Rolmlecz
Moderator: Moderatorzy
Rolmlecz
Witam wszystkich.
piszę tu pierwszy raz. Chciałam przekazać informację, którą otrzmałam od firmy ROLMLECZ. Zapewne znacie ją z pysznych serków homogenizowanych:
Szanowna Pani,
zgodnie Pani prośbą podaje produkty, które nie zwierają glutenu:
serek homogenizowany wanilinowy,
maślanka naturalna
maślanka truskawkowa
fantazja - mleko acidofilne
kefir
jogurt naturalny
jogurt pitny owocowy
śmietana
Pozdrawiam
kierownik laboratorium
Ja również pozdrawiam i mam nadzieje że komuś się przyda ta inormacja! Ja bynajmniej bardzo się ciesze że nie musze rezygnować z ulubionych serków
piszę tu pierwszy raz. Chciałam przekazać informację, którą otrzmałam od firmy ROLMLECZ. Zapewne znacie ją z pysznych serków homogenizowanych:
Szanowna Pani,
zgodnie Pani prośbą podaje produkty, które nie zwierają glutenu:
serek homogenizowany wanilinowy,
maślanka naturalna
maślanka truskawkowa
fantazja - mleko acidofilne
kefir
jogurt naturalny
jogurt pitny owocowy
śmietana
Pozdrawiam
kierownik laboratorium
Ja również pozdrawiam i mam nadzieje że komuś się przyda ta inormacja! Ja bynajmniej bardzo się ciesze że nie musze rezygnować z ulubionych serków
Poprosiłam siostrę, żeby sprawdziła, czy śmietana Rolmlecz jest bezglutenowa, bo nie wiedziałam, czy zrobić sobie mizerie Siostra sprawdziła, przeczytała i dała komentarz od siebie, bo nie wiedziała, że jestem zalogowana. Ona po prostu się nie zna - nie spojrzała na date i na to, że pisze jako ja
W każdym razie śmietany zjadłam trochę i przez ok 15 min strasznie bolał mnie brzuch, tak, że nie mogłam się wyprostować. Ból po tym czasie przeszedł i teraz się zastanawiam, czy to dlatego, że ona jest z glutenem (a przeciez biegunki nie miałam), czy dlatego, że po raz pierwszy od 8 miesięcy zjadłam trochę śmietany i tak zaregował mój organizm... w sumie śmietana jest dość cięzka.
W każdym razie śmietany zjadłam trochę i przez ok 15 min strasznie bolał mnie brzuch, tak, że nie mogłam się wyprostować. Ból po tym czasie przeszedł i teraz się zastanawiam, czy to dlatego, że ona jest z glutenem (a przeciez biegunki nie miałam), czy dlatego, że po raz pierwszy od 8 miesięcy zjadłam trochę śmietany i tak zaregował mój organizm... w sumie śmietana jest dość cięzka.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Po pierwsze skład.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Tak jest napisane? No to teoretycznie glutenu nie ma, ale w takim razie upewniłbym się w dziale technologii.Dagmara85 pisze:Śmietanka pasteryzowana, substancje stabilizujące.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Opakowanie po śmietanie wyrzucone, wiec składu poszukałam w google. Tak było napisane. Kiedyś (przed dietą) normalnie spożywałam smietanę i dobrze się czułam. Natomiast odkąd jestem na diecie, czyli 8 miesięcy, w ogóle jej nie jadłam, aż do wczoraj. Mogła mi zaszkodzić, bo jak napisałam wcześniej - śmietana nalezy do ciężkich produktów i jak ktoś odzwyczaił organizm od glutenu i ciężkich produktów, takich jak śmietana, może nie czuć się najlepiej.Rafal_tata pisze:Tak jest napisane? No to teoretycznie glutenu nie ma, ale w takim razie upewniłbym się w dziale technologii.Dagmara85 pisze:Śmietanka pasteryzowana, substancje stabilizujące.
Jeżeli chodzi o dzwonienie do różnych firm - za każdym razem kiedy gdzieś dzwonię to albo nikt nie odbiera, numer został zmieniony, nikt nic nie wie, nie ma odpowiedniej osoby, albo mówią na "odczepne". Autentycznie Pisałam też maile do różnych firm - do tej pory zero odezwu, dlatego codziennie zaglądam na forum, bo może komuś udało się coś sprawdzić i ma więcej szczęścia ode mnie.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
No to masz faktycznie pecha, bo 99% informacji na forum o produktach zdobyliśmy właśnie w ten sposób... Może do złego działu zadajesz pytanie?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Rafal_tata pisze:No to masz faktycznie pecha, bo 99% informacji na forum o produktach zdobyliśmy właśnie w ten sposób... Może do złego działu zadajesz pytanie?
Przeważnie, jak piszę maila, to w zakładce "kontakt" nie ma wyboru jakiegokolwiek działu, więc piszę ogólnie.
Ok. 7 miesięcy temu dzwoniłam do Rolmlecz ws serków radomskich, telefon odebrała jakaś pani, zapytałam o zawartość glutenu, ale nie umiała odpowiedzieć na moje pytanie, więc przełączyła mnie do działu technologii. Nikt nie odebrał, więc znowu z tą kobietą rozmawiałam i podała nr telefony do tego działu i żebym później spróbowała. Tak dzwoniłam i dzwoniłam, aż w końcu do kogoś się dodzwoniłam i okazało się, że numer został zmieniony.
Kiedy dzwoniłam do innej firmy X (celowo tak piszę, żeby nie było, że o innej firmie piszę ) poprosiłam o udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy dany pudding zawiera gluten i inne produkty tej firmy. Pani poprosiła o mojego maila i obiecała, że wyśle wszystkie produkty i zawarte w nim alergeny. Minęło 8 miesięcy a maila do tej pory nie otrzymałam. Kilka miesięcy temu wchodzę na forum, a jeden z użytkowników napisał, że od razu przez telefon udzielono mu info. na temat tego puddingu. Pomyślałam - super, ale czemu ja nie dostałam żadnego maila.
Ze dwa tygodnie temu napisałam posta o pewnym produkcie i poprosiłam o pomoc w rozszyfrowaniu składu. Odpowiedź była taka, żeby lepiej zadzwonić do tej firmy i dowiedzieć się osobiście. Nie dodzwoniłam się do nich. Ja nie wiem, czy dzwonię w nieodpowiednich porach, ale też nie mogę siedzieć na telefonie cały dzień
Rozpisałam się trochę, ale chciałam opisać jak wygląda moja przygoda z dzwonieniem i pisaniem. Nie wiem, czemu innym udało się dowiedzieć tak dużo rzeczy, a ja nie mogę się czasem nawet dodzwonic, a jak już się dodzwonie, to obiecują, ze wyślą maila, a nie robią tego.
Już nie wspomnę, że dzwoniłam też do pewnej firmy X, o ktorej też pisałam w innym poście, poprosiłam o potwierdzenie, że taki i taki produkt nie zawiera glutenu, gdyż na opakowaniu nic nie jest napisane. Kobieta była tak niemiła, że odechciewało się jej słuchania.
Tak to wygląda
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
A pracownicy, wiadomo, jak wszędzie, są różni. Można trafić na zły humor kogoś, albo na nawał roboty itp. itd.
No tak, wtedy jest najmniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś odpisze. Ja wtedy dzwonię.Dagmara85 pisze:Przeważnie, jak piszę maila, to w zakładce "kontakt" nie ma wyboru jakiegokolwiek działu, więc piszę ogólnie.
A pracownicy, wiadomo, jak wszędzie, są różni. Można trafić na zły humor kogoś, albo na nawał roboty itp. itd.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia