Ja też kilkakrotnie widziałam jak się robi dżemy w fabrykach i.... teraz robię sama . I tylko takie jadam. Czyli potwierdzam.Joanna P. pisze:nie wiem czy można tak publicznie zrobić obciach jednej firmie, skoro z dużym prawdopodobieństwem technologia produkcji dżemu na dużą skalę musi podobnie wyglądać u innych producentów.
Jutrzenka Goplana
Moderator: Moderatorzy
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Joanna P. dzięki za pw.
Wiecie... ja się łudzę, że inne firmy robią to lepiej... Bardzo naiwna jestem?
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Czw 19 Lip, 2007 12:43 ]
//na tej wypowiedzi prosiłbym o zakończenie OT na temat dżemu. Wątek ma nazwę Jutrzenka Goplana.
Wiecie... ja się łudzę, że inne firmy robią to lepiej... Bardzo naiwna jestem?
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Czw 19 Lip, 2007 12:43 ]
//na tej wypowiedzi prosiłbym o zakończenie OT na temat dżemu. Wątek ma nazwę Jutrzenka Goplana.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Napisałam do Goplany/Jutrzenki i oto co mi odpisano:
Dnia 16-08-2007 o godz. 13:29 Anna Przewłoka napisał(a):
Szanowna Pani!
Z naszych wyrobów biorąc pod uwagę listę składników, które Panią uczulają możemy polecić jedynie Czekolady pełne:
- Oryginalna Biała
- Oryginalna mleczna
- Oryginalna mleczna z orzechami laskowymi
- Oryginalna mleczna z Bakaliami i całymi orzechami laskowymi
- Klasyczna gorzka
- Czekolada Alpejska
Niestety nic innego nie możemy polecić, bo w wielu produktach stosujemy syrop glukozowe i maltodekstrynę jako nośnik przy proszkach owocowych (karmelki ,galaretki, żelki, pomady, kremy).
Pozdrawiam,
Anna Przewłoka Kierownik działu Technologii
JUTRZENKA Spółka Akcyjna, ul. Kościuszki 53 85-079 Bydgoszcz,
A oto cd. korespondencji:
Dnia 17-08-2007 o godz. 9:44 Anna Przewłoka napisał(a):
Szanowna Pani,
Postaram się wyjaśnić Pani wątpliwości
"- Jak Pani wyjaśni fakt, że czekolady pełne na opakowaniu mają deklarację dotyczącą zawartości w nich glutenu.
- Czy istnieje możliwość zanieczyszczenia glutenem bezpiecznych dla mniewyrobów w trakcie produkcji, np.te same linie produkcyjne,"
Deklarowana na etykiecie czekolad pełnych śladowa zawartość glutenu wynikała z zanieczyszczeń "krzyżowych", na tej samej linii produkowana była czekolada, która mogła nieść za sobą zanieczyszczenie glutenem. Czekolada wprowadzająca zanieczyszczenie została wycofana z produkcji i przy wydruku nowej edycji opakowań informacja o śladowej zawartości glutenu została wycofana. Przez pewien czas na rynku będą znajdowały się wyroby z informacją o zawartości glutenu, mimo że są one go pozbawione.
" - A co z czekoladami nadziewanymi, czy galaretkami w czekoladzie,dlaczego ich spożywać nie mogę, czy do ich produkcji używana jest mąka formerska zawierająca pszenicę, czy jest jakiś inny powód?
- Czy syrop glukozowy i maltodekstryna, które Państwo stosujecie zawierają zabronione dla mnie zboża(pszenicę, żyto, jęczmień i owies), czy może są produkowane z dozwolonych innych surowców np kukurydzy,a wtedy wymienione przez Panią produkty(karmelki ,galaretki, żelki, pomady, kremy)mogę bezpiecznie spożywać."
Z Pani poprzedniego listu wywnioskowałam, że chodzi Pani o wyeliminowanie wyrobów zawierających surowce z przedstawionej przez Panią listy m.in.
- maltodekstryna
- syrop skrobiowy
- syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy
- słód (np. jęczmienny - in. ekstrakt słodowy)
- spirytus
z uwzględnieniem ich pochodzenia i pod takim kątem rozpatrywałam nasze wyroby.
Stosowane do produkcji syropy glukozowe, maltodekstryna i spirytus są produkowane głównie ze skrobi pszenicznej. Ze względu na zróżnicowane stadia jej przetwarzania oraz wieloetapowe procesy oczyszczania, w produktach tych można wykryć jedynie śladowe ilości substancji białkowych. Syropy glukozowe to jeden z głównych składników galaretek, żelek, karmelków. Tolerancja śladów jest sprawą bardzo indywidualną o czy Pani zapewne bardzo dobrze wie.
Dodatkowo Galaretki Mella Owocowy Koktajl produkowana jest na urządzeniu z wykorzystaniem mąki formierskiej w skład której wchodzi mąka pszenna.
Mam nadzieję, że przedstawione wyjaśnienia Panią zadawalają.
pozdrawiam,
Anna Przewłoka Kierownik Działu Technologii
Zakłady w Bydgoszczy tel. (052) 3769 240
JUTRZENKA Spółka Akcyjna, ul. Kościuszki 53 85-079 Bydgoszcz,
Czyżby informacje z www. bezglutenowa.pl na temat bezpiecznych dla nas produktów były niepełne.Jeść czy nie jeść- oto jest pytanie
Dnia 16-08-2007 o godz. 13:29 Anna Przewłoka napisał(a):
Szanowna Pani!
Z naszych wyrobów biorąc pod uwagę listę składników, które Panią uczulają możemy polecić jedynie Czekolady pełne:
- Oryginalna Biała
- Oryginalna mleczna
- Oryginalna mleczna z orzechami laskowymi
- Oryginalna mleczna z Bakaliami i całymi orzechami laskowymi
- Klasyczna gorzka
- Czekolada Alpejska
Niestety nic innego nie możemy polecić, bo w wielu produktach stosujemy syrop glukozowe i maltodekstrynę jako nośnik przy proszkach owocowych (karmelki ,galaretki, żelki, pomady, kremy).
Pozdrawiam,
Anna Przewłoka Kierownik działu Technologii
JUTRZENKA Spółka Akcyjna, ul. Kościuszki 53 85-079 Bydgoszcz,
A oto cd. korespondencji:
Dnia 17-08-2007 o godz. 9:44 Anna Przewłoka napisał(a):
Szanowna Pani,
Postaram się wyjaśnić Pani wątpliwości
"- Jak Pani wyjaśni fakt, że czekolady pełne na opakowaniu mają deklarację dotyczącą zawartości w nich glutenu.
- Czy istnieje możliwość zanieczyszczenia glutenem bezpiecznych dla mniewyrobów w trakcie produkcji, np.te same linie produkcyjne,"
Deklarowana na etykiecie czekolad pełnych śladowa zawartość glutenu wynikała z zanieczyszczeń "krzyżowych", na tej samej linii produkowana była czekolada, która mogła nieść za sobą zanieczyszczenie glutenem. Czekolada wprowadzająca zanieczyszczenie została wycofana z produkcji i przy wydruku nowej edycji opakowań informacja o śladowej zawartości glutenu została wycofana. Przez pewien czas na rynku będą znajdowały się wyroby z informacją o zawartości glutenu, mimo że są one go pozbawione.
" - A co z czekoladami nadziewanymi, czy galaretkami w czekoladzie,dlaczego ich spożywać nie mogę, czy do ich produkcji używana jest mąka formerska zawierająca pszenicę, czy jest jakiś inny powód?
- Czy syrop glukozowy i maltodekstryna, które Państwo stosujecie zawierają zabronione dla mnie zboża(pszenicę, żyto, jęczmień i owies), czy może są produkowane z dozwolonych innych surowców np kukurydzy,a wtedy wymienione przez Panią produkty(karmelki ,galaretki, żelki, pomady, kremy)mogę bezpiecznie spożywać."
Z Pani poprzedniego listu wywnioskowałam, że chodzi Pani o wyeliminowanie wyrobów zawierających surowce z przedstawionej przez Panią listy m.in.
- maltodekstryna
- syrop skrobiowy
- syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy
- słód (np. jęczmienny - in. ekstrakt słodowy)
- spirytus
z uwzględnieniem ich pochodzenia i pod takim kątem rozpatrywałam nasze wyroby.
Stosowane do produkcji syropy glukozowe, maltodekstryna i spirytus są produkowane głównie ze skrobi pszenicznej. Ze względu na zróżnicowane stadia jej przetwarzania oraz wieloetapowe procesy oczyszczania, w produktach tych można wykryć jedynie śladowe ilości substancji białkowych. Syropy glukozowe to jeden z głównych składników galaretek, żelek, karmelków. Tolerancja śladów jest sprawą bardzo indywidualną o czy Pani zapewne bardzo dobrze wie.
Dodatkowo Galaretki Mella Owocowy Koktajl produkowana jest na urządzeniu z wykorzystaniem mąki formierskiej w skład której wchodzi mąka pszenna.
Mam nadzieję, że przedstawione wyjaśnienia Panią zadawalają.
pozdrawiam,
Anna Przewłoka Kierownik Działu Technologii
Zakłady w Bydgoszczy tel. (052) 3769 240
JUTRZENKA Spółka Akcyjna, ul. Kościuszki 53 85-079 Bydgoszcz,
Czyżby informacje z www. bezglutenowa.pl na temat bezpiecznych dla nas produktów były niepełne.Jeść czy nie jeść- oto jest pytanie
Dzięki Edytko za wyczerpujące informacje. Mam kilka refleksji, może Wam też się to rzuci w oczy:
Czyli tak jak pisał Skrobiowy.EdytkaW pisze:Stosowane do produkcji syropy glukozowe, maltodekstryna i spirytus są produkowane głównie ze skrobi pszenicznej. Ze względu na zróżnicowane stadia jej przetwarzania oraz wieloetapowe procesy oczyszczania, w produktach tych można wykryć jedynie śladowe ilości substancji białkowych.
A jednak to nie wyssany z palca wymysł, mąka formierska jest stosowana i jak mniemam nie tylko przez w/w firmę. Czyli w przypadku czekoladek/galaretek ogólnie trzeba uważać.EdytkaW pisze:Galaretki Mella Owocowy Koktajl produkowana jest na urządzeniu z wykorzystaniem mąki formierskiej w skład której wchodzi mąka pszenna.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
nie do końca, zwłaszcza, że to wątek o Jutrzence...
proszę, abyśmy pozostali przy ciastkach i innych słodyczach tej firmy...
tutaj: topics3/alkohole-vt147.htm#709
tekst na zielono - wg informacji z krajów ościennych (np. USA ) destylaty nie zawierają glutenu, jeśli nie został dodany jako jakiś osobny składnik, np. smakowy. jest to też zauważone w wykładzie pani dr inż. Anny Diowksz topics3/wazne-testy-piwa-vt1889.htm#19106
proszę, abyśmy pozostali przy ciastkach i innych słodyczach tej firmy...
tutaj: topics3/alkohole-vt147.htm#709
tekst na zielono - wg informacji z krajów ościennych (np. USA ) destylaty nie zawierają glutenu, jeśli nie został dodany jako jakiś osobny składnik, np. smakowy. jest to też zauważone w wykładzie pani dr inż. Anny Diowksz topics3/wazne-testy-piwa-vt1889.htm#19106
Ostatnio zmieniony pt 21 wrz, 2007 09:39 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Kupiłem dziś czekoladę Goplana z napisem "nie zawiera glutenu". i znakiem przekreślonego kłosa.
Jak na razie tak oznakowane są tylko czekolady promocyjne pakowane po dwie, ale jeżeli im się chciało zamieścić taką informację w dobie aktualnych przepisów o oznakowywaniu produktów to znaczy, że są tego pewni i kumają o co chodzi.
Brawo dla Goplany. i Smacznego trzeba wspierać mądre, polskie firmy.
Jak na razie tak oznakowane są tylko czekolady promocyjne pakowane po dwie, ale jeżeli im się chciało zamieścić taką informację w dobie aktualnych przepisów o oznakowywaniu produktów to znaczy, że są tego pewni i kumają o co chodzi.
Brawo dla Goplany. i Smacznego trzeba wspierać mądre, polskie firmy.
Nie każdy chłop z widłami to Neptun.
dentysta Gliwice
dentysta Gliwice
Takie w promocji pakowane po DWIE. Przekreślony kłos jest na zbiorczym opakowaniu.
Są do wyboru gorzka + z bakaliami lub 2 nadziewane.
Jak się zedrze ten papier łączący dwie czekolady to na pojedynczym opakowaniu pisze tylko "Może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, laskowych i mleka." Ani słowa o glutenie. czyli należy się domyślić, że glutenu niet.
Ale na promocyjnym opakowaniu jest jak mówiłem.
Są do wyboru gorzka + z bakaliami lub 2 nadziewane.
Jak się zedrze ten papier łączący dwie czekolady to na pojedynczym opakowaniu pisze tylko "Może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, laskowych i mleka." Ani słowa o glutenie. czyli należy się domyślić, że glutenu niet.
Ale na promocyjnym opakowaniu jest jak mówiłem.
Nie każdy chłop z widłami to Neptun.
dentysta Gliwice
dentysta Gliwice
Brawo dla producenta!
Takich nam trzeba - mądrych.
Takich nam trzeba - mądrych.
Nie każdy chłop z widłami to Neptun.
dentysta Gliwice
dentysta Gliwice
Koleżanka przekazała mi informację, że na stronie www.hbn.pl (niestety-dostęp płatny)-Goplana pochawaliła się,że wprowadza na rynek linię słodyczy Goplana bez glutenu. Symbol przekreślonego kłosa pojawił się na 15 czekoladach, 19 rodzajach karmelków oraz na Rajskim Mleczku. Oferta bezglutenowych słodyczy ma się jeszcze zwiększać....Brawo dla producenta!!!