Dr.Oetker

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Re: Dr.Oetker

Postprzez Leeloo » N 13 kwi, 2014 21:17

aa tak, tak :)
nie no, generalnie trzeba docenić każdy najmniejszy produkt. Ale patrząc na listę szeroko dostępnych dobroci, które z natury są bg i mogłyby być super urozmaiceniem naszej codziennej diety, i mając tą świadomość, że tak potężny producent nie może nam tego zaoferować, bo "mogą one zawierać śladowe ilości wynikające z krzyżowego zanieczyszczenia"..i to jeszcze w XXI wieku..no lekki szlag mnie trafia.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7408
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Dr.Oetker

Postprzez Anula80 » Pn 14 kwi, 2014 10:04

Teraz to dopiero będzie wysyp, jak większość firm będzie wymieniać opakowania. Już znalazłam bakalie Bakkalandu, na których jest info o śladowych ilościach, a na starych i produkowanych np. dla Biedronki - brak. Porażka :(
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3653
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Dr.Oetker

Postprzez basiag » Pn 14 kwi, 2014 12:26

z Winiar mi odpisali ,ze tez beda wymieniac opakowania bo na tych starych nie ma nic o alergenach ani o tym ze moze zawierac sladowe ilosci a na nowych juz maja byc takie informacje, w sumie to dobrze dla nas, wtedy czarno na bialym bedzie wszystko jasne
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 379
Dołączył(a): Śr 22 sty, 2014 19:59
Lokalizacja: Polkowice

Re: Dr.Oetker

Postprzez Anula80 » Pn 14 kwi, 2014 13:24

Dobrze, ale zaraz się okaże, że do tej pory używaliśmy niestety takich ze śladowymi ilościami, bo po prostu nie było wzmianki na opakowaniach :( Tak jak właśnie się dowiedziałam, że kakao Celiko może zawierać śladowe ilości, a nic nie ma na opakowaniu
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3653
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Dr.Oetker

Postprzez April » Cz 14 sie, 2014 13:56

Czy cukier waniliowy Dr Oetkera jest bezpieczny?
Obrazek
April
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 102
Dołączył(a): Pn 17 lut, 2014 18:40

Re: Dr.Oetker

Postprzez Leeloo » Cz 14 sie, 2014 17:43

Anula80 napisał(a):To z ich strony:

"Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z obowiązującym prawem na terenie Rzeczypospolitej Polski.
Jeżeli w składnikach produktu znajduje się gluten wszyscy producenci w Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu produktu. Niemniej jednak, przy produkcji niektórych naszych produktów używamy surowców zawierających gluten, natomiast zakłady produkcyjne nie są wyposażone w oddzielne linie produkcyjne.
Jednakże wychodząc naprzeciw naszym konsumentom, którzy na co dzień muszą przestrzegać diety bezglutenowej opracowano listę produktów, które nie zawierają glutenu w składzie. Jednak mogą one zawierać śladowe ilości wynikające z krzyżowego zanieczyszczenia:

Cukier wanilinowy,
Biszkopt-fix,
Krem jogurtowy 3 minuty,
Krem do tortów o smaku toffi
Masy śmietanowe,
Przyprawa korzenna,
Sernix,
Śmietan-fix,
Ciasta na zimno,
Dekoracje z opłatka,
Lukry gotowe,
Pisaki cukrowe i błyszczące
Lukry domowe,
Polewy gotowe,
Posypki (z wyłączeniem Perełek cukrowych i kolorowych),
Żelatyna-fix deserowa,
Cukier żelujący,
Żelatyna z bulionem i przyprawami,
Żelfixy,
Bita śmietana, (w tym waniliowa i light)
Budynie klasyczne,
Budynie ulubione,
Desery świata,
Galaretki owocowe,
Sosy deserowe,
Słodka Chwila Świat Pralin, Słodka Chwila Budyń, Słodka Chwila Czokolaadia, Słodka Chwila Kisiel, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców z edycji specjalnej, Słodka Chwila Mleczny Ryż oraz Bajkowa Chwila Kisiel kolorek,
Kisiele,
Krem dekoracyjny biały.

Po weryfikacji naszych produktów uznano, że bez glutenu i śladowych ich ilości są następujące produkty:

Aromaty w płynie
Żelatyna 10 g, 20 g, 50 g
Soda oczyszczona
Kwas cytrynowy
Barwniki w żelu
Drożdże instant
Deser Paula.

W związku ze zmianami przepisów prawnych jesteśmy w trakcie modyfikacji większości naszych opakowań. Wobec tego na nowych opakowaniach systematycznie będą umieszczane informacje o zawartości śladowych ilości alergenów. Zmiany potrwają do grudnia 2014 roku, a to z kolei prowadzi do tego, że na rynku mogą istnieć opakowania w nowej i starej szacie graficznej, ze starym i nowym znakowaniem."



Czyli nie jest. Można sobie samemu zrobić z cukru i prawdziwej wanilii i trzymać w sloiczku. :pomysl:
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7408
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Dr.Oetker

Postprzez Adrian » Wt 31 mar, 2015 15:34

Uwaga :!: budyń i kisiel w nowej szacie graficznej mają już napis, że może zawierać gluten.
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1060
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dr.Oetker

Postprzez xymi » Wt 31 mar, 2015 21:52

Zgadza się. Dopiero w domu się zorientowałam ;/ Dobrze, że Celiko coraz bardziej dostępne. Bo Winiary chyba też nie należy ufać?!
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Dr.Oetker

Postprzez Adrian » Śr 01 kwi, 2015 14:36

xymi napisał(a):Zgadza się. Dopiero w domu się zorientowałam ;/ Dobrze, że Celiko coraz bardziej dostępne. Bo Winiary chyba też nie należy ufać?!


Winiary mają dobry skład, Nasze Stowarzyszenie robiło badania, które wyszły ok :!: :)
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1060
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dr.Oetker

Postprzez xymi » Śr 01 kwi, 2015 19:19

Gdzieś przewinął się post o tym, że jednak Winiary nie są czyste do końca... dlatego już zrezygnowałam z nich.

Oto on: viewtopic.php?f=3&t=4616&hilit=winiary
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Dr.Oetker

Postprzez Adrian » Cz 02 kwi, 2015 16:38

xymi napisał(a):Gdzieś przewinął się post o tym, że jednak Winiary nie są czyste do końca... dlatego już zrezygnowałam z nich.

Oto on: viewtopic.php?f=3&t=4616&hilit=winiary


Budyń i kisiel wyszły ok w badaniach także można ich spokojnie używać. :)
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1060
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Winiary - uwaga!

Postprzez uniaczek » Cz 02 kwi, 2015 17:47

ewach napisał(a):Mój mail do Winiar:
Temat: Zapytanie o budyń
Witam Państwa, piszę w związku z tym, że mam syna chorego na celiakie, co jest związane z tym, ze musi być na ścisłej diecie bezglutenowej oraz w imieniu innych osób na tej diecie. Mam pytanie dotyczące budyniów Waszej firmy: czy jeżeli w składzie nie ma wymienionego glutenu ani śladowych jego ilości oraz nie ma informacji, że w zakładzie używany jest gluten, to zgodnie z obowiązującym prawem o obowiązku umieszczania alergenów na produkcie, można uznać ten produkt za bezglutenowy?
Pozdrawiam, Ewa Ch

I oczywiście standardowa odpowiedź:
Szanowna Pani,
Dziękujemy za nadesłaną wiadomość,
W odpowiedzi na Pani pytanie pragniemy poinformować, ze budyń w składzie nie zawiera glutenu, mimo to w produktach tych mogą znajdować się jego śladowe ilości.
Ewentualna obecność śladowych ilości glutenu może być spowodowana użyciem w naszym zakładzie produkcyjnym surowców glutenowych na liniach produkcyjnych innych produktów, zatem nie możemy zapewnić o całkowitej bezglutenowości produktów.

Z serdecznymi pozdrowieniami,
Beata Król
Winiary Serwis Konsumenta

W związku z taką odpowiedzią wysłałam drugiego maila:
Witam ponownie. W związku z treścią Państwa odpowiedzi muszę zadać jeszcze jedno pytanie: skoro w zakładzie produkcyjnym są używane surowce glutenowe, to dlaczego informacja ta nie jest umieszczana na produktach zgodnie z prawem o obowiązku producenta umieszczania takich informacji?
Pozdrawiam, Ewa Ch

No i oczywiście to drugie pytanie jest niewygodne i -> cisza, odpowiedzi brak.
Zastanawiam się czy nie napisać do rzecznika konsumenta, ale nie wiem czy jest sens, już miałam z nimi do czynienia, tak samo jak z rzecznikiem praw pacjenta i niestety okazuje się, że to wszystko pic na wodę, mimo ewidentnej mojej racji nie otrzymałam żadnej pomocy.

Jak dla mnie to z tego wyraźnie wynika,że Winiar nie używamy. Post jest z lutego 2015 roku
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 499
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Dr.Oetker

Postprzez xymi » Cz 02 kwi, 2015 19:59

Uniaczek dzięki, właśnie o to chodziło. Dlatego zaprzestałam kupować kisiel Winiary :)
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Dr.Oetker

Postprzez Adrian » Pt 03 kwi, 2015 17:48

Świeża informacja w tej sprawie:

"W odpowiedzi na Pana pytanie pragniemy poinformować, ze budynie w
składzie nie zawierają glutenu.

Budynie WINIARY nie są znakowane jako produkty bezglutenowe, ponieważ nie
są poddawane wymaganym przez prawo badaniom analitycznym potwierdzające
poziom zawartego w nich glutenu.

Wszelkie informacje na temat zawartości glutenu, jak również innych
alergenów są dostępne na opakowaniu. Należy ich szukać w liście
składników (np.: jeśli którykolwiek składnik określony jest jako
pszenny, pszenna, np.: skrobia pszenna, to znaczy, że produkt zawiera
gluten) lub w liście alergenów znajdującej się tuz za lista surowców
użytych do produkcji wyrobu.

Pozdrawiam
Beata Król
Winiary Serwis Konsumenta"

Także jest bezpieczny ten budyń, jak również kisiel, tym bardziej że Nasze Stowarzyszenie badało te produkty i wyszły dobrze, natomiast każdy ma wolny wybór czy będzie tego używać czy też nie...
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1060
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dr.Oetker

Postprzez mikuś » Cz 04 lut, 2016 16:18

Mail z 29.01.2016 od producenta:
Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z obowiązującym prawem na terenie Rzeczypospolitej Polski.
Jeżeli w składnikach produktu znajduje się gluten wszyscy producenci w Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu produktu.
Po weryfikacji naszych produktów uznano, że bez glutenu i śladowych ich ilości są następujące produkty:
˘Laska wanilii Bourbon,
˘Aromaty w płynie,
˘Soda oczyszczona,
˘Kwas cytrynowy,
˘Drożdże instant,
˘Żelatyna 20 g, 50 g oraz Żelatyna w listkach,
˘Barwniki spożywcze,
˘Dekoracje z czekolady,
˘Dekoracje z opłatka,
˘Polewy gotowe,
˘Lukry gotowe,
˘Pisaki cukrowe i błyszczące,
˘Krem dekoracyjny biały,
˘Lukry plastyczne,
˘Posypki (z wyłączeniem Perełek cukrowych, Perełek kolorowych, Blasku Pereł, Białych Świąt, Magii Świąt, Gwiezdnego pyłu, Wiosennej Łąki, Truskawkowej Bezy i Cytrynowej Bezy),
˘Sosy deserowe.

Niemniej jednak, do produkcji niektórych naszych produktów używamy surowców zawierających gluten, natomiast zakłady produkcyjne nie są wyposażone w oddzielne linie produkcyjne.
Wobec powyższego wychodząc naprzeciw potrzebom naszych konsumentów, którzy na co dzień muszą przestrzegać diety bezglutenowej opracowano listę produktów, które nie zawierają glutenu w składzie, jednak możliwa jest jego obecność wynikająca z krzyżowego zanieczyszczenia. Jest to komunikowane poprzez podanie informacji pod listą składników: „Możliwa obecność GLUTENU”. Poniżej przedstawiamy listę produktów zawierających śladowe ilości glutenu:

˘Cukier wanilinowy,
˘Biszkopt-fix,
˘Krem jogurtowy 3 minuty,
˘Krem budyniowy 3 minuty,
˘Kremy do tortów i ciast,
˘Masy śmietanowe,
˘Przyprawa korzenna,
˘Sernix,
˘Śmietan-fix,
˘Ciasta na zimno (Sernik jogurtowy na zimno, Sernik na zimno)
˘Lukry w proszku,
˘Żelatyna-fix deserowa,
˘Cukier żelujący,
˘Żelatyna z bulionem i przyprawami,
˘Żelfixy,
˘Bita śmietana, Bita śmietana light
˘Budynie klasyczne,
˘Budynie ulubione,
˘Galaretki owocowe,
˘Słodka Chwila Budyń o smaku waniliowym i śmietankowym, Słodka Chwila Czokolaadia, Słodka Chwila Kisiel, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców z edycji specjalnej, Słodka Chwila Rozgrzewająca Kisiel z kawałkami owoców oraz Słodka Chwila Mleczny Ryż,
˘Kisiele.

W związku ze zmianami przepisów prawnych nastąpiły modyfikacje większości naszych opakowań. Wobec tego na nowych opakowaniach umieszczane są informacje o zawartości śladowych ilości alergenów. Zmiany zakończyły się w grudniu 2014 roku, a to z kolei prowadzi do tego, że na rynku mogą istnieć opakowania w nowej i starej szacie graficznej, ze starym i nowym znakowaniem.
Informacje o zawartości alergenu w produkcie znajdują się na opakowaniu produktu jak i na stronach produktowych na www.oetker.pl w zakładce Alergeny oraz w sekcji FAQ.
Serdecznie pozdrawiamy w imieniu firmy Dr. Oetker
Avatar użytkownika
mikuś
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr 19 sie, 2015 22:44
Lokalizacja: świętokrzyskie

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość