Jogo
Moderator: Moderatorzy
Jogo
Odpowiedź i dodatkowe wyjaśnienie nadesłane z firmy JOGO z Łodzi.
Witam Pana serdecznie!
Dziękuję za zainteresowanie się naszymi produktami i odpowiadam Panu, że jedynymi produktami firmy JOGO - Łódzka Spółdzielnia Mleczarska, które zawierają gluten i nie mogą być spożywane przez osoby chore na celiakię są:
Jogurt JOGOmax truskawkowy z ziarnami zbóż i z kawałkami owoców
Jogurt JOGOmax brzoskwiniowy z ziarnami zbóż i z kawałkami owoców
Jogurt JOGO niebieski migdał (nie zawiera glutenu, ale ja nie polecam ze względu na ogólne, alergenne działanie migdałów i minimalne ryzyko istnieje - moim zdaniem)
Pozostałe produkty nie zawierają glutenu i mogą być spożywane - dotyczy to całej naszej galanterii mleczarskiej: jogurtów naturalnych i owocowych o innych smakach(także truskawka i brzoskwinia bez ziaren zbóż), kefiry, maślanki, śmietany, mleka, produkty kanapkowe Specjał i Cremella, masło, serki homogenizowane owocowe (tu ziaren nie ma), twarogi.
Wszystkie produkty mleczne można spożywać pod warunkiem nie stwierdzenia uczulenia na białko mleczne!
Gdyby były jakieś wątpliwości proszę o telefon bezpośredni 663 69 7272.
Pozdrawiam i życzę spożywania zdrowej żywności.
Andrzej Jaworski
Główny Technolog JOGO-ŁSM
=====================================================
Witam Pana!
Śpieszę z odpowiedzią na Pańskie wątpliwości.
Skrobia, którą deklarują w swym składzie producenci składników naszych
produktów jest bezglutenowa. Zarówno producentom wsadów owocowych,
warzywnych jak i zagęstników nie opłaca się stosowanie skrobi glutenowych -
po prostu wymusiło to życie, czyli odbiorcy i konsumenci. Grozi to utratą
zbyt dużego rynku. Naturalnie mamy stosowne ich deklaracje obowiązujące wg
branżowych przepisów. Surowcem do produkcji tych skrobi jest kukurydza.
Nie ma również niebezpieczeństwa powstania ,,syntetycznego" glutenu w
systemie modyfikacji - zarówno adypinian jak i fosforan skrobi nie dają
związków alergennych i mogą być spożywane przez chorych na celiakię. Istotnym
jest tylko źródło pozyskiwania skrobi, a to w naszym przypadku jest
bezpieczne.
Pozdrawiam, Andrzej Jaworski.
Główny Technolog JOGO-ŁSM
Witam Pana serdecznie!
Dziękuję za zainteresowanie się naszymi produktami i odpowiadam Panu, że jedynymi produktami firmy JOGO - Łódzka Spółdzielnia Mleczarska, które zawierają gluten i nie mogą być spożywane przez osoby chore na celiakię są:
Jogurt JOGOmax truskawkowy z ziarnami zbóż i z kawałkami owoców
Jogurt JOGOmax brzoskwiniowy z ziarnami zbóż i z kawałkami owoców
Jogurt JOGO niebieski migdał (nie zawiera glutenu, ale ja nie polecam ze względu na ogólne, alergenne działanie migdałów i minimalne ryzyko istnieje - moim zdaniem)
Pozostałe produkty nie zawierają glutenu i mogą być spożywane - dotyczy to całej naszej galanterii mleczarskiej: jogurtów naturalnych i owocowych o innych smakach(także truskawka i brzoskwinia bez ziaren zbóż), kefiry, maślanki, śmietany, mleka, produkty kanapkowe Specjał i Cremella, masło, serki homogenizowane owocowe (tu ziaren nie ma), twarogi.
Wszystkie produkty mleczne można spożywać pod warunkiem nie stwierdzenia uczulenia na białko mleczne!
Gdyby były jakieś wątpliwości proszę o telefon bezpośredni 663 69 7272.
Pozdrawiam i życzę spożywania zdrowej żywności.
Andrzej Jaworski
Główny Technolog JOGO-ŁSM
=====================================================
Witam Pana!
Śpieszę z odpowiedzią na Pańskie wątpliwości.
Skrobia, którą deklarują w swym składzie producenci składników naszych
produktów jest bezglutenowa. Zarówno producentom wsadów owocowych,
warzywnych jak i zagęstników nie opłaca się stosowanie skrobi glutenowych -
po prostu wymusiło to życie, czyli odbiorcy i konsumenci. Grozi to utratą
zbyt dużego rynku. Naturalnie mamy stosowne ich deklaracje obowiązujące wg
branżowych przepisów. Surowcem do produkcji tych skrobi jest kukurydza.
Nie ma również niebezpieczeństwa powstania ,,syntetycznego" glutenu w
systemie modyfikacji - zarówno adypinian jak i fosforan skrobi nie dają
związków alergennych i mogą być spożywane przez chorych na celiakię. Istotnym
jest tylko źródło pozyskiwania skrobi, a to w naszym przypadku jest
bezpieczne.
Pozdrawiam, Andrzej Jaworski.
Główny Technolog JOGO-ŁSM
Ostatnio zmieniony pn 28 sie, 2006 22:31 przez larry, łącznie zmieniany 2 razy.
Z braku lepszych zajęć można zajrzeć:
www.larecki.blog.onet.pl
www.larecki.blog.onet.pl
rewelacja!!! pełen profesjonalizm! i to podejście do konsumenta-bezglutka! żebym mogła, to bym ich ucałowała w oba policzki choć sadzę, że nie będzie mi dane poznac smaku ich produktów - chyba, że gdzieś na wyjeździe. u mnie nie widziałam produktów jogo, więc wygląda na produkt lokalny. anyway - bezglutki z okolic Łodzi - smacznego!
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
A tutaj adres do: JOGO - Łódzka Spółdzielnia Mleczarska, można sobie popatrzeć, co też oni oferują. W województwie łódzkim nie ma większego problemu z natrafieniem na ich produkty. A trochę nas w tym regionie chyba jest... Parę ich rzeczy (asekuracyjnie) sprawdziłem płynem Lugola - próby jak dotąd ujemne. Dlatego nie zawracam sobie głowy innymi producentami i jeśli chodzi o wyroby mleczarskie, trzymam się Jogo i już.
[ Dodano: Sob 26 Sie, 2006 21:47 ]
Właśnie, piszę adres Jogo, a... nie podałem.
Więc jest tak:
www.jogo.com.pl
[ Dodano: Sob 26 Sie, 2006 21:47 ]
Właśnie, piszę adres Jogo, a... nie podałem.
Więc jest tak:
www.jogo.com.pl
Z braku lepszych zajęć można zajrzeć:
www.larecki.blog.onet.pl
www.larecki.blog.onet.pl
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
OK, Gosiu888, ale jakie jest to twoje pytanie?
Z braku lepszych zajęć można zajrzeć:
www.larecki.blog.onet.pl
www.larecki.blog.onet.pl
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
-
- Nowicjusz
- Posty: 42
- Rejestracja: czw 31 maja, 2007 16:33
larry pisze:A tutaj adres do: JOGO - Łódzka Spółdzielnia Mleczarska, można sobie popatrzeć, co też oni oferują. W województwie łódzkim nie ma większego problemu z natrafieniem na ich produkty. A trochę nas w tym regionie chyba jest... Parę ich rzeczy (asekuracyjnie) sprawdziłem płynem Lugola - próby jak dotąd ujemne. Dlatego nie zawracam sobie głowy innymi producentami i jeśli chodzi o wyroby mleczarskie, trzymam się Jogo i już.
A co Ty Larry w marketingu u nich pracujesz? Jesteś ich naganiaczem handlowym?
Pracowałem, widziałem, hołduje się zasadzie "nic się nie może zmarnować" i ...(oops jeszcze zabrzmi to jak oszczerstwo...a przecież zaakceptowałem regulamin)...zresztą jak w każdym zakładzie spożywczym...nigdy nie wiemy co tak naprawdę jemy! Ja osobiście nie polecam produktów tej mleczarenki.
A to co pisze nam pan technolog znajdziemy na każdym certyfikacie towaru jaki firma zakupuje jako dodatki np. skrobia, stabilizator i inne takie świństwa. Raczej pytania na temat składu tych dodatków zadawał bym producentom w/w substancji, a nie mleczarence.
Rację ma anakon, linie produkcyjne nie są oddzielone. Jogurty ze zbożami pakuje sie tam gdzie inne jogurty, a certyfikacji bezglutenowej nie posiadają! To raczej producenci tzw. "wspomagaczy" odchodzą od "glutenu" a mleczarnia wybiera taki który jest opłacalny i tyle! Także z tym podejściem do konsumenta bym nie przesadzał...może za kilkanaście lat...
Ostatnio zmieniony ndz 23 mar, 2008 16:44 przez siwycinek, łącznie zmieniany 1 raz.
Anakon ma "świętą" rację tam gdzie krzyżują się linie produkcyjne tam nie jest przestrzegana czystość produktów(pod względem glutenu) i zawsze podkreślam ZAWSZE bedą śladowe ilosci glutenu.
Dlatego musicie sami odpowiedzieć sobie na pytanie: jeść takie jogurty czy nie?
Ja osobiście odradzam,ale wybór należy do was.
Dlatego musicie sami odpowiedzieć sobie na pytanie: jeść takie jogurty czy nie?
Ja osobiście odradzam,ale wybór należy do was.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
abstrahując od firmy Jogo: śladowe ilości nie powinny szkodzić, gdyż nie przekraczają dozwolonej normy, a nawet się do nich nie zbliżają. Wg definicji śladowe ilości to 0,00000001 do 0,01 %. Pamiętajmy, że gluten to "składnik składnika" a nie całości produktu.kinga pisze:zawsze podkreślam ZAWSZE bedą śladowe ilosci glutenu.
Deklaracja śladowych ilości, o ile jest pisana odpowiedzialnie, jest OK.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia