Bacha - Campina

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EdytkaW
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: ndz 22 lip, 2007 03:27
Lokalizacja: Malbork

Bacha - Campina

Post autor: EdytkaW »

Oto odpowiedź z firmy Bacha, produkującej produkty mleczne Campina:


Szanowna Pani,

Dziekujemy za kontakt i zapytanie dotyczace naszych produktow.

W odpowiedzi na pytanie dotyczace zawartosci glutenu w naszych produktach informujemy, iż jedyne produkty z naszej oferty i produkowane aktualnie zawierajace gluten to kaszki smietankowe oraz jogurt z ziarnami zboz Musline sprzedawany w sieci sklepow Biedronka.

Pozostale produkty takie jak: jogurty, naturalne, smietankowe, kefir i jogurty owocowe i desery jogurtowe, napoje jogurtowe oraz puddingi mleczne nie zawieraja glutenu.

Ponizej przedstawiam również informacje z naszego Działu Kontroli Jakości dotyczące syropu glukozowo-fruktozowego oraz procesu produkcji.

(1) syrop glukozowo-fruktozowy nie jest zrodlem glutenu:

Decyduje o tym technologia produkcji, w tym przypadku technologia produkcji glukozy. Syrop glukozowy, bądź fruktozowy jest półproduktem przy produkcji glukozy krystalicznej. Proces produkcyjny glukozy polega na hydrolizie enzymatycznej bądź kwasowej skrobii np. z pszenicy. Dlatego nie ma niebezpieczeństwa związanego z glutenem.

Dlatego też, zgodnie z dyrektywą syropy glukozowo-fruktozowe są wyłączone z listy składników żywności zawierających alergeny ( w tym przypadku gluten ). Czyli nie są nośnikiem alergenu, mimo że wyprodukowano je z pszenicy.

(2) proces / kolejnosc i etapy produkcji:

Puddingi nie są zanieczyszczone glutenem z kaszek ponieważ kaszki zawsze produkowane są po puddingach oraz zawsze po produkcji kaszek przeprowadzany jest pełen proces mycia i sterylizacji linii produkcyjnej oraz maszyny pakujacej.

Mam nadzieje, ze powyzsze informacja w pelni wyjasniaja watpliowsci. Jeśli mialaby Pani jeszcze dodatkowe pytania bardzo prosimy o kontakt.

Z poważaniem,
Marta Czajkowska
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Super, czyli topping LaCrima też jest BG :)
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

EdytkoW dzięki za info.
Lecę do sklepu po jogurciki dla córci :)
Awatar użytkownika
TataOli
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 46
Rejestracja: pn 01 gru, 2008 15:49
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: TataOli »

EdytkaW pisze:Proces produkcyjny glukozy polega na hydrolizie enzymatycznej bądź kwasowej skrobii np. z pszenicy. Dlatego nie ma niebezpieczeństwa związanego z glutenem.
Nie wierzę. A ludzie którzy nie mogą stosować Bezglutenowej skrobi pszennej, właśnie ze względu na zanieczyszczenie glutenem?
Ostatnio zmieniony ndz 04 sty, 2009 00:07 przez TataOli, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ