SKŁADNIKI:
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
- szklanka słonecznika
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół szklanki sezamu
- pół szklanki nasion lnu złocistego
- 2 łyżeczki cynamonu
- skórka i sok z jednej pomarańczy
- wanilia z 2 lasek
- syrop z agawy lub inne słodziwo
- pół szklanki mleka (krowiego, roślinnego)
WYKONANIE:
- kaszę ugotować i wystudzić
- startą marchewkę przesmażyć chwilę na suchej patelni, dodać mleko i dusić na małym ogniu 10 minut, wystudzić
- w malakserze zmielić słonecznik, sezam i len na proszek
- w malakserze zmiksować na gładko marchewkę i kaszę
- połączyć wszystkie zmielone składniki. Dodać sok i skórkę, wanilię, cynamon i syrop w ilości zapewniającej słodki smak
- dokładnie wymieszać
- formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć masę, wyrównać wierzch
- formę wstawić na 2-3 godziny do zamrażarki a później do lodówki
źródło:
http://weganon.blogspot.com/2015/05/cha ... wkowa.html
CHAŁWA JAGLANO - MARCHEWKOWA
Moderator: Moderatorzy