Uncle Ben`s

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Uncle Ben`s

Postprzez Martyna » Wt 13 kwi, 2004 21:34

Witam - chciałam Wam powiedzieć że sosy w słoiczkach Uncle Ben`s są wolne od glutenu - można śmiało mieszać z ryżem i jeść :)
Napisałam kiedyś do nich z tym zapytaniem i otrzymałam osobistą odpowiedz od Pana Dyrektora d/s sprzedaży. Tak samo jest Danonem jogurty wszelakie ( oprócz tych z mussli oczywiście )
Pozdrowienia
Martyna
Martyna
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt 13 kwi, 2004 11:14

Postprzez ma-ski » Pt 16 lip, 2004 18:56

hej
wszystkie sosy uncle bens NIE sa bezglutenowe!!

bezglutenowe sa:
- chinski sos slodko kwasny
- chinski slodko kwasny "mocny"
- honkong sezam-soja
-indish curry
- thai slodko pikantny
Avatar użytkownika
ma-ski
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): Wt 13 lip, 2004 20:25
Lokalizacja: niemcy

Postprzez Joanna » Pt 16 lip, 2004 19:42

A co z sosami z Łowicza?
Avatar użytkownika
Joanna
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 62
Dołączył(a): Pt 16 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Kraków

Postprzez ma-ski » N 18 lip, 2004 13:41

???
Avatar użytkownika
ma-ski
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): Wt 13 lip, 2004 20:25
Lokalizacja: niemcy

Postprzez Marcin » Cz 22 lip, 2004 22:11

Tak nawiązując do dyskusji i i do informacji "skad" (Niemcy) jednego z przedmówców to wydaje mi się, że istotne jest uzyskanie informacji bezpośrednio od producenta w danym kraju. W innym kraju pochodzenie składników w tym samym produkcie tego samego koncernu może być inne. Tak mi się wydaje...
Marcin
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 57
Dołączył(a): Pn 19 sty, 2004 15:47
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Karolina » So 04 gru, 2004 02:05

Joanna napisał(a):A co z sosami z Łowicza?

Ja kupuję sosy z Łowicza. Nie ma w składzie nic niepokojącego, przynajmniej w tym słodko-kwaśnym, chińskim, bolońskim (te wypróbowałam). Moja mama kilkakrotnie latała wymieniać sosy z innych firm, bo nie byłyśmy pewne :mrgreen: Tak więc mam nadzieję, że nie będziez się po nich źle czuła. Mąki niet :cheesy:
Glutenowym skrytomieszaczom mówimy NIE!
Avatar użytkownika
Karolina
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 60
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2004 01:08
Lokalizacja: Malbork

Postprzez dorciap1975 » Pn 27 wrz, 2010 10:41

a ja robię sama taki sos w słoiku,z papryki,ananasa,kukurydzy i pomidorów-teraz jest na to czas,bo cena papryki jest ok i pomidorów też-polecam,spróbujcie zrobić.
Podaję przepis-chętnie bym Wam wyslała po słoiczku na spróbowanie;-}

Sos słodko kwaśny
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
3 kg pomidorów
3 kg papryki
1 łyżka soli
1 kg cebuli
1 łyżka musztardy
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka granulowanego czosnku
1/2 kg cukru
2 łyżki Vegety
niepełna łyżka curry
pieprz do smaku
1 łyżka octu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory obrać ze skóry. Pomidory, paprykę pokroić w kostkę posolić
dobrze wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Odcedzić dodać cukier,
ocet,
musztardę i gotować około 15 min. Dodać pozostałe składniki i ananasa

pokrojonego w kostkę i gotować jeszcze godzinę. Kukurydzę dodać pod
koniec gotowania. Przed zdjęciem z ognia dodać mąkę ziemniaczaną
rozpuszczoną w zimnej wodzie. Zagotować i gorące wkładać do słoików.

pasteryzować około 20-30 min.
;)
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Avatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): So 20 mar, 2010 15:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Postprzez Magdalaena » Cz 14 paź, 2010 17:32

dorciap1975 napisał(a):a ja robię sama taki sos w słoiku,z papryki,ananasa,kukurydzy i pomidorów-teraz jest na to czas,bo cena papryki jest ok i pomidorów też-polecam,spróbujcie zrobić.
Dorcia, ale nie każdy ma na to czas. I nie każdy lubi na tyle przygotowywanie przetworów, żeby traktować to jako relaks.
Sens sosu takiego jak UB polega na tym, że czeka w szafce i od razu jest gotowy do zjedzenia.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1368
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Rafal_tata » Pt 15 paź, 2010 08:42

No i nie ten dział forum, jeśli chodzi o przepis...
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Re: Uncle Ben`s

Postprzez sylwiaszn » Śr 04 wrz, 2013 13:34

Martyna napisał(a):Witam - chciałam Wam powiedzieć że sosy w słoiczkach Uncle Ben`s są wolne od glutenu - można śmiało mieszać z ryżem i jeść :)
Napisałam kiedyś do nich z tym zapytaniem i otrzymałam osobistą odpowiedz od Pana Dyrektora d/s sprzedaży. Tak samo jest Danonem jogurty wszelakie ( oprócz tych z mussli oczywiście )
Pozdrowienia
Martyna


a co z octem w składzie?
sylwiaszn
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr 04 wrz, 2013 13:33
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez uniaczek » So 07 wrz, 2013 21:04

Ocet zdrowy nie jest ale jest bezglutenowy, nie trzeba się obawiać. Na potrzeby domowe warto go zastąpić octem jabłkowym lub winnym...
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 499
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Uncle Ben`s

Postprzez magda_90 » Cz 11 sie, 2016 08:30

Nie wszystkie sosy Uncle Ben's są bezglutenowe - wczoraj chciałam sobie kupić go na obiad ale w sklepie był tylko jeden rodzaj: seczuański chili. Miał w składzie podany sos sojowy w skład którego wchodziła pszenica. Tak samo jest z sosem słodko - kwaśnym pikantnym. Też ma w składzie ww. sos sojowy.
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016
magda_90
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 97
Dołączył(a): Pt 25 mar, 2016 08:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Uncle Ben`s

Postprzez uniaczek » So 13 sie, 2016 09:58

Zgadza się. Producent deklaruje to w dokładnym opisie. My kupujemy właściwie tylko słodko-kwaśny, bo tylko taki nam smakuje. Chociaż pochwalę się - w tamtym roku zaprawiłam własny sos słodko- kwaśny. I w tym roku również biorę za to w następnym tygodniu g:D
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 499
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Uncle Ben`s

Postprzez uniaczek » Wt 13 gru, 2016 16:39

Polecam przepis z Wielkiego żarcia: http://wielkiezarcie.com/przepisy/sos-s ... i-30019022
zmodyfikowałam nieco; warzywa tak samo jak w przepisie, zmieniłam tylko przyprawy i ocet (1/2 łyżeczki chili, zrezygnowałam z pieprzu, 1 szklanka cukru, 1/2 szkl. octu jabłkowego). Reszta tj. musztarda, słodka papryka, curry bez zmian. Acha i zamiast 2 łyżek soli dałam 1 łyżkę swojej domowej vegety
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 499
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno


Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość