Mus czekoladowy

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Mus czekoladowy

Post autor: xymi »

Jest naprawdę mocno czekoladowy. Mała porcja wystarczy aby zaspokoić czekoladowy głód ;)

Składniki:
• 200 g gorzkiej czekolady lub deserowej, im lepszej jakości tym lepiej
• 3 łyżki stołowe wody
• 3 łyżki stołowe brandy lub likieru pomarańczowego lub innego ulubionego likieru - nie dodawałam
• 3 łyżki stołowe masła
• 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
• mała szczypta soli morskiej
• 3 łyżki cukru

Do dekoracji: bita śmietana - przełamuje mocno czekoladowy smak

Do rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, dodać wodę, alkohol. Na malutkim ogniu podgrzewać mieszając aż czekolada się roztopi, po roztopieniu od razu odstawić z ognia.
Dodać masło i energicznie wymieszać. Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Jajka umyć, następnie skorupki sparzyć wrzątkiem. W oddzielnej miseczce ubić na sztywną pianę białka razem z solą, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijać aż piana będzie gęsta. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej w 3 partiach, bardzo delikatnie mieszając łyżką za każdym razem.
Masę wyłożyć do 6 filiżanek, kieliszków lub innych naczynek pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny lub przez całą noc. Mus można trzymać w lodówce do 5 dni, można zamrozić na 1 miesiąc.

Ładnie wygląda mus w kieliszkach na długiej stopce w proporcji 1/2 mus i 1/2 bita śmietana.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_fra ... zepis.html
ODPOWIEDZ