Lays

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Re: Lays

Postprzez Leeloo » Śr 19 sie, 2015 20:41

Co do laysów- o smaku kurczaka w przeprawach, takie pomarańczowe, są też ok jeśli chodzi o skład i inne adnotacje.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7432
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Lays

Postprzez kaczmi » So 22 sie, 2015 12:45

Ostatnio również miałem również w ręku Cheetosy tego samego producenta i w składzie nie było nic niepokojącego
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 302
Dołączył(a): Pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Lays

Postprzez salsamichal » So 03 paź, 2015 09:41

Jem często serowe i minionkowe hot dog :) skład ok i nic niepokojącego nie zauważyłem ale należy czytać składy bo ser
owe z czymś mają już w składzie mąkę pszenna
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Avatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 353
Dołączył(a): Śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: Lays

Postprzez lalajla » So 06 lut, 2016 07:39

Ja dla 2 dni temu jadłam laysy solone, bo większość os w necie pisała, że niby nie mają glutenu, jednak ja jakoś dzisiaj i wczoraj się źle czuję, nie jestem pewna czy to po nich, ale raczej tak bo ostatnio nie jadłam nic niepokojącego tylko same produkty bezglutenowe jak makarony firmy bezgluten czy veganskie albo warzywa i owoce, więc sądzę że laysy solone, jednak ten gluten mają! Radzę uważać....
lalajla
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): So 06 lut, 2016 07:36

Re: Lays

Postprzez cukier11 » Wt 09 lut, 2016 21:21

jem solone i zielona cebulka i jest git:) ale tylko te dwa smaki:) i częściej jednak solone
cukier11
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr 26 paź, 2011 14:08
Lokalizacja: Śląsk

Re: Lays

Postprzez dariarak » Cz 25 lut, 2016 21:08

Chciałbym zapytać co sądzicie o nowych chipsach LAys scoops. SKład jest na stonie w podanym linku http://testujemyjedzenie.pl/lays-scoops ... -i-opinie/ Dzwoniłam do producenta to wymigał się od odpowiedzi, że wszelki skład i alergeny są na produkcie i jeśli nie ma wymienionych to trzeba zakładać, ze produkt jest od nich wolny. Co myślicie na ten temat? :)
dariarak
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): Pn 04 sty, 2016 23:08

Re: Lays

Postprzez pleomorfa » Cz 25 lut, 2016 21:12

Skrobia w składzie i wszystko jasne :). Z resztą ich wygląd i skład sugeruje, że połowa to mąka.
Choć zwykle na Lays'ach były wypisane rodzaje skrobi, a skoro nie ma to nie ma również, co ryzykować.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3798
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Lays

Postprzez dariarak » Cz 25 lut, 2016 21:14

Dziękuję za szybką odpowiedź. Czyli nowość Lays nie dla nas/
dariarak
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): Pn 04 sty, 2016 23:08

Odpowiedź od Lay's (Frito Lay/ Pepsico) z dnia 24.02.2016

Postprzez AlicjaLiliana » Cz 25 lut, 2016 22:17

Może to pomoże :)

"Szanowna Pani Joanno

Dziękujemy za kontakt w sprawie zawartości glutenu oraz znakowania w tym zakresie naszych produktów.
Nasze słone przekąski (m. in. chipsy ziemniaczane, chrupki, prażynki, krakersy, orzechy, paluszki, popcorn) znakowane są zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie. Na opakowaniu każdego z produktów zawsze podajemy składniki alergenne lub powodujące nietolerancję. W przypadku zmiany receptury któregokolwiek z naszych produktów o dodatkowe składniki wznoszące gluten (np. owies, orkisz, żyto) informacja ta pojawi się na opakowaniu.
Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów, zarówno chipsów jak i chrupek. Na podstawie obecnych przepisów, produkt bezglutenowy to ten, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg produktu gotowego do spożycia. Każdy produkt, również w ramach jednej marki, może mieć inny skład i w związku z tym inne oznakowanie. Jeżeli na opakowaniu konkretnego produktu nie ma informacji o glutenie, to znaczy, że nie ma w nim dodanych składników wnoszących gluten i nie ma powodu jego znakowania.
W zakładach, w których produkowane są nasze przekąski, posiadamy systemy oraz procedury czyszczenia linii, których zadaniem jest eliminowanie ryzyka przeniesienia jakichkolwiek zanieczyszczeń z innych produktów.
Bezpieczeństwo naszych konsumentów jest jednym z najwyższych priorytetów działalności Naszej firmy. Dlatego też zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura produktu może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten. Dotyczy to zarówno słonych przekąsek, jak również napojów z rodziny Pepsico.
W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem 801 102 060 bądź mailowy na adres konsument@pepsico.com.

Z poważaniem,
Serwis Konsumencki Frito Lay"
AlicjaLiliana
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): N 21 cze, 2015 21:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Lays

Postprzez KajaKR » So 27 lut, 2016 23:59

Czyli odpowiedź taka jak zwykle :) Nie mogą wymienić konkretnie co nie zawiera glutenu? albo co na 100% zawiera? Na żadnych chipsach nie jest napisana informacja o alergenach, a wątpie by te z tysiącem przypraw i aromatów były bezpieczne. Pomijając fakt, że czytając forum nie trafiłam na wypowiedź osoby, która je każdy rodzaj laysów i dobrze się po nich czuje...
Avatar użytkownika
KajaKR
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 44
Dołączył(a): Cz 25 lip, 2013 16:35
Lokalizacja: Kraków

Re: Lays

Postprzez Anula80 » N 28 lut, 2016 10:02

My jemy tylko solone.
Wydaje mi się, że na innych widziałam info o śladowych ilościach, a nawet w składzie. Przy okazji spojrzę
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Lays

Postprzez Leeloo » N 28 lut, 2016 10:24

Ostre chilli i Kurczak w przyprawach były jeszcze w zeszłym roku bez adnotacji
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7432
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Lays

Postprzez darciak90 » N 28 lut, 2016 14:10

Z tego co kojarzę to na Laysach zielona cebulka i fromage nie ma nic napisane o glutenie. Wychodziło, że są ok.
Obrazek
Avatar użytkownika
darciak90
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 812
Dołączył(a): Śr 12 gru, 2007 23:31
Lokalizacja: Warszawa/Częstochowa

Re: Lays

Postprzez Leeloo » N 28 lut, 2016 14:45

Daria dobrze prawi :)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7432
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Lays

Postprzez Png » Pt 13 sty, 2017 16:32

Często napotykam się na tekst typu w składzie jest skrobia więc nie wolno. Ale np skrobia ziemniaczana jest ok, jaka jeszcze skrobia jest dozwolona?
Png
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt 27 gru, 2016 10:24

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości