W normalnym piwie pojawia się słód jęczmienny, który teoretycznie jest glutenowy. W czasie procesu produkcyjnego przebiegają różne reakcje, które rozbijają skomplikowane białka na bardziej proste. Nie można ich usunąć, ponieważ są odpowiedzialne za różne cechy piwa - tak opisywała to pani Świerczek z Carlsberga. I takie piwo jest poddawane badaniu na zawartość glutenu. Wg opracowania na forum wyniki tych badań są nic nie warte, bo zbyt wiele czynników ma wpływ na końcowy wynik.mr.kwiatek pisze:Wybacz Rafale_tato ale nie zrozumiałem Twojego wytłumaczenia... Dalej nie widzę różnicy.
P r a w d o p o d o b n i e piwo bezglutenowe jest pozbawiane jednak tych białek, tak ja ma to miejsce np. w syropie glukozowo-fruktozowym. Dostajemy wtedy produkt czysty pod względem glutenu, mimo, że został wykonany przy użyciu słodu jęczmiennego. Ale to oczywiście moje wyobrażenie tego procesu...