wegańskie bezy :)
Moderator: Moderatorzy
wegańskie bezy :)
Ten przepis jest tak banalny, że aż strach. Wystarczy odlać wodę z puszki po cieciorce, schłodzić i ubić z cukrem pudrem. Jest jednak kilka ważnych spraw by wszystko poszło dobrze:
- dobre schłodzenie wody z cieciorki
- stosunek płynu do cukru 1:1 (używałem cukru pudru)
- suszenie bez w 100°C i koniecznie z termoobiegiem
- bardzo sztywne ubicie piany (jak do bez z białek jaj)
- cukier dodawać powoli (pierwsza łyżeczka po 5 minutach ubijania i później mniej więcej co minutę po łyżeczce)
- czas ubijania mikserem (polecam stacjonarny) to 15-20 minut
- bezy piec na papierze do pieczenia
SKŁADNIKI:
- pół szklanki wody po cieciorce
- pół szklanki cukru pudru
- wanilia z 1 laski
WYKONANIE:
- schłodzoną wodę po cieciorce wlewamy do misy miksera i zaczynamy ubijanie
- po ok. 5 minutach dodajemy pierwszą porcję cukru i wanilię
- pozostały cukier dodajemy w porcjach co ok. 2 min
- całość ubijamy ok 20 minut (masa musi być sztywna-przewrócić miskę do góry dnem, nie powinno wylecieć na podłogę)
- włączamy piekarnik z termoobiegiem na 100°C
- masę przekładamy do szprycy (lub woreczka na mrożonki) i wyciskamy na papier do pieczenia małe beziki
- wkładamy blachę do piekarnika na ok. 2 godziny
- bezy są gotowe jak lekko odchodzą od papieru
źródło:
http://weganon.blogspot.com/2015/04/weg ... wym-i.html
- dobre schłodzenie wody z cieciorki
- stosunek płynu do cukru 1:1 (używałem cukru pudru)
- suszenie bez w 100°C i koniecznie z termoobiegiem
- bardzo sztywne ubicie piany (jak do bez z białek jaj)
- cukier dodawać powoli (pierwsza łyżeczka po 5 minutach ubijania i później mniej więcej co minutę po łyżeczce)
- czas ubijania mikserem (polecam stacjonarny) to 15-20 minut
- bezy piec na papierze do pieczenia
SKŁADNIKI:
- pół szklanki wody po cieciorce
- pół szklanki cukru pudru
- wanilia z 1 laski
WYKONANIE:
- schłodzoną wodę po cieciorce wlewamy do misy miksera i zaczynamy ubijanie
- po ok. 5 minutach dodajemy pierwszą porcję cukru i wanilię
- pozostały cukier dodajemy w porcjach co ok. 2 min
- całość ubijamy ok 20 minut (masa musi być sztywna-przewrócić miskę do góry dnem, nie powinno wylecieć na podłogę)
- włączamy piekarnik z termoobiegiem na 100°C
- masę przekładamy do szprycy (lub woreczka na mrożonki) i wyciskamy na papier do pieczenia małe beziki
- wkładamy blachę do piekarnika na ok. 2 godziny
- bezy są gotowe jak lekko odchodzą od papieru
źródło:
http://weganon.blogspot.com/2015/04/weg ... wym-i.html
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: wegańskie bezy :)
Bardzo jestem ciekawa, jak smakują. Jak otworzę puszkę cieciorki, to wypróbuję
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: wegańskie bezy :)
rewelka
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: wegańskie bezy :)
czuć cieciorkę?
Re: wegańskie bezy :)
Jeszcze nie miałam odwagi zrobić, ale widzę, że są hitem wśród blogerów. Pojawiły się nawet na "Moich Wypiekach".
Re: wegańskie bezy :)
xymi, chciałabym Ci na to odpowiedzieć, ale jestem ostatnią osobą do pytania o czucie smaku/zapachu
Re: wegańskie bezy :)
Ostatnio piekłam, nikt się nie zorientował, że są to bezy bez białek (nie czuć cieciorki, dodałam tylko odrobinę soku z limonki) Polecam naprawdę pyszne znikły w mig
Re: wegańskie bezy :)
uważam to za hit roku jak na razie
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: wegańskie bezy :)
Kurcze trzeba spróbować, jak tak zachwalacie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: wegańskie bezy :)
Ja też już piekłam - smakują normalnie, początkowo pachną cieciorką, potem już nie. Smakują, jak bezy, dodałam troszkę kawy rozpuszczalnej, tylko mama wyczuła, że tam była. Piana ubija się pięknie (mikserem stacjonarnym), na początku ta woda wygląda okropnie, ale już po paru minutach zaczyna przpominać tę z jajek. Po 15 minutach jest gotowa, piękna, zwarta, błyszcząca. Troszkę się rozpłynęły, no i nie wyciskałam, tylko tak kładłam łyżją, więc nie takie piękne. Ale z trudem się zmieściły na 1 blachę. Dla mnie też hit roku. W weganizmie bardzo brakowało mi bez.
-
- Nowicjusz
- Posty: 14
- Rejestracja: ndz 14 lut, 2021 13:27