Gdynia

Lista punktów handlowych, w których można nabyć produkty bezglutenowe.

Moderator: Moderatorzy

Gdynia-wedliny

Postprzez bettan » So 17 sty, 2009 22:39

W Gdyni na hali targowej w dolnej czesci znajduje sie stoisko z wedlinami firmy Sychta.
Ekspedientka zapewniala mnie,ze sa to wedliny robione metoda tradycyjna bez chemii a w zakladzie nie uzywa sie glutenu(kiedy poprosilam o etykiete do przeczytania zapytala mnie czy chodzi o gluten),ceny normalne,jedyne moje zastrzezenie to,ze wedlinki dosc slone no ale mysle ze jak nie uzywaja konserwantow to daja wiecej soli.Osobiscie jadlam jalowcowa,polska I metke.Dwie pierwsze pyszne,metki nie polecam.
Pozdrawiam
bettan
bettan
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): So 12 sie, 2006 12:22
Lokalizacja: hiszpania

Postprzez Basiar » Śr 16 gru, 2009 14:52

na Morskiej koło Lidla nowo otwarty sklep ze zdrową żywnością, produkty bezglutenowe Bezglutenu, Glutenexu, wybór jak na nowo otwarty sklep całkiem przyzwoity, ceny też :)
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 241
Dołączył(a): Wt 27 paź, 2009 16:19
Lokalizacja: gdynia

Postprzez martinka » Śr 24 lut, 2010 01:19

W sklepie GreenWay w Gdyni na ul. Starowiejskiej pojawiło się kilka produktów bezglutenowych, dużo mniej niż w sąsiednim sklepie "Duszy"
Za to można tu kupić produkty kozie i starać się o kartę zniżkową.

Ponadto w Bio Piekarni Ziarno na Świętojańskiej i Dworcowej można zamówić chleb bezglutenowy na bazie mąki kukurydzianej.
martinka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 30
Dołączył(a): Śr 04 mar, 2009 22:07
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Sheep » Śr 24 lut, 2010 09:10

Tak samo, jak w chlebie, o którym pisałaś w wątku Gdańska - czy piekarnia jest w stanie dowieść, że ich chleb jest bezglutenowy? Najprawdopodobniej ma po prostu więcej kukurydzy i ktoś wpadł na marketingowy pomysł sprzedawania go pod taką nazwą.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez martinka » Śr 24 lut, 2010 13:41

Podejdzcie sami i zobaczcie. Mają jego dokładny skład - jest wg niego w 100% bezglutenowy. Pieką go na zamówienie (w szybie przy ciastkach wisi jego reklama).
Ostatnio edytowano Śr 24 lut, 2010 13:41 przez martinka, łącznie edytowano 1 raz
martinka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 30
Dołączył(a): Śr 04 mar, 2009 22:07
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Sheep » Śr 24 lut, 2010 21:54

martinka napisał(a):Podejdzcie sami i zobaczcie. Mają jego dokładny skład - jest wg niego w 100% bezglutenowy.


Trochę ciężko to zrobić, jak się jest z innego miasta :D
Prościej by było, gdybyś np. wkleiła tu skład tego chleba.
Jeśli faktycznie jest bezglutenowy i nie ma zanieczyszczeń z pieczenia zwykłego chleba, to świetnie. Natomiast w postach ostrzegamy, bo naprawdę jak dotąd nie zdarzyło się, żeby chleby pieczone w zwykłej piekarni bez atestów i reklamowane jako bg były rzeczywiście bg - taka prawda.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez martinka » Cz 25 lut, 2010 23:16

OK, ponieważ mam po drodze, jeśli tylko nie zapomnę, to postaram się jutro wkleić skład i popytam o atesty.
martinka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 30
Dołączył(a): Śr 04 mar, 2009 22:07
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez martinka » Pn 01 mar, 2010 15:35

Tak jak obiecałam. Byłam i rozmawiałam z ekspedientką piekarni BioZiarno. Pokazała mi skład tego chleba bezglutenowego:
mąka kukurydziana, skrobia kukurydziana (bezglutenowa), jogurt, sól, drożdże, skrobia pszenna (wypłukana z glutenu)

Chleb jest wielkości przeciętnego chleba, jego cena to 5,50 zł. Można go zamówić w piekarni także telefonicznie i odebrać świeży na następny dzień. Chleb zapakowany jest w folię. Napisałam jeszcze do nich maila, ale na razie nie mam odpowiedzi.
martinka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 30
Dołączył(a): Śr 04 mar, 2009 22:07
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Katarzyna35 » Wt 02 mar, 2010 00:48

martinka napisał(a):skrobia pszenna (wypłukana z glutenu)
:galy: :?: sorki ale nie bardzo rozumiem , jak :?: :?: :?:
Obrazek
Avatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 299
Dołączył(a): N 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Postprzez Malia » Wt 02 mar, 2010 09:03

Katarzyna35 napisał(a):
martinka napisał(a):skrobia pszenna (wypłukana z glutenu)
:galy: :?: sorki ale nie bardzo rozumiem , jak :?: :?: :?:

Al podała przepis: http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?p=39220#39220
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
Avatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 301
Dołączył(a): Śr 10 lut, 2010 19:51
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez martinka » Wt 02 mar, 2010 13:49

Mam odpowiedź na maila z piekarni BioZiarno:
Witam serdecznie,
W odpowiedzi na Pani zapytanie:

1. Skład kukurydzianego chleba bezglutenowego dostępnego w sieci sklepów Bio Piekarnia Ziarno:
bezglutenowa skrobia pszenna, bezglutenowa skrobia kukurydziana, bezglutenowa mąka kukurydziana, maślanka, woda, drożdże, sól, cukier, olej roślinny, guma guar.
Składniki takie jak bezglutenowa: skrobia pszenna, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana dostarczane są przez producenta bezglutenowej żywności -Glutenex.
2. Proces produkcyjny chlebka bezglutenowego jest zaplanowany w taki sposób, aby na żadnym etapie produkcji nie dochodziło do zanieczyszczenia produktu choćby śladowymi ilościami glutenu. Chleb produkowany jest przy zastosowaniu odrębnej linii technologicznej, oddzielnych urządzeń i naczyń.
3. Aktualnie nie posiadamy certyfkatu potwierdzającego brak glutenu w produkcie, po zaznajomieniu się z wytycznymi dotyczącymi wprowadzenia certyfikatu rozważymy jego wprowadzenie.
4. Od dnia 1.03.2010 - chlebek produkowany jest codziennie i powinien być dostępny w ciągłej sprzedaży.
5. Przydatność do spożycia 3 dni
6. Chlebek jest zapakowany w opakowanie jednostkowe. Ze względu na zainteresowanie problemem, zostanie także opatrzony etykietą informującą o dokładnym składzie.
7. Cena chlebka: 5,50 zł
8. Ze względu na krótki termin przydatności do spożycia, sprzedaż wysyłkowa jest niemożliwa.

Mam nadzieję, że udzieliłam wyczerpujących informacji, w razie dalszych pytań jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam,
mgr inż. Stanisława Staniszewska
Technolog żywności
Vege Instytut Sp. z o.o.
martinka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 30
Dołączył(a): Śr 04 mar, 2009 22:07
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Katarzyna35 » Śr 03 mar, 2010 11:32

Super, nareszcie dokładna informacja , wygląda na to że chlebek jest "czysty" oby zechcieli wyrobić certyfikat :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 299
Dołączył(a): N 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Postprzez Basiar » Śr 03 mar, 2010 17:23

dziś bylam w piekarni Bio ziarno na świętojańskiej, chlebek niestety tylko na zamówienie z marszu go dostać nie można :(
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 241
Dołączył(a): Wt 27 paź, 2009 16:19
Lokalizacja: gdynia

Postprzez martinka » Śr 03 mar, 2010 22:49

Basiar, ale przecież pisałam, że trzeba go 1 dzień wcześniej zamawiać.
martinka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 30
Dołączył(a): Śr 04 mar, 2009 22:07
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Nastka » Pt 05 mar, 2010 02:31

Słuchajcie, każdy produkt bezglutenowy przed wprowadzeniem go na rynek musi być zgłoszony do Inspekcji Sanitarnej, wraz z badaniami dot. zawartości glutenu. A ta piekarnia tego jeszcze nie zrobiła, i nie zbadała nawet produktu na zawartość glutenu.
Warto się zapoznać z ustawą: http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?p=39408#39408
Jeśli nie będziemy wymagać od producentów stosowania się do przepisów, będziemy mieć na rynku więcej niepewnych produktów.
Bo skąd mamy pewność, że rzeczywiście wszystkie środki ostrożności, które należy podjąć przy produkcji produktu bezglutenowego zostały podjęte, jeśli producent nie wie, że trzeba produkt bg zgłaszać do inspekcji, zbadać go, itp? (czyli podstawowe przepisy dot. produktów bg)... Mógł tak samo przeoczyć pewna zagrożenia podczas produkcji, składowania, itd...
Z wykładów z MDC pamiętamy jak mówiono, że nawet w piekarni bezglutenowej, gdzie produkuje się wyłącznie żywność bezglutenową producentowi wychodził ciągle za wysoki poziom glutenu w jakimś produkcie. Zagrożenia mogą być przeróżne... Zalecam ostrożność. Ja kupiłabym ten chleb tylko wtedy, gdyby był "oficjalnie" na rynku.
Ostatnio edytowano Pt 05 mar, 2010 02:32 przez Nastka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 644
Dołączył(a): Cz 29 sty, 2004 02:12
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sklepy w Waszych miastach

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość