Dz.U. z dnia 31 lipca 2007 r. nr 137 poz. 966[/center]
Fragmenty, które najbardziej zainteresują celiaków:
- - art.3 ust.1 pkt.6 Opakowany środek spożywczy znakuje się dodatkowo poprzez zamieszczanie informacji:
o gatunku rośliny z której pochodzi skrobia, jeżeli oznakowanie środka spożywczego wskazuje na obecność w nim skrobi lub skrobi modyfikowanej fizycznie lub enzymatycznie, a skrobia ta może zawierać gluten.
- art.5 ust.10 Nazwę każdego składnika alergennego wykorzystywanego do produkcji środka spożywczego i nadal obecnego w gotowym środku spożywczym, nawet w zmienionej formie, oraz nazwę każdego składnika pochodzącego ze składnika alergennego, w tym również w przypadku środków spożywczych, o których mowa w art. 2 ust. 3, oraz składników o których mowa w ust. 5 i art. 8 ust. 1, podaje się z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
- zał. nr.1 Składniki alergenne (wypis składników, w tym gluten), które muszą być oznaczane.
- zał. nr.2 Wykaz składników i substancji, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego, tj:
- * syropy glukozowe na bazie pszenicy w tym glukoza (dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień , w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego się wywodzą.
*maltodekstryna na bazie pszenicy oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą.
*syropy glukozowe na bazie jęczmienia
*zboża wykorzystywane w destylatach do napojów spirytusowych
- * syropy glukozowe na bazie pszenicy w tym glukoza (dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień , w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego się wywodzą.