NESTLE
Moderator: Moderatorzy
Brakuje czekolad
Szlag by to! Przecież to były jedyne czekolady bezglutenowe w normalnej cenie. Co ja teraz będę jadła?
Szlag by to! Przecież to były jedyne czekolady bezglutenowe w normalnej cenie. Co ja teraz będę jadła?
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
Aero zawsze miało napis, że zawiera śladowe ilości glutenu. Natomiast takiego napisu nigdy nie miały czekolady: gorzka, mleczna i z orzechami.koteczek pisze:dziś rano właśnie sprawdzałam na Aero.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
pewnie m asz rację. Wcześniej nigdy nie sprawdzałam, bo nie miałam ochoty. A dziś ochota była...... i się zmyła:DOla* pisze:Aero zawsze miało napis, że zawiera śladowe ilości glutenu
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Ponowiłam pytanie o syropy, skrobię i glutaminian sodu. Oto odpowiedź:
"W nawiazaniu do Pani maila pragne wyjasnic, iz fakt obecnosci w produkcie syropu glukozowego lub glukozo-fruktozowego nie zawsze swiadczy o obecnosci gluytenu w danym produkcie. Syropy te moga byc pozyskiwane nie tylko ze zboz glutenowych ale takze z kukurydzy i ziemniaka, wowczas sa wolne od glutenu. Jesli zas chodzi o glutaminian sodu to owszem nasze przyprawy zawieraja ten skladnik jednak glutaminian sodu jest sola kwasu glutaminowego, ktory jest aminokwasem tworzacym bialko wiec nie zaiwera glutenu. Lista produktow ktora Pani wczesniej przeslalam zostala przez nas dokladnie przeanalizowana i zawiera tylko i wylacznie te produkty, ktore sa okreslone jako wolne od glutenu a zatem bezpieczne dla osob chorych na celiakie. "
Kupiłam dzisiaj Bon Pari
"W nawiazaniu do Pani maila pragne wyjasnic, iz fakt obecnosci w produkcie syropu glukozowego lub glukozo-fruktozowego nie zawsze swiadczy o obecnosci gluytenu w danym produkcie. Syropy te moga byc pozyskiwane nie tylko ze zboz glutenowych ale takze z kukurydzy i ziemniaka, wowczas sa wolne od glutenu. Jesli zas chodzi o glutaminian sodu to owszem nasze przyprawy zawieraja ten skladnik jednak glutaminian sodu jest sola kwasu glutaminowego, ktory jest aminokwasem tworzacym bialko wiec nie zaiwera glutenu. Lista produktow ktora Pani wczesniej przeslalam zostala przez nas dokladnie przeanalizowana i zawiera tylko i wylacznie te produkty, ktore sa okreslone jako wolne od glutenu a zatem bezpieczne dla osob chorych na celiakie. "
Kupiłam dzisiaj Bon Pari
zgadzam się z elola. też wolę jak ktoś daje sygnał, że wie o czym mówielola pisze:Za ten tekst firma Nestle ma u mnie ogromnego minusa. Qrcze, nie znoszę jak mnie ktoś traktuje jak idiotę.
U mnie nie, w końcu nie wiedzą kim jestem i ile wiem na temat celiakii. Dostałam tylko sygnał, że wiedzą o czym mówią twierdząc, że produkty z przesłanej listy są dobrze przebadane.
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Kabran, spokojnie... (zawsze jesteś taka opanowana ) przecież ktoś po drugiej stronie łącza nie wie z kim rozmawia. Nie wie, dlaczego pytasz o syrop glukozowy, może myśli, że akurat to wydaje nam się podejrzane, jako jeden ze składników o "dziwnej" nazwie. Myślisz, że pisaliby tak, gdyby ktoś w liście do Nestle podpisał się "doc. dr hab."
My ich traktujemy z góry i oni nas też
My ich traktujemy z góry i oni nas też
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
po 1. jesli chodzi o lody - wiekszosc lodow firmy Algida jest bezglutenowe(wszystkie oprocz tych ww wafelkach, oraz oprocz tiramisu)
po 2. majonez winiar 100% bez glutenu (uzywam 3 lata i nic mi po nim nie jest)
po 3. czekolady - na wszystkich czekoladach Nestle(oraz jesli sie nie myle Catburry) jest informacja, czy zawiera ona gluten czy nie. wiec wystarczy patrzec na opakowania.
po 4. widze, ze coraz czesciej ludzie panikuja. skoro piszecie do producentow o liste produktow bezglutenowych, to albo mozna im wierzyc, albo nie. jesli im sie nie wierzy to po co w takim razie w ogole pisac???
ja pisze do prodcuentow co kilka miesiecy o "swieza" liste i jak na razie zyje. jak mam watpliwosci to po prostu do nich dzwonie i pytam sie o konkretny produkt. jesli nadal nie do konca jestm pewien to po prostu tego nie jem/nie uzywam.
/z powazaniem miszczPZ
po 2. majonez winiar 100% bez glutenu (uzywam 3 lata i nic mi po nim nie jest)
po 3. czekolady - na wszystkich czekoladach Nestle(oraz jesli sie nie myle Catburry) jest informacja, czy zawiera ona gluten czy nie. wiec wystarczy patrzec na opakowania.
po 4. widze, ze coraz czesciej ludzie panikuja. skoro piszecie do producentow o liste produktow bezglutenowych, to albo mozna im wierzyc, albo nie. jesli im sie nie wierzy to po co w takim razie w ogole pisac???
ja pisze do prodcuentow co kilka miesiecy o "swieza" liste i jak na razie zyje. jak mam watpliwosci to po prostu do nich dzwonie i pytam sie o konkretny produkt. jesli nadal nie do konca jestm pewien to po prostu tego nie jem/nie uzywam.
/z powazaniem miszczPZ
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
a skąd wiesz?miszczPZ pisze:jesli chodzi o lody - wiekszosc lodow firmy Algida jest bezglutenowe(wszystkie oprocz tych ww wafelkach, oraz oprocz tiramisu)
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
W kwestii Algidy panuje pełna dezorientacja:miszczPZ pisze:jesli chodzi o lody - wiekszosc lodow firmy Algida jest bezglutenowe(wszystkie oprocz tych ww wafelkach, oraz oprocz tiramisu)
Po pierwsze - ten wątek:
Wysłany: Pon 24 Lip, 2006 19:45 algida
-------------------------------------------------------------------------------
Wysłałam maila do Algidy, w którym pytałam o pochodzenie skrobii i syropów używanych do produkcji lodów, oto odpowiedź:
"Szanowna Pani,
dziękujemy za odwiedzenie naszej strony i kontakt.
Firma Algida nie posiada w swojej ofercie lodów przeznaczonych dla
osób będących na diecie bezglutenowej.
Każdy z naszych produktów może zawierać śladowe ilości glutenu. --
Pozdrawiamy,
Algida"
A po drugie ich deklaracja z 2005 roku:
topics20/algida-vt804.htm?highlight=algida
Komu wierzyć?
Może nie tyle panikują, co mają dosyć dezinformacji, niekompetencji i ogólnego "olewactwa"?miszczPZ pisze:coraz czesciej ludzie panikuja
po prostu zadzwonilem tam i sie spytalem:) jak na razie zylem na big milkach w czekoladzie i nie widzialem zadnych negatywnych skutkow ich spozycia:) probowalem tez czesc lodow w litrowych opakowaniach(oprocz tiramisu) i takze nic mi po nich nie bylo....tzn bolal mnie pozniej troche brzuchkoteczek pisze: a skąd wiesz?
(ale po zjedzeniu takiej ilosci lodow kazdego by bolal )
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
o "nie widzeniu negatywnych skutków" spożycia glutenu, to już duuuużo było na forum. Poczytaj, jeśli jesteś nieświadomy, że może istnieć celiakia bezobjawowa. To tylko dobra rada- człowiek się uczy całe życie. Oby!miszczPZ pisze: i nie widzialem zadnych negatywnych skutkow ich spozycia:)
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!