POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Moderator: Moderatorzy
POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Witam wszystkich serdecznie!
po wielu próbach mniej lub bardziej udanych, testowaniu miliona rodzajów mąk i godzin spędzonych na ugniataniu chleba - udało się i ciągle się udaje. Jemy w domu świeży, pachnący chleb bezglutenowy Na razie jest to chleb drożdżowy (pracuję nad takim na zakwasie) ale co istotne nie ma jajek ani mleka!
Swego czasu sama szukałam w Poznaniu miejsca, w którym można by takowy kupić (bez żadnych ulepszaczy, domieszek) i przez 2,5 roku bycia na diecie nie udało mi się takiego znaleźć.
Obecnie piekę chleb na swoje własne potrzeby oraz dla znajomych, których dzieci są na diecie bezglutenowej. Jeżeli ktoś z Państwa jest zainteresowany nabyciem takiego chleba - wypiekam je w soboty, dlatego jest szansa by zjeść świeży, pachnący a nawet jeszcze ciepły!
Oczywiście, dla zatroskanych Mam i nie tylko: informuję, iż moja kuchnia jest całkowicie wolna od glutenu tak piekarnik jak i wszystkie akcesoria (po prostu nie gotujemy inaczej jak tylko bezglutenowo, nawet gdy odwiedzają nas goście z uwagi na możliwość kontaminacji).
Jeżeli będziecie Państwo zainteresowani - proszę o kontakt.
pozdrawiam!
po wielu próbach mniej lub bardziej udanych, testowaniu miliona rodzajów mąk i godzin spędzonych na ugniataniu chleba - udało się i ciągle się udaje. Jemy w domu świeży, pachnący chleb bezglutenowy Na razie jest to chleb drożdżowy (pracuję nad takim na zakwasie) ale co istotne nie ma jajek ani mleka!
Swego czasu sama szukałam w Poznaniu miejsca, w którym można by takowy kupić (bez żadnych ulepszaczy, domieszek) i przez 2,5 roku bycia na diecie nie udało mi się takiego znaleźć.
Obecnie piekę chleb na swoje własne potrzeby oraz dla znajomych, których dzieci są na diecie bezglutenowej. Jeżeli ktoś z Państwa jest zainteresowany nabyciem takiego chleba - wypiekam je w soboty, dlatego jest szansa by zjeść świeży, pachnący a nawet jeszcze ciepły!
Oczywiście, dla zatroskanych Mam i nie tylko: informuję, iż moja kuchnia jest całkowicie wolna od glutenu tak piekarnik jak i wszystkie akcesoria (po prostu nie gotujemy inaczej jak tylko bezglutenowo, nawet gdy odwiedzają nas goście z uwagi na możliwość kontaminacji).
Jeżeli będziecie Państwo zainteresowani - proszę o kontakt.
pozdrawiam!
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Zadroszczę tym, którzy są z Poznania
Mama Ani zdiagnozowanej w 2008r.
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Mamo Ani! Zapraszamy zatem w odwiedziny do Poznania moze i we Weoclawiu znajda sie zwolennicy takiej inicjatywy.
Trzeba szukać
Trzeba szukać
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Na zachętę 850g chleb - drożdżowy z chrupiącą skórką!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Dobrze wiedzieć.
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Zapraszam wszystkich serdecznie do dalszego składania zamówień Pracujemy ciężko w soboty ale podziękowania płynące ze wsząd nam to sowicie wynagradzają.
Ostatnio zmodyfikowaliśmy nasz chleb dodając do niego mąkę gryczaną. Jej jest niewiele i w smaku jest małowyczuwalna, za to świetnie wpływa na konsytstencję chleba i jego sprężystość!
Zapraszamy. Cena 850g chleba to 13 PLN (szacunkowo ok 20 kromek). W przypadku uzbierania większej liczby zamówień z danej okolicy - chleb dowieziemy
Ostatnio zmodyfikowaliśmy nasz chleb dodając do niego mąkę gryczaną. Jej jest niewiele i w smaku jest małowyczuwalna, za to świetnie wpływa na konsytstencję chleba i jego sprężystość!
Zapraszamy. Cena 850g chleba to 13 PLN (szacunkowo ok 20 kromek). W przypadku uzbierania większej liczby zamówień z danej okolicy - chleb dowieziemy
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: pt 18 kwie, 2014 16:42
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
A dokąd trzeba dojechać? Coś kiedyś słyszałam że na Piątkowie jakaś Pani sprzedaje pyszny chleb bg.
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Chleb wypiekamy na Ratajach w soboty ale jeżeli uzbiera się więcej zamówień to możemy dowieźć pozdrawiam i zapraszam!
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Jak najbardziej! zapraszamy
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Czy ktoś sprawdzał już może chleb bezglutenowy, który piecze Piekarnia Ławica? Na swojej stronie ogłaszają, że taki chleb jest dostępny. Podobno wypiekają go sami i sprzedają w kawałku (nie krojony). Cena za kilo to chyba 40zł.
https://pl-pl.facebook.com/PiekarniaLawica
Zastanawiam się na ile rzeczywiście on jest bezglutenowy skoro wypieka go normalna piekarnia.
E: literówki
https://pl-pl.facebook.com/PiekarniaLawica
Zastanawiam się na ile rzeczywiście on jest bezglutenowy skoro wypieka go normalna piekarnia.
E: literówki
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
pieczywo wypiekane w normalnej piekarni nie będzie BG w sensie istotnym dla ludzi chorych na celiakię lub uczulonych/nadwrażliwych na gluten.
chyba, że piekarnia ma oddzielne pomieszczenia, urządzenia, pakowalnię, naczynia, pracowników, a drogi się nie krzyżują.
jeśli pieką chleb w tym samym piekarniku..to wystarczy włączyć termoobieg i mąka będzie fruwać.
chyba, że piekarnia ma oddzielne pomieszczenia, urządzenia, pakowalnię, naczynia, pracowników, a drogi się nie krzyżują.
jeśli pieką chleb w tym samym piekarniku..to wystarczy włączyć termoobieg i mąka będzie fruwać.
-
- Nowicjusz
- Posty: 38
- Rejestracja: śr 16 paź, 2013 08:54
- Lokalizacja: Poznań
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Piekarnia Ławica wystawia się m.in. w Poznań City Center ze swoimi wypiekami i UWAGA - jak na moje oko, to jest to duże ryzyko, aby kupować u nich chleb i ciastka bezglutenowe. Chleba akurat nie było na stoisku, ale były ciastka opisane jako bezglutenowe. Skład rzeczywiście był ok, ale cała reszta już kazała włączyć mi wewnętrzną lampkę ostrzegawczą. Ciastka wyłożone na tacy tuż obok produktów glutenowych. Nie są zapakowane tylko leżą luźno. Stoisko jest zwykłą, malutką wyspą w galerii wiec nie ma żadnego dostępu do wody, żeby umyć ręce. Tak więc produkty glutenowe są pakowane do torebek tymi samymi rękoma ekspedientki, co produkty niby bezglutenowe. Osobiście dbając o zdrowie córki nie kupiłem tych ciastek.
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
tato Uli, i prawidłowo!!! jeśli będziesz miał okazję, warto poruszyć ten temat z ekspedientkami, uprzejmie, ale stanowczo. jest to realne zagrożenie dla osób będących na diecie z powodów zdrowotnych. w takich sytuacjach nie można być obojętnym.
-
- Nowicjusz
- Posty: 38
- Rejestracja: śr 16 paź, 2013 08:54
- Lokalizacja: Poznań
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Jeszcze moja konwersacja z Piekarnią Ławica na Fejsie:
MOJE PYTANIE
MOJE PYTANIE
ODPOWIEDŹ:Z uwagi na możliwe bardzo poważne konsekwencje zdrowotne osób chorych na celiakię lub cierpiących na nadwrażliwość na gluten proszę o odpowiedź na poniższe pytania dotyczące Państwa produktów opisanych jako bezglutenowe: 1. Czy wypieki bezglutenowe są wyrabiane i pieczone w osobnych pomieszczeniach, niż wypieki glutenowe? 2. Czy wypieki bezglutenowe są wypiekane w innych piecach niż wypieki glutenowe? Czy do przygotowania produktów bezglutenowych używane są oddzielne naczynia i maszyny niż do produktów glutenowych? 4. Czy posiadacie Państwo oddzielna pakowalnię dla produktów bezglutenowych? 5. Czy w którymś momencie produkcji istnieje ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego produktów bezglutenowych glutenem? 6. czy badacie Państwo swoje wypieki bezglutenowe na obecnośc glutenu? 7. Jak dbacie Państwo o zachowanie bezglutenowości (brak zanieczyszczenia glutenem) swoich produktów na stoiskach w centrach handlowych? Z góry dziękuję za odpowiedź
Witam serdecznie! Już spieszę z odpowiedziami na Pańskie pytania. 1.Pieczywo bezglutenowe wypiekamy osobiście w odrębnym pomieszczeniu-nie robią tego nasi pracownicy. Jest to związane z dbałością o należyty przebieg technologiczny. 2.Posiadamy jeden duży piec ceramiczny o dwóch komorach. Chleb bezglutenowy wypiekany jest w jednej z nich, wypiek odbywa się po zakończeniu lub przed rozpoczęciem produkcji produktów z glutenem. Chleby bezglutenowe,ze względu na dość płynną konsystencję ciasta,wypiekane są w foremkach( przeznaczonych tylko do tego chleba). Chleb wyrabiany jest w przeznaczonym do tego naczyniu ( wypiek mamy dwa razy w tygodniu,w ilości po 6 sztuk-nie potrzebujemy specjalistycznych miesiarek-choć nie pogardziłabym taką:) ) 4. Chleb bezpośrednio po upieczeniu w kartonowym pudle wędruje do naszego samochodu i rozwożony do punktów. 5. Według nas, nie istnieje. 6. Pieczywo bezglutenowe wypiekamy od dwóch miesięcy-na razie nie widzieliśmy potrzeby badań. Myślę,że dopóki robimy to sami,nie ma takiej konieczności. 7. Tak samo jak w każdym innym przypadku;) Produkty bezglutenowe leżą sobie w osobnych pojemnikach (tackach) koło innych (zapakowanych) produktów. Pozdrawiamy! Piekarnia Ławica. ps mąki dostarcza nam sprawdzony młyn,z odpowiednimi certyfikatami:) Uff.... To chyba wszystko:)
Re: POZNAN - SWIEZY CHLEB BG W SOBOTY
Witam,
mam zapytanie do Kingas.
Czy mogę prosić o kontakt do Pani? Chciałabym zapytać o chlebek.
mam zapytanie do Kingas.
Czy mogę prosić o kontakt do Pani? Chciałabym zapytać o chlebek.