Mus czekoladowy

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Mus czekoladowy

Postprzez Leeloo » So 21 mar, 2015 20:27

Składniki, 2 porcje:
• 40 g gorzkiej czekolady
• 1 łyżka cukru
• 1 jajko
• szczypta soli

do dekoracji: wiórki czekoladowe lub owoce, do podania np. domowe ciasteczko migdałowe


Przygotowanie:
1. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółto utrzeć z cukrem na biały puszysty krem, wymieszać z ostudzoną ale płynną czekoladą.
2. Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką. Nałożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na min. godzinę.
3. Można posypać wiórkami czekoladowymi lub pokrojonymi truskawkami, malinami itd.


źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/czek ... zepis.html
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości