CZEKOLADA

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwaz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 08:21
Lokalizacja: Wieruszów

CZEKOLADA

Post autor: iwaz »

CZEKOLADA

wystarczy użyc mleka sojowego w proszku lub nutramigenu (uwaga na specyficzny smak), mleko w płynie zamienic na wodę oraz użyc margaryny bezmlecznej i mamy wpsanialą czekoladę bezmleczna i bezglutenowa!

Przepis 1:

- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki cukru
- 2 margaryny
- 1 paczka mleka w proszku
- 6 łyżek stołowych kakao

Mleko (płynne) i cukier gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Pod koniec gotowania dodać margarynę. Do ostudzonej masy dodawać miksując mleko w proszku i kakao. Można dodać aromat (migdałowy) i orzechy. Wyłożyć na jakąś tacę (płaskie naczynie, żeby łatwiej było kroić).

Przepis 2:

- 2,5 szkl. cukru,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 łyżki kakao,
- 1 paczka mleka w proszku,
- 1/2 szkl.wody

Wszystko rozpuścić w rondelku oprócz mleka i kakao, po 5min gotowania na małym ogniu dodać mleko w proszku oraz kakao. Następnie wylać do blaszki i włożyć do lodówki.

Przepis 3:

- 1 kostka masła
- 1/4 kg mleka w proszku
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- orzechy (dowolna ilość)
- mniej niż 1/2 szklanki mleka
- oliwa z oliwek
- *zapach arakowy (można bez zapachu)
- *spirytus lub koniak (można bez alkoholu)

Masło, cukier i mleko podgrzać mieszając. Dodać kakao i mieszając gotować 10 minut.. Odstawić, odczekać kilka minut , dodawać mleko w proszku, jednocześnie ucierać, tak aby nie było grudek. Po utarciu dodać orzechy i odrobinę zapachu arakowego oraz odrobinę spirytusu lub koniaku. Dokładnie wymieszać. Ułożyć formie lub na blaszce wysmarowanej lekko oliwą z oliwek. Odstawić na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia, a potem na kilka godzin do lodówki.


czekolada według Oli

- 1/3 szklanki mleka
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki kakao - ciemnego, niesłodzonego
- 1 szkl. mleka w proszku - nie granulowane i nie rozpuszczalne!

Mleko (płynne), cukier i cukier waniliowy gotować na małym ogniu przez 15 minut, nie dopuszczając do bulgotania. Przestudzić, dodać masło i kakao, porządnie wymieszać. Dosypywać mleko w proszku, cały czas mieszając i starając się nie dopuścić do powstania grudek. Masę przelać do płytkiej blachy wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wystygnięcia. I gotowe

LIV
_______________________________________________________

CZEKOLADA

Składniki:
- kostka masła,
- 3 łyżki kakao,
- mleko,
- 2 szklanki mleka w proszku.

Jak przyrządzić?
Szkl mleka + szkl cukru+cukier wanilinowy zagotować 15 min. Kostkę masła rozpuścić, dodać 3 łyżki kakao, pomieszać, ostudzić.
Mleko (letnie) dodać do masła + 2 szklanki mleka w proszku dobrze wymieszać lub zmiksować.
Wylać do salaterek, wstawić do lodówki. Smacznego

OSIA
____________________________________________________

TWARDA CZEKOLADA
2 szkl mleka w proszku, pół kostki masła, 1,5 szkl cukru, 6 łyżek wody, 3 łyżki kakao.
Kakao i mleko w proszku wymieszać, cukier, wodę i masło rozpuścić i zagotować, wsypać kakao z mlekiem i szybko mieszać, bo zastyga! Wylać na duży talerz, na twardą nie trzeba długo czekać! Jak widać sekretem "twardości" jest tutaj brak zwyklego mleka. SMACZNEGO!

ANIA22
huilisti
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 124
Rejestracja: śr 06 cze, 2007 19:44
Lokalizacja: Poznań

Post autor: huilisti »

A macie przepis na czekoladę bez mleka w proszku? czym można je zastąpić?
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

huilisti pisze:A macie przepis na czekoladę bez mleka w proszku?
No jasne :D O tutaj:
topics18/czekolada-mleczna-z-karobu-bez ... ight=karob
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
huilisti
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 124
Rejestracja: śr 06 cze, 2007 19:44
Lokalizacja: Poznań

Post autor: huilisti »

3 szklanki mleczka sojowego w proszku,
yyy... :) jeszcze gorzej...
ODPOWIEDZ