Lays

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez agacia » Cz 23 sie, 2012 07:49

niedobry2004 dobrze prawisz ! :564:

ps. ja też jem jak najmniej przetworzoną żywność, ale niestety z cukrem rozstanie mi nie idzie... na jakiś czas przestaję, czuję się świetnie, a potem się zaczyna - tylko małego cukierka, tylko batonika... i znowu wcinam jak opętana. potem się ogarniam i nic nie jem a potem spowrotem. i tak w kółko ;/
Avatar użytkownika
agacia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 138
Dołączył(a): Pn 09 sie, 2010 21:26
Lokalizacja: Marki

Postprzez alva_alva » Cz 23 sie, 2012 07:53

Zamiast cukru jest wiele innych opcji, zdrowszych, z niższym IG. Np. syrop z agawy albo cukier palmowy,ktory ma cudowny, karmelowy smak.
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2185
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 15:37

Postprzez rudziutka90 » Cz 23 sie, 2012 09:49

Ja jadam lay's fromage, zieloną cebulkę, strong (ostre chilli i piekielne wasabi), appetite ser z cebulą, kurczak z przyprawami, i polędwiczki w złocistej cebulce... Solonych nie jem, bo najzwyczajniej w świecie mi nie smakują... :/
Oczywiście za każdym razem czytam skład, tak dla pewności... :) I NIGDY po zjedzeniu (nieważna była nawet ilość- czy to była mała paczka czy jakaś tv paka czy mega paka) nic mi nie dolegało :D Żadnych bóli brzucha, żadnych wysypek, mdłości... Dosłownie nic ;)
No, ale to oczywiście nie znaczy, że nie mają w sobie czegoś czego nam bezglutkom nie wolno...
Avatar użytkownika
rudziutka90
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 60
Dołączył(a): Śr 22 lut, 2012 22:12
Lokalizacja: Będzin

Postprzez agacia » Cz 23 sie, 2012 12:12

alva_alva, tylko że mi nie chodzi o dosładzanie np herbaty bo w ogóle nie słodzę. gubi mnie czekolada :P
Avatar użytkownika
agacia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 138
Dołączył(a): Pn 09 sie, 2010 21:26
Lokalizacja: Marki

Do agaci

Postprzez niedobry2004 » So 25 sie, 2012 11:28

agacia to tak jak z rzucaniem wszystkiego innego w życiu :) męczysz się kilkadziesiąt godzin- a potem jest milusio
np. teraz jabłko wydaje mi się za słodkie.
a tabliczkę czekolady , paczkę żelków i toffi to praktycznie codziennie żarłem.
trzeba zająć umysł czymś innym- sport, sauna, seks, książki- a o tematach żywieniowych zapomina się od kopa.
ale tak naprawdę to rób co chcesz i niczego się nie lękaj.
niedobry2004
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): N 16 sty, 2011 20:19
Lokalizacja: kraków

Postprzez noodle » N 09 gru, 2012 17:46

Pisałam do nich na początku listopada i nie napisali mi przykładów chipsów, które nie zawierają glutenu. Napisali za to:

W nawiązaniu do Pani zapytania dotyczącego zawartości glutenu w naszych produktach, uprzejmie wyjaśniamy.

Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów: chipsów i chrupek.

Respektując przepisy prawa polskiego i europejskiego, dodane składniki ze zbóż zawierających gluten są zawsze wymienione na opakowaniu danego produktu, z wyraźnym odniesieniem do surowca alergennego np. mąka pszenna, skrobia z pszenicy, słód jęczmienny itp.

Na podstawie obecnych przepisów, produkt bezglutenowy to ten, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg gotowego do spożycia produktu. Niestety, pomimo systemów zapewnienia jakości i dobrych praktyk produkcyjnych obecnie nie możemy zagwarantować produktu bezglutenowego w naszej ofercie.

Zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten. Jeśli pojawi się informacja “produkt bezglutenowy” to będzie to produkt spełniający wymagania w tym zakresie.


Po ostatniej wpadce chipsów z Tesco (solonych) obawiam się jeść innych chipsów. Wspomniane z Tesco miały na czerwono wypisane informacje o alergenach - tylko orzechy, a producent odpisał mi, że gluten zawierają... Nie można już chyba nikomu ufać.
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Avatar użytkownika
noodle
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 559
Dołączył(a): Pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Postprzez Rafal_tata » Śr 12 gru, 2012 12:23

Aby stwierdzić, czy z chipsami z Tesco faktycznie doszło do wpadki, trzeba by je przebadać w laboratorium. Nie wiadomo, która wiadomość jest bliższa prawdy: ta, że chipsy zawierają gluten, bo znajduje się on w zakładzie, czy ta, że na opakowaniu go nie ma, a więc istnieje prawdopodobieństwo, że chipsy jednak go nie zawierają. Nigdy nie wiadomo kto siedzi po drugiej stronie monitora i jaka jest jego wiedza nt. celiakii, diety BG i technologii żywności.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez kuyt » Śr 12 gru, 2012 23:58

hm, zgadzam się co do chipsów made by tesco, ja mam laboratorium w postaci żołądka, tam się od razu wyda czy było coś dozwolone lub nie ...
Chrys­tus wypędził han­dlarzy ze świąty­ni. Potem han­dlarze zmądrze­li: przyw­dziali sza­ty kapłańskie.
Avatar użytkownika
kuyt
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 121
Dołączył(a): Wt 11 maja, 2010 17:22
Lokalizacja: LODZ

Postprzez sia » Wt 26 mar, 2013 12:36

To i ja dorzucę się do tego wątku.
Moje dziecko podjadało czasem czipsy i nie było problemów - były to paprykowe czipsy firmy Lorenc, ale niemieckie (oni mają bezglutenowe). Dwa dni temu córcia chrupnęła kilka solonych Laysów i mamy drugi dzień ostrą jazdę typowo poglutenową. To, co było podawane w mailach od producenta, że nie są w stanie zapewnić bezglutenowości, czyli poniżej 20ppm, chyba trzeba brać poważnie. Być może jakaś bieżąca partia ma gorsze parametry, niż poprzednie. My cierpimy... :(
I przechodzimy na jeszcze zdrowszą dietę ;)
pozdrawiam, Magda
sia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 59
Dołączył(a): Śr 08 lut, 2012 12:00
Lokalizacja: Wawa

Re: Lays

Postprzez sandyy » Cz 18 wrz, 2014 19:44

Ale lipa. Maja przygotowana gotowa formatke na odpowiedz...

Mi odpisali (mialam nadzieje na troche konkretow...):Dzień dobry,

W nawiązaniu do Pani zapytania dotyczącego zawartości glutenu w naszych produktach, uprzejmie wyjaśniamy.

Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów: chipsów i chrupek.

Respektując przepisy prawa polskiego i europejskiego, dodane składniki ze zbóż zawierających gluten są zawsze wymienione na opakowaniu danego produktu, z wyraźnym odniesieniem do surowca alergennego np. mąka pszenna, skrobia z pszenicy, słód jęczmienny itp.

Na podstawie obecnych przepisów, produkt bezglutenowy to ten, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg gotowego do spożycia produktu. Niestety, pomimo systemów zapewnienia jakości i dobrych praktyk produkcyjnych obecnie nie możemy zagwarantować produktu bezglutenowego w naszej ofercie.

Zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten. Jeśli pojawi się informacja “produkt bezglutenowy” to będzie to produkt spełniający wymagania w tym zakresie. 
Pozdrawiamy,
Zespół Lay's

:(
Na poczatku sciezki bezglutenowej dziekuje :(
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2561
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: Lays

Postprzez Leeloo » Cz 18 wrz, 2014 22:13

ależ zacna odpowiedź. no nic, to czekamy na lepsze czasy. Corn Flakesy już są :sylwester:
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7428
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Lays

Postprzez Anula80 » Pt 19 wrz, 2014 07:57

Muszę pojechać w takim razie do Galerii Bałtyckiej do Kuchni Świata. Tak mi się chce prawdziwych chipsów, że aż mnie skręca na samą myśl. Normalnie nie jadam, ale od wielkiego dzwonu :burger:
Te prażynki Bezglutenu (nazywane chipsami), to koło chipsów nawet nie leżały, a w Kuchniach mają takie prawdziwe, wypasione :053:
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Lays

Postprzez sandyy » Pt 19 wrz, 2014 09:17

Oooo ja bede w Gda w najblizszym czasie to obowiazkowy punkcik :D jak bedziesz miala je to pokaz foto prosze :)) zebym wiedziala co chce :)

Hmmm no i musze spr, czy w Olsztynie nie ma Kuchni swiata - nieeee wiem :P
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2561
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: Lays

Postprzez Anula80 » Pt 19 wrz, 2014 10:23

Proszę bardzo:
http://bezglutenowy.blog.pl/2014/02/04/ ... y-facundo/
Tylko się nie pomyl, bo glutenowe też tam mają
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Lays

Postprzez Leeloo » Pt 19 wrz, 2014 13:55

te coś z bezglutenu to puszcza soki (butlę oleju) już w opakowaniu..i nie wiem jak można nazywać to chipsami, to jest wprowadzanie konsumenta w błąd.

a te te hiszpańskie są podobno rewelacyjne. cena gdzieś ok 8zł za całkiem sporą paczkę- coś ok. 200g.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7428
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości