Cheetos
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Cheetos
Dostałam odpowiedź od producenta. Umieszczam ją tutaj.
Szanowna Pani Małgorzato,
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami.
Odpowiadając na zadane pytanie, chcielibyśmy podkreślić, że bezpieczeństwo naszych konsumentów stawiamy na pierwszym miejscu, a ich zadowolenie jest jednym z najwyższych priorytetów naszej działalności.
Niektóre składniki żywności mogą powodować nietolerancję żywności lub alergie u niektórych osób (szczególnie wrażliwych na poszczególne składniki żywności). Pod tym względem chipsy i chrupki nie różnią się niczym specjalnym w porównaniu do żywności innego typu.
FL Poland podaje na opakowaniu informację o składnikach potencjalnie alergennych lub powodujących nietolerancję (np. laktoza z mleka, mąka), zgodnie z wymaganiami przepisów dotyczących znakowania żywności.
Na dzień dzisiejszy z chrupek, produkowanych przez naszą firmę, Cheetos o smaku serowym nie zawiera mąki pszennej ani glutenu(zawiera natomiast glutaminian sodu - wyszczególniony w oznakowaniu na opakowaniu). Wolne od glutenu są również Cheetos Spirale i Cheetos cebulkowe. Pozostałe chrupki Cheetos zawierają w sobie niewielkie ilości glutenu (w mieszankach smakowych, baza nieprzyprawiona nie zawiera glutenu) i choć niektóre z nich są produkowane na tej samej linii, to systemy produkcyjne wykluczają wzajemne zanieczyszczenie.
Mam nadzieję, że odpowiedź satysfakcjonuje Panią, a kontakty z naszymi produktami będą należały do przyjemnych.
Serdecznie pozdrawiam.
I co wy na to???
Szanowna Pani Małgorzato,
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami.
Odpowiadając na zadane pytanie, chcielibyśmy podkreślić, że bezpieczeństwo naszych konsumentów stawiamy na pierwszym miejscu, a ich zadowolenie jest jednym z najwyższych priorytetów naszej działalności.
Niektóre składniki żywności mogą powodować nietolerancję żywności lub alergie u niektórych osób (szczególnie wrażliwych na poszczególne składniki żywności). Pod tym względem chipsy i chrupki nie różnią się niczym specjalnym w porównaniu do żywności innego typu.
FL Poland podaje na opakowaniu informację o składnikach potencjalnie alergennych lub powodujących nietolerancję (np. laktoza z mleka, mąka), zgodnie z wymaganiami przepisów dotyczących znakowania żywności.
Na dzień dzisiejszy z chrupek, produkowanych przez naszą firmę, Cheetos o smaku serowym nie zawiera mąki pszennej ani glutenu(zawiera natomiast glutaminian sodu - wyszczególniony w oznakowaniu na opakowaniu). Wolne od glutenu są również Cheetos Spirale i Cheetos cebulkowe. Pozostałe chrupki Cheetos zawierają w sobie niewielkie ilości glutenu (w mieszankach smakowych, baza nieprzyprawiona nie zawiera glutenu) i choć niektóre z nich są produkowane na tej samej linii, to systemy produkcyjne wykluczają wzajemne zanieczyszczenie.
Mam nadzieję, że odpowiedź satysfakcjonuje Panią, a kontakty z naszymi produktami będą należały do przyjemnych.
Serdecznie pozdrawiam.
I co wy na to???
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
"choć niektóre z nich są produkowane na tej samej linii, to systemy produkcyjne wykluczają wzajemne zanieczyszczenie."
Jeśli tak wygląda ich produkcja, to chyba jednak nie są w pełni bezpieczne...
Jeśli tak wygląda ich produkcja, to chyba jednak nie są w pełni bezpieczne...
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Niekoniecznie, oglądałam kiedyś program w telewizji, w którym była właśnie mowa o czystości linii produkcyjnych, jest to zwykła zagrywka firm, którym się nie chce sprawdzać czystości swoich produktów pod względem różnych alergenów, linie produkcyjne muszą być utrzymywane w czystości bo inaczej Sanepid mógłby zamknąć taki zakład. Tak powiedział pewien pan, nazwiska nie pamiętam, który zajmuje się kontrolą linii produkcyjnych.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Anna Frączek pisze:Jeśli tak wygląda ich produkcja, to chyba jednak nie są w pełni bezpieczne...
elola pisze:Ziarnko do ziarnka - a będzie bochenek
itd...Gosiuuunia pisze:no właśnie. wszystko niby ok, a tu te linie produkcyjne...
To zaczyna sie powoli przeradzać w paranoje... czy z talerza na którym ktoś jadł chleb też już nie zjecie? przecież te linie produkcyjne muszą być myte za każdym razem i szanse, że zostanie tam jakiś gluten są minimalne, a producenci muszą takie rzeczy pisać na opakowaniach dla własnego "bezpieczeństwa" - tak samo jak producenci lekarstw. Czytał ktoś ulotke od jakichkolwiek leków? Tam też wypisują wszystko na zapas - od biegunki po padaczke, a i tak każdy je wcina.
Mr.kwiatek – paranoja to zaburzenie psychiczne. Fajnie by było gdybyś uważniej dobierał słowa
Jest tyle niepewności związanych z dietą, że każdy z nas musi indywidualnie ocenić co jest dla niego bezpieczne. Informacje, które do nas docierają każdego dnia modyfikują naszą opinię dotyczącą diety. I to co wczoraj było zakazane, dzisiaj okazuje się być do przyjęcia. I odwrotnie.
Dzielmy się więc swoimi poglądami dotyczącymi diety, nie oceniając innych.
Jest tyle niepewności związanych z dietą, że każdy z nas musi indywidualnie ocenić co jest dla niego bezpieczne. Informacje, które do nas docierają każdego dnia modyfikują naszą opinię dotyczącą diety. I to co wczoraj było zakazane, dzisiaj okazuje się być do przyjęcia. I odwrotnie.
Dzielmy się więc swoimi poglądami dotyczącymi diety, nie oceniając innych.
Z nieumytego - nie. Jeśli ktoś położy mój chleb razem z chlebem glutenowym - też nie ruszę.mr.kwiatek pisze:czy z talerza na którym ktoś jadł chleb też już nie zjecie?
Obudź się! Naprawdę wierzysz w to co napisałeś? To gratuluję optymizmu... I w sprawie ustawy regulującej opisy składów żywności poczytaj trochę na Forum, bo był to temat wałkowany długo. Takie małe wiaderko zimnej wody.mr.kwiatek pisze:producenci muszą takie rzeczy pisać na opakowaniach dla własnego "bezpieczeństwa" - tak samo jak producenci lekarstw.
kabran - posiadaczka paranoi. :027:
Z nieumytego - nie. Tak samo nie zrobię sobie jedzenia na blacie kuchennym pokrytym okruchami chleba (najpierw umyję ten blat), nie użyję noża/łyżki czy innego sztućca, którym ktoś wcześniej kroił/mieszał coś glutenowego (najpierw umyję sztuciec). Nie położę kanapki czy ciasta na talerzu razem z glutenowymi kanapkami/ciastem. Uważam za rozsądne posiadanie osobnego masła/osobnego słoika dżemu dla osób glutenowych i bezglutenowych. Na takiej samej zasadzie umyję najpierw brudny talerz czy sztuciec, których ktoś wcześniej użył, zanim sama ich użyję. Nie uważam tego za paranoję. Po prostu, na to, czy producent umył linię produkcyjną, wpływu nie mam - trudno. Na to, czy ja umyję wspomniany blat czy talerz, czy też będę świadomie jeść okruchy glutenu, wpływ mam, więc coś z tym robię. Zanieczyszczeń glutenowych z jedzonej przeze mnie żywności w 100% kontrolować nie jestem w stanie, więc robię to, co mogę . Proste.mr.kwiatek pisze:To zaczyna sie powoli przeradzać w paranoje... czy z talerza na którym ktoś jadł chleb też już nie zjecie?
A "paranoja" jest określeniem po pierwsze pejoratywnym, a po drugie, mocno względnym. Historyjka międzykulturowa: Amerykanie nie uznają bezglutenowej skrobii pszennej, a europejską żywność bezglutenową na tejże skrobii opartą potrafią określić jako "to ich tak zwane bezglutenowe jedzenie" - bo nie jest w 100% gluten-free. Z amerykańskiej strony celiaków dowiedziałam się na przykład, że trzeba mieć oddzielne deseczki do krojenia, łyżki drewniane, łopatki do patelni, itd. - bo drewno jest porowate i może zatrzymywać w sobie drobiny glutenu. Dowiedziałam się stamtąd również, że powinno się mieć osobne patelnie i tostery dla potraw glutenowych i bezglutenowych (bo teflon jest porowaty), osobne grille, itd. Czy to jest paranoja? Tego nie twierdzę, choć aż tak daleko nie posuwam swoich działań. Każdy musi sobie sam określić swoje granice rozsądku.
To się nazywa "optymizm początkującego". Świetnym lekarstwem na to jest napisanie do paru producentów i przekonanie się, jak wielce "fachowych" odpowiedzi udzielająmr.kwiatek pisze:producenci muszą takie rzeczy pisać na opakowaniach dla własnego "bezpieczeństwa" - tak samo jak producenci lekarstw.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
mr.kwiatek pisze:czy z talerza na którym ktoś jadł chleb też już nie zjecie?
Dokładnie tak. Gdy dla siebie robię glutenową kanapkę i mam po chwili zrobić kanapkę bg dla córki myję ręce mydłem i ciepłą wodą.kfiatek pisze:Z nieumytego - nie. Tak samo nie zrobię sobie jedzenia na blacie kuchennym pokrytym okruchami chleba, nie użyję noża/łyżki czy innego sztućca, którym ktoś wcześniej kroił/mieszał coś glutenowego. Nie położę kanapki czy ciasta na talerzu razem z glutenowymi kanapkami/ciastem. Uważam za rozsądne posiadanie osobnego masła/osobnego słoika dżemu dla osób glutenowych i bezglutenowych. Na takiej samej zasadzie umyję najpierw brudny talerz czy sztuciec, których ktoś wcześniej użył, zanim sama ich użyję.
córka ma swoją deskę i dla mnie to jest normalnekfiatek pisze:trzeba mieć oddzielne deseczki do krojenia
tostery mam w domku dwa jeden "glutenowy" drugi "bez". Patelnie mam jeszcze nie dopracowane i wcale nie uważam żebym popadła w paranoję, ale jeśli chodzi o zdrowie dziecka wolę być bardzo ostrożna.kfiatek pisze:powinno się mieć osobne patelnie i tostery
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Re: Cheetos
Trochę dziwna odpowiedź. Odpowiadająca osoba podkreśliła, że chrupki zawierają glutaminian (czyli zwracając na to uwagę miała chyba na celu przekazanie, że zawierają gluten, bo nie widzę innego powodu takiej odpowiedzi).Gosiuuunia pisze:
Na dzień dzisiejszy z chrupek, produkowanych przez naszą firmę, Cheetos o smaku serowym nie zawiera mąki pszennej ani glutenu(zawiera natomiast glutaminian sodu - wyszczególniony w oznakowaniu na opakowaniu). Wolne od glutenu są również Cheetos Spirale i Cheetos cebulkowe.
Po chwili natomiast jest napisane " wolne od glutenu są również". Czyli to podkreślenie, że produkty zawierają glutaminian sodu było w jakim celu?
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!