Lays

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Lays

Postprzez Paulina Sander » Pt 14 wrz, 2007 09:42

Oto odpowiedź od firmy Frito Lay:

"Szanowna Pani,



Tylko Lay’s Naturalne Solone nie zawierają glutenu.



Pozdrawiam serdecznie

Anna Wilowska Frito Lay

Poland"
Paulina Sander
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pt 14 wrz, 2007 09:29
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Ann_a » Cz 10 lip, 2008 19:07

hmm..nie wiem czemu ale o dziwo ja źle na nie reaguje.Może to kwestia małego stażu bycia na diecie i to, że ciężkostrawne :P
Avatar użytkownika
Ann_a
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 34
Dołączył(a): Cz 19 cze, 2008 23:04
Lokalizacja:

Postprzez Ola* » Pt 11 lip, 2008 00:32

Ciekawe, że w "zielonej cebulce" w składzie nie ma w składzie nic co by wskazywało na gluten... :/
Avatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 470
Dołączył(a): Śr 15 lut, 2006 11:41
Lokalizacja: Katowice

Postprzez idka_7 » Pt 11 lip, 2008 12:08

może i nie ma.. ale posypka być może zawiera coś, co może być dla nas niezbyt dobre, jak na przykład byłkę tartą, bo też się spotkałam z takowym składem. I przykre jest, że nie zjemy już więcej Laysów paprykowych...
idka_7
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 202
Dołączył(a): Śr 30 kwi, 2008 13:02
Lokalizacja: Toruń

Postprzez Rafal_tata » Pt 11 lip, 2008 13:53

Posypka to też składnik, musi być uwzględniona.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Ola* » Pt 11 lip, 2008 14:30

W składzie paprykowych wyraźnie pisze że zawierają mąkę pszenną. W składzie "zielonej cebulki" takiej informacji nie ma. Nawet nie ma informacji o śladowych ilościach.

Ja nie wiem, czy stworzenie rzetelnej listy składników naprawdę przerasta możliwości tych ludzi? Przecież do ciężkiej cholery, to ich zawód <sciana>
Avatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 470
Dołączył(a): Śr 15 lut, 2006 11:41
Lokalizacja: Katowice

Postprzez idka_7 » Pt 11 lip, 2008 14:30

no tak, ale na wielu opakowaniach piszą przyprawy... I co tam jest? Nikt nie wie ;( Trzeba się dowiadywać...
idka_7
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 202
Dołączył(a): Śr 30 kwi, 2008 13:02
Lokalizacja: Toruń

Postprzez Nastka » Pt 11 lip, 2008 17:20

Jeśli się okaże że w "przyprawach" nie uwzględniono glutenu, a producent mówi że jest zawarty, to należy to zgłosić do Inspekcji Sanitarnej lub Handlowej. Jest to łamanie rozporządzenia ws. znakowania produktów spożywczych.
Obrazek
Avatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 644
Dołączył(a): Cz 29 sty, 2004 02:12
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez -ania- » Pt 11 lip, 2008 17:38

A może po prostu zmienił się skład?...
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Postprzez Ola* » So 12 lip, 2008 00:27

-ania- napisał(a):A może po prostu zmienił się skład?...

Na pewno nie w od czasu pierwszego postu w tym wątku. Pamiętam, bo już dość długo kupuje na różne imprezy w przekonaniu, że mogę jeść.
Ostatnio edytowano So 12 lip, 2008 00:28 przez Ola*, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 470
Dołączył(a): Śr 15 lut, 2006 11:41
Lokalizacja: Katowice

Postprzez be0neself » Cz 31 lip, 2008 12:24

no to fajnie, że ostatnio jadłam laysy "zieloną cebulkę"
przecież powinni napisać, że zawiera! ;/
Avatar użytkownika
be0neself
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn 28 lip, 2008 09:59
Lokalizacja: krk

Postprzez idka_7 » Pn 04 sie, 2008 13:06

Daltego też ja żyję w przekonaniu, że należy konsumować tylko chipsy solone :(
idka_7
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 202
Dołączył(a): Śr 30 kwi, 2008 13:02
Lokalizacja: Toruń

Postprzez smerfetka » Pn 04 sie, 2008 21:28

ja ostatnio spotkałam się z chipsami solonymi na których pisało że zawierają śladowe ilości glutenu i mleka
Avatar użytkownika
smerfetka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 229
Dołączył(a): N 02 lip, 2006 13:44
Lokalizacja: Zabrze

Postprzez kfiatek » Pn 04 sie, 2008 22:33

smerfetka napisał(a):ja ostatnio spotkałam się z chipsami solonymi na których pisało że zawierają śladowe ilości glutenu i mleka

A konkretnie? Jakie to były chipsy?
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Rany

Postprzez Doom » Pn 18 sie, 2008 15:37

Ponoć solone laysy są bez glutenu. A czy mają mleko, laktozę, albo serwatkę? Mój lekarz powiedział że laysy są na jakiś starych olejach.Wie ktoś coś o tym?
Doom
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pn 18 sie, 2008 15:13
Lokalizacja: Wągrowiec

Następna strona

Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość