Dr.Oetker

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Justyna1982 » Cz 19 maja, 2011 16:11

Jasne. Napiszę na priw bo tu moderator pogoni :)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 520
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez Ola_la » Cz 19 maja, 2011 16:18

Justyna1982 napisał(a):Napiszę na priw

nie! napisz w przepisach - ja też jestem ciekawa tego biszkopta. o ile jest bez proszku do pieczenia... :)
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Justyna1982 » Cz 19 maja, 2011 16:24

No niestety jest na proszku
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 520
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez Agata23 » Wt 31 maja, 2011 23:24

wyczytałam właśnie tu na forum że wolno na diecie bezglutenowe sernik na zimno i sernik jogurtowy i powiem że się zdziwiłam bo myślałam że nam nie wolno żadnych takich ciast a moje dziecko wprost uwielbia ciasta na zimno.Mam pytanie czy ktoś probował robić te serniki i czy później miał jakieś niepokojące objawy po spożyciu tych ciast świadczące nie do końca o bezglutenowości tych produktów?bo nie wiem czy mogę zrobić bez obaw to ciasto dla dziecka
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 121
Dołączył(a): N 06 mar, 2011 22:27
Lokalizacja: Zuzułka

Postprzez Justyna1982 » Śr 01 cze, 2011 21:54

Ja wychodzę z założenia, że mogę jeść wszystkie ciasta w wersji bg. Ciągle coś piekę tylko zamieniam mąki, proszek itp. na produkty bezpieczne. Zdziwiło mnie, że napisałaś o zakazie sernika na zimno. Chyba, że ktoś nie toleruje mleka, serów - nabiału to owszem zakaz. Trzeba zrobić taki serniczek bg. Ja robię na galaretkach właśnie oetkera - pychotka. Teraz sezon truskawkowy więc u mnie szał na ten przysmak
Aha tylko ja nie używam żadnych fixów/ulepszaczy - nawet jak są bezpieczne. Po prostu nie lubię.
Ostatnio edytowano Śr 01 cze, 2011 21:55 przez Justyna1982, łącznie edytowano 1 raz
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 520
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez Agata23 » Cz 02 cze, 2011 22:34

mi chodziło o ten sernik na zimno w proszku bo chyba że coś pokręciłam ale są te gotowe mieszanki na ten sernik i ja się zastanawiałam czy one napewno nie zawierają glutenu?bo ja powiem że ich nawet nigdy nie patrzyłam,a co do ciast to ja również piekę często i też zamieniam tylko mąki itp
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 121
Dołączył(a): N 06 mar, 2011 22:27
Lokalizacja: Zuzułka

Postprzez ewae » Wt 07 cze, 2011 14:54

aniutek napisał(a):witam robiłam ostatnio torta w związku z tym zadzwoniłam do dr.oetker i zostałam poinformowana,że posypki niestety są glutenowe :(


O, ja też dzowniłam do oetkera w sprawie posypek, bo moja 4 letnia córka
bardzo lubi dekorowac nimi ciasteczka ale dowiedziałam się, że pomimo, iż w
niektórych w składzie gluten nie jest wymieniony (bo w produkcie faktycznie
go nie ma) może tam jednak się jakoś znaleźć, bo posypki w odróżnieniu od
innych ich produktów są robione w jakimś zakładzie w Płocku, a tam nie ma
wydzielonych osobnych linii produkcyjnych.
ewae
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt 07 cze, 2011 14:10
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez aniutek » N 24 lip, 2011 00:33

ja do dekoracji używam quick milk,słomek smakowych do mleka,wysypuje z nich te kulki,smaki są różne czekoladowe,wniliowe i truskawkowe.Na opakowaniu jest napis no preservatives gluten free.skład to cukier,syrop glukozowy,proszek kakaowy,dekstroza,aromat czekoladowy.Robię to jednak na własną odpowiedzialność,bo do producenta nie dzwoniłam.
aniutek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): Wt 01 cze, 2010 20:49
Lokalizacja: kraków

Postprzez miszczPZ » Wt 26 lip, 2011 16:46

A propos tych posypek - to dlaczego nie ciągniecie dalej tego tematu? Skoro na opakowaniu nie ma informacji, że gluten może się tam znajdować, a osoba w firmie mówi, że jednak może tam być, to należy przypomnieć, że dana firma łamie prawo, i że przy ewentualnej kontroli mogą otrzymać wysokie kary finansowe (nie wspominając o popsuciu reputacji/wizerunku itp).
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Avatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 175
Dołączył(a): Śr 07 sty, 2004 17:27
Lokalizacja: Poznań

odpowiedź

Postprzez pariko » Wt 16 sie, 2011 14:32

Dziękujemy Pani za e-mail.

Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z obowiązujacym prawem na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. O ile w produkcie znajduje się pszenica wszyscy producenci w Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu produktu. Niemniej jednak przy produkcji niektórych naszych produktów używamy pszenicy, a zakłady produkcyjne nie są wyposażone w oddzielne linie produkcyjne. Jednakże wychodząc na przeciw naszym konsumentom, którzy na codzień muszą przestrzegać diety bezglutenowej, kierownik działu kontroli jakości opracowała listę produktów, z których gluten można wykluczyć. Taka lista umieszczona jest na naszej stronie internetowej pod adresem: http://www.oetker.pl/rady_i_ciekawostki ... zglutenowa

Pozdrawiam

Michał Ciąpała

SERWIS KONSUMENTA
pariko
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 55
Dołączył(a): N 06 mar, 2011 19:28
Lokalizacja: Krk

Postprzez wiolta » Pn 05 wrz, 2011 20:38

wierzyc im,ze biszkopt-fix jest bezglutenowy :zdziw: ?
wiolta
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 23
Dołączył(a): N 28 lis, 2010 22:00
Lokalizacja: Bruksela

Postprzez BeataS » Wt 06 wrz, 2011 07:47

Wiesz, mnie po nim nic nie było:)
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

?

Postprzez pariko » Wt 20 wrz, 2011 15:49

zastanawiam się czy można jeść to co napisali na swojej stronie...napiszę do nich na jakiej podstawie tw. że produkty te są bez glutenu
pariko
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 55
Dołączył(a): N 06 mar, 2011 19:28
Lokalizacja: Krk

Postprzez BeataS » Wt 20 wrz, 2011 18:50

Jak b ędziesz pisa ła to zapytaj prosze o ich nowe produkty , wiesz te wymyślne budynie, a z kiślami i budyniami tymi na szybko?
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

Postprzez Agata23 » Wt 20 wrz, 2011 20:03

Też jestem ciekawa tych budyni i kiśli na szybko zawierają skrobię ale nie pisze jaką.Ja ich budyni tych normalnych nie tych na szybko urzywa jak również i ich garaletek.Jak bedziesz pisać Pariko to zapytaj o te budynie i kiśle
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 121
Dołączył(a): N 06 mar, 2011 22:27
Lokalizacja: Zuzułka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron