Lisner

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 175
Rejestracja: śr 07 sty, 2004 16:27
Lokalizacja: Poznań

Lisner

Post autor: miszczPZ »

dzisiejsza odpowiedź od Lisnera:
Szanowny Panie ,

do produkcji całego naszego asortymentu nie używamy żadnych mąk , tak więc prawdopodobieństwo, że w naszych wyrobach znajdzie się - nazwijmy to - "czysty gluten" jest zerowe.
Natomiast faktycznie w pewnej grupie produktów stosujemy substancję złożoną, w której jedną ze składowych jest glutaminian sodu, stąd niewielkie ilości tej substancji będą tam obecne.
Oczywiście nie muszę przypominać, że wszystkie dane odnośnie pełnego składu znajdują się na każdej etykiecie - w deklaracji składników danego wyrobu. Tak więc uważne zapoznanie się z listą składników pozwoli Panu dokonać właściwego i bezpiecznego, w Pańskim przypadku, wyboru.
A gwoli możliwie pełnej informacji - załączam listę właśnie tych wyrobów, które zawierają glutaminian sodu.

Jestem jednak przekonana, że wszystkie pozostałe wyroby - filety w sosach, marynaty: rolmops, Bismarck, sałatki, pasty kanapkowe, marynowane filety w olejach, ryby w galarecie ..., których gama jest niezwykle bogata , zaspokoją Pańskie potrzeby i dadzą wiele "bezpiecznego" zadowolenia z ich spożywania.

Pozostaję z poważaniem
Monika Bańczaszek
Quality Assurance Specialist
Specjalista ds. Zapewnienia Jakości

Tel.: +48 (0)61-849 55 81
Fax. : +48 (0)61-849 55 62
Mailto: mbanczaszek@lisner.com.pl

UNIQ Lisner Sp. z o.o.
ul. Strzeszyńska 38/42
60-479 PL Poznań
Zwracam uwage na podkreslone slowo w zalaczniku ! (z pszenicy). Ktos ostatnio na forum pisal, ze nie trzeba sie przejmowac glutaminianem sodu bo jest on robiony tylko z kukurydzy...jak widac na zalaczonym obrazku tak nie jest.

[ Dodano: Nie 18 Mar, 2007 13:47 ]
Dodaję ponownie załącznik do tego listu ponieważ poprzedni zniknął w tajemniczy sposób:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
antigluten
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 29
Rejestracja: ndz 23 maja, 2010 00:28
Lokalizacja: Rybnik / Warszawa

Post autor: antigluten »

Na stronie firmy Lisner można sprawdzić obecność alergenów (w tym glutenu) dla każdego z produktów.
http://www.lisner.pl/pl/produkty.html
pawelski
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 160
Rejestracja: wt 16 lut, 2010 19:47
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pawelski »

filety sledziowe z glutenem... by ich szlag... :zly:

Nie widzialem tego tematu wczesniej, do tej pory mialem zakodowane, ze glutaminian sodu glutenu nie zawiera, a tu niemila niespodzianka - ze zawierac moze
"Prawda jest tylko jedna i prawda zawsze leży... tam, gdzie leży "
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Pawelski: Skąd wiesz, że problem leży w glutaminianie sodu?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
pawelski
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 160
Rejestracja: wt 16 lut, 2010 19:47
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pawelski »

w pliku word zalaczonym w pierwszym poscie jest napisane: "…wzmacniacz smaku: glutaminian sodu z pszenicy,…."
"Prawda jest tylko jedna i prawda zawsze leży... tam, gdzie leży "
antigluten
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 29
Rejestracja: ndz 23 maja, 2010 00:28
Lokalizacja: Rybnik / Warszawa

Post autor: antigluten »

Z opisu pastelli z tuńczyka na stronie Lisnera wynika, że nie zawiera on glutenu:
http://www.lisner.pl/pl/produkty/pasty- ... czyka.html
Na opakowaniu jest jednak napisane:
Produkt może zawierać śladowe ilości produktów ze zbóż zawierających gluten
Śladowe ilości to chyba ilości większe od 20 ppm, zgadza się?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Śladowe ilości to o wiele mniej niż 20 ppm.
Tyle, że taka informacja oznacza, że czasem zawartość glutenu jest większa niż śladowa, a czasem, że glutenu nie ma wcale. Przeważnie jest to zabezpieczenie przed pozwaniem do sądu., bo w składnikach go nie ma.
Ostatnio zmieniony pt 25 lut, 2011 20:16 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karolina
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 60
Rejestracja: śr 10 mar, 2004 00:08
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Karolina »

Podobną pastę kupowałam w Biedronce, nie wiem, czy nie produkuje jej też Lisner, pod biedronkowym szyldem Marinero. Niestety, też ma "może zawierać śladowe ilości glutenu". Ale kiedy jadłam, nigdy nie odczułam niepożądanych objawów; podejrzewam, że skoro glutaminianu sodu dodaje się, jak to przyprawę, niewiele, ten ewentualny gluten jest naprawdę w śladowych ilościach...
Glutenowym skrytomieszaczom mówimy NIE!
magda_90
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: pt 25 mar, 2016 07:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Lisner

Post autor: magda_90 »

Bardzo lubie produkty Lisnera ale od kiedy jestem na diecie nie kupuje ich bo na każdym opakowaniu jest adnotacja o śladowych ilościach glutenu lub o tym, że w zakładzie przetwarzany jest gluten. Jednak na stronie producenta są wymienione dokładne alergeny, które są w każdym produkcie i zastanawiam się nad kupnem niektórych produktów, które według producenta glutenu nie zawierają. Czy kupujecie produkty tej firmy? Mi zależy zwłaszcza na filetach śledziowych - uwielbiam śledzie a na które opakowania firm nie spojrze to wszystkie mają powyższe adnotacje :(
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016
ODPOWIEDZ