Wielka szkoda, lubiłem ich produkty. Powinna być informacja o śladowych ilościach glutenu na opakowaniach...sia pisze:echh...
chyba coś zmienili na stronie. Szkoda, że nie na opakowaniach.
"Moje dziecko wymaga diety bezglutenowej. Proszę o informacje, które produkty nie zawierają glutenu?
W asortymencie produktów Dr. Oetkera jest wiele produktów nie zawierających glutenu, a wśród nich:(...).
Ponadto, w naszych zakładach produkcyjnych stosowany jest gluten. Wobec powyższego w/w produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu."
http://www.oetker.pl/rady-i-ciekawostki/faq.html#faq-5
Wczoraj moje dziecko jadło ich galaretkę i cukier waniliowy. Objawów problemu nie mamy i - mam nadzieję - nie zmieni się to.
Dr.Oetker
Moderator: Moderatorzy
Ostatnio zmieniony wt 18 cze, 2013 17:22 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
Adrian, to nowa informacja. Kiedy pisałam do nich w styczniu (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/01/07/ ... utenowcow/) nie podawali info o śladowych ilościach glutenu...
nie ma tragedii w naszym katalogu jest kilka rodzajów suchych drożdży i to z licencją.
poza tym Ty chyba jesteś dość czuła i skoro nie miałaś problemów do tej pory, to może ilości glutenu jeśli są, to śladowe. moje dziecko też nie zgłasza problemów po drożdżach ani po cukrze waniliowym (ale na wszelki wypadek dokupując galaretki wybrałam Celiko )
poza tym Ty chyba jesteś dość czuła i skoro nie miałaś problemów do tej pory, to może ilości glutenu jeśli są, to śladowe. moje dziecko też nie zgłasza problemów po drożdżach ani po cukrze waniliowym (ale na wszelki wypadek dokupując galaretki wybrałam Celiko )
pozdrawiam, Magda
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Co do cukru waniliowego to polecam zrobić samemu Robi się w dwie minuty a smak i skład bez zastrzeżeń. Do słoja wsypujemy zwykły cukier 1kg. Laskę wanilii należy przekroić wzdłuż, wydrapać nożem ziarenka i dodać do słoika, Całą laskę pokroić na duże kawałki włożyć do słoja. Zakręcić naczynie szczelnie, potrząsać. Odstawić do szafki na parę dni. Używając wyciągnąć te duże kawałki laski wanilii.
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Witam otrzymałem e-maile w sprawie tych śladowych ilości glutenu:
"Dziękujemy Panu za e-mail.
Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z
obowiązującym prawem na terenie Rzeczpospolitej Polski.
Jeżeli w składnikach produktu znajduje się gluten wszyscy producenci w
Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu
produktu. Niemniej jednak przy produkcji niektórych naszych produktów
używamy glutenu, natomiast zakłady produkcyjne nie są wyposażone w
oddzielne linie produkcyjne.
Jednakże wychodząc na przeciw naszym konsumentom, którzy na co dzień
muszą przestrzegać diety bezglutenowej, kierownik działu kontroli
jakości opracowała listę produktów, które nie zawierają glutenu w
składzie. Jednak mogą one zawierać śladowe ilości wynikające z
krzyżowego zanieczyszczenia. Taka lista umieszczona jest na naszej stronie
internetowej pod adresem: http://www.oetker.pl/rady-i-ciekawostki/faq.html#faq-5
Aktualnie pracujemy nad zmianami szat graficznych, na których pojawi się
taki zapis.
Serdecznie pozdrawiamy w imieniu firmy Dr. Oetker
SERWIS KONSUMENTA"
Wynika z tego, ze wszystkie ich produkty stają się dla nas zakazane ze względu na śladowe ilości glutenu...
"Dziękujemy Panu za e-mail.
Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z
obowiązującym prawem na terenie Rzeczpospolitej Polski.
Jeżeli w składnikach produktu znajduje się gluten wszyscy producenci w
Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu
produktu. Niemniej jednak przy produkcji niektórych naszych produktów
używamy glutenu, natomiast zakłady produkcyjne nie są wyposażone w
oddzielne linie produkcyjne.
Jednakże wychodząc na przeciw naszym konsumentom, którzy na co dzień
muszą przestrzegać diety bezglutenowej, kierownik działu kontroli
jakości opracowała listę produktów, które nie zawierają glutenu w
składzie. Jednak mogą one zawierać śladowe ilości wynikające z
krzyżowego zanieczyszczenia. Taka lista umieszczona jest na naszej stronie
internetowej pod adresem: http://www.oetker.pl/rady-i-ciekawostki/faq.html#faq-5
Aktualnie pracujemy nad zmianami szat graficznych, na których pojawi się
taki zapis.
Serdecznie pozdrawiamy w imieniu firmy Dr. Oetker
SERWIS KONSUMENTA"
Wynika z tego, ze wszystkie ich produkty stają się dla nas zakazane ze względu na śladowe ilości glutenu...
Ostatnio zmieniony czw 20 cze, 2013 17:30 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
porażka i wstyd ..
niech popracują nad SYFEM w zakładzie, a nie szatą graficzną zapisu, który dla nas i tak jest w tym momencie całkowicie zbędny.Adrian pisze:Aktualnie pracujemy nad zmianami szat graficznych, na których pojawi się
taki zapis.
Ostatnio zmieniony czw 20 cze, 2013 21:57 przez Leeloo, łącznie zmieniany 1 raz.