Racuchy- bez jajek, mleka, kukurydzy

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Racuchy- bez jajek, mleka, kukurydzy

Post autor: Leeloo »

20 sztuk racuchów

Składniki:
3 szklanki mąki ryżowej
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
2 opakowania suchych drożdży
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki dobrej jakości oleju

Dodatkowo:
olej roślinny do smażenia
mus z jabłek

Przygotowanie:

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól,drożdże i cukier.
Powoli wlej olej i wodę.
Wymieszaj drewnianą łyżką.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie formuj średnie kulki.
Połóż na blacie i odczekaj 15 min., troszkę podrosną.
Rozgrzej olej, połóż racuchy, lekko ,,rozpłaszcz'' łyżką.
Smaż na złoty kolor z obu stron.

Podawaj z musem jabłkowym, najlepsze są jeszcze ciepłe!


źródło:
http://bezglutenowawera.blogspot.com/20 ... cuchy.html
ODPOWIEDZ