Profi

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Profi

Post autor: elola »

Oto odpowiedź na mój e-mail, z firmy Profi:

W odpowiedzi na zadane pytanie informuję, że następujących produktach z naszej gamy nie ma glutenu:
- Wielkopolski smalec z mięsem drobiowym 130 g
- Wielkopolska szynka mielona wieprzowa 130g i 115g
- Wielkopolska przekąska drobiowa 105g
- Wielkopolska przekąska wieprzowa 105g
- Szynka z indyka wielkopolska 110g
- Gulasz angielski wieprzowy 110g
- Mielonka turystyczna wielkopolska wieprzowa 110 g
- Pasztet dworski z jelenia, z dzika, z królika, z cielęciny 100 g

w pozostałych asortymentach znajduje się gluten o czym informujemy na etykiecie.
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Profi

Post autor: kfiatek »

elola pisze: Pasztet dworski z jelenia, z dzika, z królika, z cielęciny 100 g
:D/ bardzo mnie to cieszy. Inne produkty też, ale te pasztety najbardziej!
w pozostałych asortymentach znajduje się gluten o czym informujemy na etykiecie.

Jaka miła firma. Oby tak wszyscy producenci robili!

Dzięki za info, elola! :D
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 313
Rejestracja: ndz 20 mar, 2005 21:57
Lokalizacja: Radom

Post autor: Asia S. »

Ojej! Pasztet bezglutenowy! Nie jadłam żadnego odkąd jestem na diecie, super!
Obrazek
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

Elola a sprawdzałaś jaki jest skład np. tego pasztetu bo firmy czasami nie zwracają uwagi na mały drobiazg typu bułka tarta
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

Ja sprawdzałam, jaki jest skład. Nie ma w nim bułki tartej. Jest to ten sam pasztet, o którym pisałam wcześniej w wątku: topics3/pasztet-vt1130.htm :wink:
Ostatnio zmieniony ndz 28 maja, 2006 08:49 przez kfiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: elola »

Właśnie mam przed oczami słoiczek Pasztetu dworskiego z królika firmy Profi. Oto skład: mięso z królika 40%, tłuszcz wieprzowy, wątroba z kurcząt, jaja, warzywa (cebula, czosnek), sól, przyprawy. Informacja dodatkowa: Zawiera białka jaja, czosnek.

Napiszę do nich jeszcze prośbę o wykaz przypraw. No i, jak mam w zwyczaju, zasugeruję starania o znaczek przekreślonego kłosa.

Mój syn próbował już wszystkich tych pasztecików, oprócz cielęcego. Nic mu nie było, a zazwyczaj reaguje natychmiast. Chociaż, jak my wszyscy, nie wiem jaka jest ilość jego osobniczej tolerancji glutenu.
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

a czy to są może te paszteciki w malutkich szklanych słoiczkach bo takie jadłam i były pysze i z wolnym od glutenu składem tylko firmy nie pamiętam. ale może to profi
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: elola »

Tak, są w malutkich słoiczkach. Już wysłałam kolejny e-mail. Poprzednio czekałam baaardzo długo na odpowiedź. Ale byłam zawzięta i ponawiałam prośbę. Twardym trzeba być, nie miętkim :D
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

Tak, vixi, to są właśnie te małe pyszne paszteciki w słoiczkach :D Właśnie dlatego tak się ucieszyłam z tej informacji :D
elola pisze:Już wysłałam kolejny e-mail. Poprzednio czekałam baaardzo długo na odpowiedź. Ale byłam zawzięta i ponawiałam prośbę. Twardym trzeba być, nie miętkim :D
Elola, tak trzymać! Ja też do nich pisałam już dawno, ale mi jeszcze nie odpowiedzieli. W każdym razie wiem, że nic skrobiowego w tych pasztetach nie ma, bo jak pisałam w tamtym wątku, który podałam, sprawdziłam już ten pasztet jodyną :wink: No chyba, że dowalili tam czystego glutenu np. w przyprawach, ale jeśli na innych produktach wypisują gluten, to chyba to dobrze rokuje :D
Ostatnio zmieniony ndz 28 maja, 2006 17:36 przez kfiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

no to strasznie sie cieszę. pamiętam, że był smaczny. a skoro go jadłam to rzeczywiście chyba nic podejrzanego nie było.
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: elola »

A oto rozpisane przyprawy produktów firmy Profi:

1. Wykaz składników na Pasztet dworski z królika

sól kuchenna
cebula płatki
tymianek
pieprz czarny
czosnek
rozmaryn

2. Wykaz składników na Pasztet dworski z cielęciny

sól kuchenna
cebula płatki
papryka mielona
pieprz czarny

3. Wykaz składników na Pasztet dworski z wieprzowiny

cebula prażona płatki
majeranek
pieprz czarny
gałka muszkatolowa
czosnek

4. Wykaz składników na Pasztet dworski z dzika

sól kuchenna
cebula płatki
tymianek
pieprz czarny
gałka muszkatolowa
czosnek
jałowiec mielony

5. zestawienie składników do produkcji gulaszu angielskiego

sól peklująca
sól kuchenna
pieprz biały mielony
czosnek mielony
glutaminian sodu
gałka muszkatołowa
koncentrat pomidorowy
papryka mielona

6. zestawienie składników do produkcji szynki z indyka

sól peklująca
sól kuchenna
skrobia E - 1422
aromat wędzonki galicyjskiej

7. zestawienie składników do produkcji mielonki turystycznej

sól peklująca
sól kuchenna
skrobia E - 1422
pieprz biały mielony
czosnek mielony
przyprawa D - 31216

Trochę mniej się tych produktów zrobiło... No i ta skrobia E - 1422 i przyprawa D - 31216 trochę mnie niepokoją. Nie mówiąc już o glutaminianie sodu... Sól peklująca też nie wiadomo z czym. Ale pasztety wyglądają na czyste.
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

sól peklująca to nic złego - po prostu roztwór soli który pekluje mięso
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Dokladnie mówiąc jest to sól kuchenna z dodatkiem azotynu sodowego – E 250. Jeśli chodzi o skrobię E 1422 jest to acetylowany adypinian dwuskrobiowy (substancja zagęszczająca).
A o przyprawie D - 31216 nic mi niewiadomo. Ciekawe, jak u nich jest z czystością lini produkcyjnych?

Mama Krysia
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: elola »

No tak... E 1422 to zagęszczacz - skrobia. Ciekawe jaka?

E 250 w soli peklującej wg http://www.dieta.pl/preservative.asp szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.

Przyprawa D - też wygląda na "chemię".

Glutaminian sodu - wiem, że zdania są podzielone. Ja wykluczyłam go całkowicie z rodzinnej diety.

Jeśli chodzi o czystość linii - sądzicie, że w przypadku takiej produkcji (bezmącznej) też odgrywa dużą rolę?
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

znalazłam w internecie następujące informacje:

E1422
(A) Acetylated distarch adipate
(F) Adipate de diamidon acetyle
(N) Acetyliertes Distarkeadipat ACETYLOWANY ADYPINIAN DISKROBIOWY

STABILIZATOR, ZAGĘSTNIK, SUBSTANCJA WIĄZĄCA
Acetylowany adypinian diskrobiowy jest otrzymywany przez estryfikowanie skrobi bezwodnikami kwasów adypinowego i octowego (<0,12%).
CHARAKTERYSTYKA
Wygląd i smak: Sypki proszek barwy białej.
Właściwości fizyczne: Zawiera: <2,5% grup acetylowych, <0,135% grup adypinowych, <0,8% popiołu. <0,07% substancja nierozpuszczalna w HCI, <50 mg/kg SO2. Higroskopijny. Rozpuszczalny w gorącej wodzie, trudniej w zimnej. 1% roztwór pH 5,5-7,5
Produkt handlowy: Wilgotność: <20%
ZDROWOTNOŚĆ:
A.D.I. Nie określane.
FUNKCJA:
Wykazuje niewielkie zmiany lepkości w zależności od temperatury (do 100oC) i pH (3-7). Ma dobrą odporność na zamrażanie i rozmrażanie ale słabszą na działanie sił mechanicznych. Nadaje zwięzłą teksturę również produktom o niskim pH (np. 2,8).
STOSOWANIE:
Jako stabilizator, zagęstnik i nośnik
Według receptury: Keczupy, sosy sałatkowe typu dressing, majonezy, margaryny o obniżonej kaloryczności, zupy, owocowe nadzienia do ciast, składnik sosu konserw warzywno-mięsnych, półprodukty owocowe, mleczne napoje smakowe, lody, potrawy mrożone, jogurty smakowe, desery mleczne i twarogi termizowane. Jako stabilizator i zagęstnik do wyrobu koncentratów: obiadowych, deserów i lodów i inne.
TRANSPORT I PRZECHOWYWANIE:
Transport i przechowywanie w opakowaniach chroniących przed wilgocią, składować w pomieszczeniach suchych.
ZAGROŻENIA I ZAPOBIEGANIE:
Nie stwarza zagrożeń.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
ODPOWIEDZ