CZEKOLADA
wystarczy użyc mleka sojowego w proszku lub nutramigenu (uwaga na specyficzny smak), mleko w płynie zamienic na wodę oraz użyc margaryny bezmlecznej i mamy wpsanialą czekoladę bezmleczna i bezglutenowa!
Przepis 1:
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki cukru
- 2 margaryny
- 1 paczka mleka w proszku
- 6 łyżek stołowych kakao
Mleko (płynne) i cukier gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Pod koniec gotowania dodać margarynę. Do ostudzonej masy dodawać miksując mleko w proszku i kakao. Można dodać aromat (migdałowy) i orzechy. Wyłożyć na jakąś tacę (płaskie naczynie, żeby łatwiej było kroić).
Przepis 2:
- 2,5 szkl. cukru,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 łyżki kakao,
- 1 paczka mleka w proszku,
- 1/2 szkl.wody
Wszystko rozpuścić w rondelku oprócz mleka i kakao, po 5min gotowania na małym ogniu dodać mleko w proszku oraz kakao. Następnie wylać do blaszki i włożyć do lodówki.
Przepis 3:
- 1 kostka masła
- 1/4 kg mleka w proszku
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- orzechy (dowolna ilość)
- mniej niż 1/2 szklanki mleka
- oliwa z oliwek
- *zapach arakowy (można bez zapachu)
- *spirytus lub koniak (można bez alkoholu)
Masło, cukier i mleko podgrzać mieszając. Dodać kakao i mieszając gotować 10 minut.. Odstawić, odczekać kilka minut , dodawać mleko w proszku, jednocześnie ucierać, tak aby nie było grudek. Po utarciu dodać orzechy i odrobinę zapachu arakowego oraz odrobinę spirytusu lub koniaku. Dokładnie wymieszać. Ułożyć formie lub na blaszce wysmarowanej lekko oliwą z oliwek. Odstawić na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia, a potem na kilka godzin do lodówki.
czekolada według Oli
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki kakao - ciemnego, niesłodzonego
- 1 szkl. mleka w proszku - nie granulowane i nie rozpuszczalne!
Mleko (płynne), cukier i cukier waniliowy gotować na małym ogniu przez 15 minut, nie dopuszczając do bulgotania. Przestudzić, dodać masło i kakao, porządnie wymieszać. Dosypywać mleko w proszku, cały czas mieszając i starając się nie dopuścić do powstania grudek. Masę przelać do płytkiej blachy wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wystygnięcia. I gotowe
LIV
_______________________________________________________
CZEKOLADA
Składniki:
- kostka masła,
- 3 łyżki kakao,
- mleko,
- 2 szklanki mleka w proszku.
Jak przyrządzić?
Szkl mleka + szkl cukru+cukier wanilinowy zagotować 15 min. Kostkę masła rozpuścić, dodać 3 łyżki kakao, pomieszać, ostudzić.
Mleko (letnie) dodać do masła + 2 szklanki mleka w proszku dobrze wymieszać lub zmiksować.
Wylać do salaterek, wstawić do lodówki. Smacznego
OSIA
____________________________________________________
TWARDA CZEKOLADA
2 szkl mleka w proszku, pół kostki masła, 1,5 szkl cukru, 6 łyżek wody, 3 łyżki kakao.
Kakao i mleko w proszku wymieszać, cukier, wodę i masło rozpuścić i zagotować, wsypać kakao z mlekiem i szybko mieszać, bo zastyga! Wylać na duży talerz, na twardą nie trzeba długo czekać! Jak widać sekretem "twardości" jest tutaj brak zwyklego mleka. SMACZNEGO!
ANIA22
CZEKOLADA
Moderator: Moderatorzy
No jasne O tutaj:huilisti pisze:A macie przepis na czekoladę bez mleka w proszku?
topics18/czekolada-mleczna-z-karobu-bez ... ight=karob