Kazandibi (dno kotła)

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Kazandibi (dno kotła)

Post autor: Nastka »

Składniki:
4 szkl. mleka
cukier puder
250 gr. cukru
1 paczka wanilii
1 szkl. mąki ryżowej

Ugotować mleko. Cukier oraz mąkę ryżową wymieszaną z odrobiną wody dodać do mleka, wymieszać. Mieszając gotować 15 min. Masę włożyc równomiernie na lekko naoliwioną i posypaną cukrem pudrem patelnię. Podsmarzyć na ogniu, aby spód uzyskał brązowy kolor. Włożyć patelnię do zimnej wody na 2 min. aby z łatwością oddzielić deser, następnie pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu podzielić na kwadraty, podawać podsmarzoną warstwą do góry.

Polecam, jest to deser z kuchni tureckiej.
ODPOWIEDZ