Polsoja

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Polsoja

Post autor: Nastka »

Odpowiedź Polsoji:

"Witam!

Dziękujemy bardzo za nadesłane zapytanie.

Na początek pytanie o tofu marynowane: skąd zaczerpnęła Pani informację o tym, że w tofu marynowanym znajduje się ocet? W naszym tofu octu nie ma.

Podajemy listę produktów pod marką POLSOJA, które nie zawierają glutenu, jako składnika; jednak w zakładzie, w którym są wytwarzane przerabiany jest także gluten, więc mogą one zawierać jego tzw. śladowe ilości:
Burger Wegetariański DOmowy
Tofuburgery Warzywne
Tofuburgery Słoneczne
Tofupasztet Myśliwski
Tofupasta z Koperkiem
Tofupasta z Papryką
Tofu Naturalne
Tofu Wędzone
Tofu Marynowane

Pod marką MODERNA znaleźć można także bezglutenowe Falafle - kotleciki wegetariańskie

Mamy nadzieję, że nasza odpowiedź jest dla Pani wystarczająca - jeśli nie, to poprosimy o kolejny kontakt.

Z poważaniem,"

Tofu marynowane rzeczywiście nie zawiera octu. Powinni pisać o śladowych ilościach na opakowaniach.
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

powinni ale jedni robią to na wyrost zaś niektórzy wogóle - szkoda
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

Wznawiam temat. Pisałam właśnie do POLSOJI z zapytaniem i otrzymałam odpowiedz:
Szanowna Pani,



Bardzo dziękuję za wiadomość i przepraszam, że odpisuję dopiero teraz. Poniżej przedstawiam listę naszych produktów, w których nie ma glutenu:



Tofu tradycyjne naturalne

Tofu tradycyjne wędzone

Tofu tradycyjne marynowane

Vege pasta francuska

Pasztet sojowy tradycyjny



Gdyby miała Pani jakieś dodatkowe pytania, proszę o kontakt.



Pozdrawiam



Patrycja Sokólska

Marketing & Promotion Manager

POLSOJA Sp. J.
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

Troszkę tego mniej niż w 2006roku :) ja to kupuję.
malealekochane
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: malealekochane »

ostatnio, dietetyk kazał mi jeść więcej białka roślinnego, chciałam wprowadzić soję, czy ktoś jeszcze spożywa cokolwiek innego z innej firmy sojowego? wczoraj w Organicu procz zawrotnych cen widziałam jakieś inne firmy, w składzie tofu nic nie było podejrzanego i tak się zastanawiam...
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

malealekochane
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: malealekochane »

a pisałaś do nich może kiedyś czy coś? niestety nie widzę, nic u nich na stronie ze słowem bezglutenowe
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

ja nie ale znalazłam na forum oto link viewtopic.php?t=4266
malealekochane
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: malealekochane »

rzeczywiście!!!! dla pewnosci jeszcze do nich przedzwonie, od razu pytajac gdzie dostarczają swój asortyment. dziękuje Ci bardzo za informacje:))) pozdrawiam
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

a ja polecam za www.puszka.pl przepis na domowe tofu:

Składniki:
0,5 szkl. suchych ziaren soi
sok z cytryny (ok.3 łyżki)
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Namoczyć soję na noc, rano odcedzić i przemyć.

- Zmiksować soję w blenderze razem z 3 szkl. wody i przecedzić przez lnianą lub bawełnianą ściereczkę.
- Otrzymaną papkę zmiksować powtórnie w 1 szkl. świeżej wody.
- Przecedzić powtórnie przez ścierkę.
- Otrzymaną serwatkę gotować przez 3 minuty i odstawić z ognia.
- Dodać sok cytrynowy i sól, a następnie mieszać przez chwilę.
- Odstawić wywar na 15-20 minut i przecedzić przez durszlak.
- Odstawić w durszlaku na 2 godziny.

No i mamy ser gotowy - tanio i niezbyt skomplikowanie.

Przepis wypróbowany - naprawdę niewielka to filozofia, poza tym - tanio i pewność tego, "co jest w środku".

A oprócz tego zostaje cała masa okary - czyli wytłoczyn sojowych, które też są wartościowe i można je wykorzystać na rozmaite sposoby. Ja ostatnio dałam do ciasta, dodam do najbliższego chleba, można robić "kotleciki" - na co tylko fantazja pozwoli.
i BEZ CHEMII.

Zamierzam też poeksperymentować z większą ilością soku z cytryny (żeby było bardziej "twarogowe", a innym razem spróbuję zrobić na słodko - do naleśników "z serem".
Ostatnio zmieniony pn 05 wrz, 2011 10:17 przez Ola_la, łącznie zmieniany 1 raz.
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

Też robię wg tego przepisu, polecam :) , piekłam z tego nawet " sernik", był bardzo dobry, wszyscy wcinali, aż miło :D
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Ola_la, przepisy zamieszczamy w innym dziale, który poswatał specjalnie do tego celu.
Obrazek
ODPOWIEDZ