Dr.Oetker

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Adrian »

sia pisze:echh...
chyba coś zmienili na stronie. Szkoda, że nie na opakowaniach.

"Moje dziecko wymaga diety bezglutenowej. Proszę o informacje, które produkty nie zawierają glutenu?
W asortymencie produktów Dr. Oetkera jest wiele produktów nie zawierających glutenu, a wśród nich:(...).
Ponadto, w naszych zakładach produkcyjnych stosowany jest gluten. Wobec powyższego w/w produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu."

http://www.oetker.pl/rady-i-ciekawostki/faq.html#faq-5
:042:

Wczoraj moje dziecko jadło ich galaretkę i cukier waniliowy. Objawów problemu nie mamy i - mam nadzieję - nie zmieni się to.
Wielka szkoda, lubiłem ich produkty. Powinna być informacja o śladowych ilościach glutenu na opakowaniach... :|
Ostatnio zmieniony wt 18 cze, 2013 17:22 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 418
Rejestracja: pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Post autor: noodle »

Adrian, pewnie wkrótce to nadrobią. Smutna to informacja, naprawdę.
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Adrian »

Jakich teraz drożdży używać do pieczenia chleba :?:
sia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 59
Rejestracja: śr 08 lut, 2012 11:00
Lokalizacja: Wawa

Post autor: sia »

świeżych ;)

niedawno używałam oetkerowych drożdży i nic córci nie było. ale i mi świat się dodatkowo skomplikował :/
pozdrawiam, Magda
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 418
Rejestracja: pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Post autor: noodle »

Ja używałam cały czas drożdży Oetkera. Kurczę... Nic mi nie było dotychczas.
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Adrian »

Może to jakaś stara informacja...napisałem do nich e-maile w tej sprawie, zobaczymy co mi odpiszą...
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 418
Rejestracja: pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Post autor: noodle »

Adrian, to nowa informacja. Kiedy pisałam do nich w styczniu (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/01/07/ ... utenowcow/) nie podawali info o śladowych ilościach glutenu...
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

sia pisze:świeżych ;)
za duże paczki jak dla mnie, nie zdążę zużyć całej.
suche były idealnym rozwiązaniem.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
sia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 59
Rejestracja: śr 08 lut, 2012 11:00
Lokalizacja: Wawa

Post autor: sia »

nie ma tragedii ;) w naszym katalogu jest kilka rodzajów suchych drożdży i to z licencją.
poza tym Ty chyba jesteś dość czuła i skoro nie miałaś problemów do tej pory, to może ilości glutenu jeśli są, to śladowe. moje dziecko też nie zgłasza problemów po drożdżach ani po cukrze waniliowym (ale na wszelki wypadek dokupując galaretki wybrałam Celiko ;) )
pozdrawiam, Magda
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Post autor: Justyna1982 »

Co do cukru waniliowego to polecam zrobić samemu :) Robi się w dwie minuty a smak i skład bez zastrzeżeń. Do słoja wsypujemy zwykły cukier 1kg. Laskę wanilii należy przekroić wzdłuż, wydrapać nożem ziarenka i dodać do słoika, Całą laskę pokroić na duże kawałki włożyć do słoja. Zakręcić naczynie szczelnie, potrząsać. Odstawić do szafki na parę dni. Używając wyciągnąć te duże kawałki laski wanilii.
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Adrian »

Witam otrzymałem e-maile w sprawie tych śladowych ilości glutenu:

"Dziękujemy Panu za e-mail.

Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z
obowiązującym prawem na terenie Rzeczpospolitej Polski.

Jeżeli w składnikach produktu znajduje się gluten wszyscy producenci w
Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu
produktu. Niemniej jednak przy produkcji niektórych naszych produktów
używamy glutenu, natomiast zakłady produkcyjne nie są wyposażone w
oddzielne linie produkcyjne.

Jednakże wychodząc na przeciw naszym konsumentom, którzy na co dzień
muszą przestrzegać diety bezglutenowej, kierownik działu kontroli
jakości opracowała listę produktów, które nie zawierają glutenu w
składzie. Jednak mogą one zawierać śladowe ilości wynikające z
krzyżowego zanieczyszczenia. Taka lista umieszczona jest na naszej stronie
internetowej pod adresem: http://www.oetker.pl/rady-i-ciekawostki/faq.html#faq-5

Aktualnie pracujemy nad zmianami szat graficznych, na których pojawi się
taki zapis.

Serdecznie pozdrawiamy w imieniu firmy Dr. Oetker

SERWIS KONSUMENTA"

Wynika z tego, ze wszystkie ich produkty stają się dla nas zakazane ze względu na śladowe ilości glutenu... :|
Ostatnio zmieniony czw 20 cze, 2013 17:30 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8118
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

porażka i wstyd ..
Adrian pisze:Aktualnie pracujemy nad zmianami szat graficznych, na których pojawi się
taki zapis.
niech popracują nad SYFEM w zakładzie, a nie szatą graficzną zapisu, który dla nas i tak jest w tym momencie całkowicie zbędny.
Ostatnio zmieniony czw 20 cze, 2013 21:57 przez Leeloo, łącznie zmieniany 1 raz.
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: ndz 06 mar, 2011 21:27
Lokalizacja: Zuzułka

Post autor: Agata23 »

Jak tak można ludzi wprowadzać w błąd pisać że nie zawierają glutenu ich produkty,a okazuje się w rzeczywistości że jest inaczej,teraz już wiem skąd dziecko ma złe wyniki mimo tego że nie ma typowych objaw,ale ja dziecku podawałam produkty ich firmy.
Awatar użytkownika
rafjas
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 229
Rejestracja: czw 27 maja, 2010 16:30
Lokalizacja: Kraków

Post autor: rafjas »

Czas na zmiany w kuchni, pstryk i Dr.Oetker stracił właśnie trzech wiernych klientów.
Obrazek
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 418
Rejestracja: pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Post autor: noodle »

I mnie też!
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
ODPOWIEDZ