Od dawna, bezskutecznie szukam w sieci informacji, czy ksylitol się karmelizuje. Próbowałam karmelizować, ale się nie udało. Z tym, ze nie wiem jak długo trwa karmelizowanie się np. zwykłego cukru? Może za krótko czekałam.... . Nigdzie nie znalazłam karmelu na bazie czegoś innego niż cukier. Zrobiłam jakiś sos zastępujący karmel, ale nie smakował nikomu :(.
Wiecie coś o karmelizowaniu ksylitolu?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Kanapkowa Krówka

Post autor: Leeloo »

generalnie z ksylitolu karmelu się nie uzyska.
ale można osiągnąć coś podobnego poprzez rozpuszczenie kilku łyżeczek na patelni. jest to masa bardziej do wymieszania z czymś, np. przy robieniu batonów/sezamków itd.

"karmel daktylowo -pomarańczowy":
daktyle 200g
woda 140g
skórki pomarańczowe (do smaku)

Daktyle i skórki pomarańczowe zmiksuj z wodą na gładko lub, jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego, zagotuj i potem zmiksuj na miękką masę.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Kanapkowa Krówka

Post autor: violla »

Leeloo pisze: ale można osiągnąć coś podobnego poprzez rozpuszczenie kilku łyżeczek na patelni. jest to masa bardziej do wymieszania z czymś, np. przy robieniu batonów/sezamków itd.
A dlaczego do wymieszania? Jest za rzadki? A na patelni suchej? To się chyba upraży szybciej ;) ?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
ODPOWIEDZ