Link do stronki w html, bo flash nie jest zaktualizowany: SM MlekovitaW odpowiedzi na Pana zapytanie podaję wykaz produktów, które nie zawierają glutenu:
- wszystkie sery twarde np. Mazdamer, Sokół, Prymus, Ementaler, Gouda, Podlaski, Edamski, Morski, Salami, Kasztelański
- sery parzone: Scypek, Faruki, Rolada Ustrzycka,
- sery topione kremowe oraz z dodatkami (np. z szynką, salami, papryka, pieczarki, szczypiorek itp.)
- sery twarogowe: twarogi w kostkach- Harnaś, twaróg do serników Hanusia i Luxmilk,
- Ser typu FETA sałatkowo-kanapkowy,
- Serek kremowy MLEKOVITKA naturalny, ze szczypiorkiem, z ziołami
- masło, tłuszcz mleczny do smarowania 73%, masło półtłuste 40%,
- tłuszcz roślinny do smarowania,
- mleko świeże pasteryzowane oraz mleko UHT, mleko o smaku waniliowym, mleko o smaku truskawkowym,
- śmietanka UHT- 12%, 18%, 30%, śmietanka pasteryzowana, śmietana pasteryzowana 18% oraz 10%,
- jogurt naturalny, kefir naturalny, maślanka naturalna,
- jogurty owocowe: malinowy, truskawkowy, owoce leśne, brzoskwiniowo-morelowy
Jednocześnie informuję, że jogurty owocowe produkowane przez SM Mlekovita inne niż w/w zawierają w składzie syrop glukozowo-fruktozwy (uzyskiwany z pszenicy).
Serki homogenizowane Darki również w składzie zawierają syrop glukozowo-fruktozowy (uzyskiwany z pszenicy), który służy do nadania produktowi słodkości.
Z poważaniem
Kierownik Kontroli Jakości
Anna Matwiejszyn
Zapytałem także o te nieszczęsne sery powlekane jakimś glutem. Podobno już prawie nie stosuje się oblewania serów, tylko foliowanie (czyli ta czerwona owijka). Niestety, pani Anna nie mogła sobie przypomnieć w momencie rozmowy telefonicznej nazwy substancji wykorzystywanej kiedyś do oblewania serów (jakiś polioctan), ale - 1) nie była to substancja zawierająca gluten, 2) i tak trzeba ją odkrawać, bo nie jest przeznaczona do spożycia, mimo, że może kontaktować się z żywnością.
WARTO ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA JOGURTY!
Pozdrawiam :-)