Lays

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Demon » Cz 27 sie, 2009 11:29

Tak, solone ziemniaczane są bez glutenu. Dzwoniłam do nich i potwierdzili to :)
Demon
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 90
Dołączył(a): Śr 29 lip, 2009 23:31
Lokalizacja: Łodż

Postprzez BeataD » Wt 29 wrz, 2009 09:50

Niestety większość chipsów zawiera gluten a jak niema glutenu to zawierają laktoze. np naturals solone mają w składzie serwatkę :( załamana jestem. Kolejny produkt który musimy wyżucić z diety. Znalazłam jedne nachosy tyle że małe opakowanie kosztuje 6 zeta :(
BeataD
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 16 lip, 2009 14:54
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez przemysław » Wt 29 wrz, 2009 16:11

BeataD, jaką serwatke??? skąd masz tą informacje bo mam przed sobą opakowanie "Lays naturalnie solone" i ich skład to: ziemniaki, olej roslinny, sól.
przemysław
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 35
Dołączył(a): So 20 gru, 2008 00:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Zawtra » Śr 30 wrz, 2009 14:54

@przemysław
BeataD pisała o chipsach "Naturals"

@BeataD
Pisz precyzyjniej, żeby nowicjuszy nie wprowadzać w błąd. Serwatka nie jest zakazana na diecie BG. Chyba, że "Ty" musisz wyrzucić.
Choroba Duhringa - diagnoza 05.04.2008
Avatar użytkownika
Zawtra
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pn 16 mar, 2009 19:59
Lokalizacja: Głogów

Postprzez przemysław » Śr 30 wrz, 2009 16:40

Nie spotkałem się z Laysami o nazwie NATURALS solone, to nie to samo co NATURALNIE solone??? myślałem, że chodzi właśnie o takie bo o nich jest ten temat.
przemysław
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 35
Dołączył(a): So 20 gru, 2008 00:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez darciak90 » Cz 01 paź, 2009 09:19

bo Naturals to nie to samo co Laysy. :)
Obrazek
Avatar użytkownika
darciak90
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 812
Dołączył(a): Śr 12 gru, 2007 23:31
Lokalizacja: Warszawa/Częstochowa

Postprzez Rafal_tata » Cz 01 paź, 2009 16:24

A wątek o Laysach jest :028: ...
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez edyta060878 » Pn 12 paź, 2009 17:13

Co prawda to nie lays ... ale paprykowe... może ktoś skorzysta...(pomimo iż post sprzed roku miał rozpoczęty wątek)...

http://amarantus.pl/product_info.php?products_id=263
edyta060878
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 45
Dołączył(a): Pt 09 paź, 2009 11:32
Lokalizacja: Kuj -Pom

Postprzez Tomkus » Pn 12 paź, 2009 17:34

Niedługo w temacie Lays będziemy rozprawiać o chipsach wszystkich producentów, czy to będzie Lays, czy nie, po prostu wszystkich. :>
Ale dzięki za sznurek ;)
Ostatnio edytowano Pn 12 paź, 2009 18:11 przez Tomkus, łącznie edytowano 1 raz
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez Rafal_tata » Śr 14 paź, 2009 11:10

Nie będziemy, nie ma obawy :036:
Proszę wpisywać w tym wątku informacje o chipsach Lay's.
Ostatnio edytowano Śr 14 paź, 2009 11:13 przez Rafal_tata, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez edyta060878 » Śr 14 paź, 2009 14:09

Przepraszam... to ja zrobiłam "bałagan" ...
edyta060878
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 45
Dołączył(a): Pt 09 paź, 2009 11:32
Lokalizacja: Kuj -Pom

fabryki frito lay-lays

Postprzez zajacowo » Pn 16 lis, 2009 23:15

Witam
Jestem nowym forumowiczem- jakoś mocno zaintersował mnie temat chipsów lays.
mam kilka uwag co do produkcji chipsów
jestem architektem i jakis czas temu projektowaliśmy rozbudowę zakładu produkcji lays'ów w miejscowości pod Warszawą.
po kilku odwiedzinach w samej fabryce :
stary proces technologiczny jest w miare sterylny ale...
W fabryce pojawiał sie niestety biały osad na urządzeniach-po kliku pytaniach co to takiego? padła odpowiedź że mąka
Nie wiem jak jest na chwilę obecną z produkcją chipsów-wprowadzono nowe urządzenia procesowe.
Natomiast wiem że w jednej fabryce produkuje sie chispy zwykłe( popularne plasterki) oraz chipsy tzw "3d"-czyli wszystkiego rodzaju chrupki do których dodaje się mąki
Co pewnie w praktyce dalej oznacza ze " gluten szaleje" po całej fabryce.
zajacowo
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz 22 paź, 2009 21:23
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Demon » Pt 27 lis, 2009 19:59

Ojej.... :(
Demon
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 90
Dołączył(a): Śr 29 lip, 2009 23:31
Lokalizacja: Łodż

Postprzez kasia78 » So 16 sty, 2010 18:27

co do lays'ów zielona cebulka to maja w skladzie glutaminian sodu choc moze nie wszyscy uwazaja go za skladnik majacy gluten a co do lays'ow solonych to skladaja sie tylko i wylacznie z bg skladnikow choc moze sa produkowane na liniach zanieczyszczonych glutenem...
And the world will be better, if we will accept us. < 3
Avatar użytkownika
kasia78
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 25
Dołączył(a): Śr 11 mar, 2009 17:03
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Magdalaena » So 16 sty, 2010 22:51

kasia78 napisał(a):co do lays'ów zielona cebulka to maja w skladzie glutaminian sodu choc moze nie wszyscy uwazaja go za skladnik majacy gluten
NIKT (a przynajmniej żaden autorytet) nie uważa glutaminianu sodu za składnik żywności zawierający gluten. Wielu dietetyków go nie poleca, ale z zupełnie innych względów.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1368
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości