oto informacja od firmy "Obory": Witam
Gluten to białko roślinne znajdujące się główne w niektórych zbożach.
W mleku go nie ma, ale w produktach talich jak jogurt może być,
w naszych produktach do niektórych wyrobów dodajemy skrobię, są to głównie skrobie kukurydziane i nie powinny zawierać glutenu, podobnie ma sie sprawa ze wsadami owocowymi do których także dodawane są zagęstniki i są to głównie różnego rodzaju skrobie. w naszym przypadku są to skrobie kukurydziane, ale nie moge wykluczyć występowania w nich glutenu, ze wzgledu na to że na tych samych liniach firmy produkujące wsaady owocowe produkują różne dodatki z różnymi zagęstnikami.
Z przykrością muszę podsumowac że teoretycznie w naszych wyrobach glutenu nie powinno być, ale jeżeli Pan nie toleruję nawet śladowych ilości tego składnika to raczej nie ryzykowałbym spożywania jogurtów.
Z poważaniem
Z. Białoskórski
jogurty obory
Moderator: Moderatorzy
hmm.. z jednej strony uczciwa, z drugiej niestety bardzo asekuracyjna... Jak dla mnie: lepiej spławić klienta bezglutenowca niż o niego powalczyć. Wkurza mnie takie podjeście
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź