MAUXION - schogetten

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

MAUXION - schogetten

Post autor: vixi »

Witam napisałam do Mauxion z zapytaniem o zawartość glutenu bo sama nic nie widzę złego w składzie a ostatnio to była jedyna z czekolad w jakich nie ma napisu o śladowych ilościach - więc może jednak będzie oki?

Napiszę skład żeby jeśli ktoś się bardziej orientuje mógł mi pomóc w jego rozszyfrowaniu pod kątem zawartości glutenu:

- cukier
- mleko pełne w proszku
- masło kakaowe
- utwrdzony tłuszcz roślinny
- masa kakaowa
- syrop z cukru inwertowanego (a co to nie wiem?)
- słodka serwatka w proszku
- cukier mleczny
- substancja utrzymująca wilgotność (sorbit)
- tłuszcz masłowy
- chude mleko w proszku
- syrop cukrowo - karamelowy
- emulgator (lecytyna sojowa)
- ekstrakt z orzechów laskowych
- aromat

Napiszcie co myślicie bo zanim otrzymam odpowiedź to mogą wieki minąć...pozdrawiam.
patefon
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: czw 18 maja, 2006 18:44
Lokalizacja: Kraków

tezjestem ciekaw

Post autor: patefon »

ale juz bez czekania zajadam sie calymi tabliczkami na raz i organizm nic nie wykrywa
chciaz tak szczerze to zaczynam jadac rozne czekolady takze te ktore maja napisane ze moga zawierac sladowe ilosci pszenicy i nic mi nie jest - tak szczerze to nie sadze zeby sladowe iloscie byly grozne - fakt ze przy zmianie produktu na lini po umyciu moze zostac kilka okruszkow - ale tak szczerze to niech taki jeden wazy 10mg to tylko jednorazowe podraznienie jelit ja nie sadze zeby to cofalo czelowieka do apogeum choroby
zreszta jak robi sie 10 tysiecy czekolad to szansa na otrzymanie okruszka jest nie za duza
pozdr;)
patefon
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

jeszcze nie otrzymałam odwpowiedzi.

[ Dodano: Czw 07 Wrz, 2006 11:29 ]
odezwano się do mnie telefonicznie w tej sprawie i teraz czekam aż przyjdzie wiadomość od producenta - bo te czekolady są sprowadzane z Niemiec....
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
kasiunia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: ndz 02 lip, 2006 22:07
Lokalizacja: końskie

Post autor: kasiunia »

Pod wątpliwość wzięłabym tylko ten dziwny cukier.Bo jeśli pisze słód to inna sprawa,wtedy wiem że nie jjem!Tak jak jest z Marsem-który zawiera słód jęczmienny!
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

kasiunia pisze:Pod wątpliwość wzięłabym tylko ten dziwny cukier
Chodzi ci o "cukier mleczny"? Cukier mleczny = laktoza
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

jak tam vixi? dostałaś odpowiedź?
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Dolorez
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: wt 19 wrz, 2006 12:11
Lokalizacja: Lubin

Post autor: Dolorez »

Więc tak cukier inwertowany jest to produkt kwasowej hydrolizy sacharozy, czyli na zwykły cukier działa się kwasem i dzięki temu ,,rozpada`` się on na glukozę i fruktozę-cukry proste. Nie jest to więc nic niepokojącego
Sorbit też jest raczej cukrem
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

no dostałam właśnie odpowiedz i chyba niestety nic z tego choć dopytam jeszcze z czego wynikają te śladowe ilości

-----------------------------
Witam,

otrzymałem informacje od Pań z laboratorium odnośnie zawartości glutenu,
w sprowadzanych przez nas czekoladach schogetten.
niestety z przykrością muszę poinformować Panią,
że firma Ludwig Schokolade GmbH produkująca czekolady Schogotten,
które w swym składzie posiadają śladowe ilości glutenu i w związku z tym nie są polecane do spożycia przez osoby na diecie bezglutenowej.
Ponato pragnę poinformować, że na nowych opakowaniach, które wkrótce wyprą dotychczasowe jest informacja o zawartości glutenu.

ps. ewentualne pytania proszę kierować na nasz adres do działu jakości:

pozdrawiam
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
ODPOWIEDZ