Budyń jaglany

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Budyń jaglany

Postprzez Leeloo » Śr 23 wrz, 2015 19:53

Potrzebujemy:

BUDYŃ

szklanka mleka roślinnego
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
2 łyżki cukru/ ksylitolu/ miodu
łyżeczka masła/ masła klarowanego

***SOS Z WIŚNIAMI***

3/4 szklanki dojrzałych wiśni
łyżeczka masła / masła klarowanego
łyżeczka cukru/ ksylitolu/ miodu

*Aby pozbyć się goryczki kaszę uprzednio należy uprażyć na suchej patelni i starannie wypłukać. Szybszy sposób to przelanie ziaren gorącą wodą, pocieranie ręką, tak długo aż puści biały, goryczkowaty płyn i dokładne przepłukanie. Tak przygotowaną kaszę gotujemy na wodzie, na minimalnym ogniu, bez mieszania, w proporcji 2:1.

Przygotowanie:
W rondelku zagotuj mleko roślinne.
Następnie dodaj kaszę i ulubiony słód.
Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Kasza powinna się rozgotować.
W tym czasie na patelni rozpuść masło, dodaj ksylitol.
Gdy te się rozpuszczą dołóż wiśnie. Smaż na dość dużym ogniu, aż powstały z owoców sos zgęstnieje.
Odstaw.
Za pomocą blendera zmiksuj kaszę jaglaną z mlekiem na gładko.
Następnie dodaj masło i zagotuj ponownie.
Gorący budyń podaj z wiśniami.



źródło:
http://rybkabezglutenowa.blogspot.com/2 ... isnie.html
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7179
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Budyń jaglany

Postprzez gronkowiec » Pt 25 wrz, 2015 05:20

Jak tylko zobaczyłam tytuł to wiedziałam, że przepis od Rybki :)
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006 22:20
Lokalizacja: Zielona Góra


Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości