Panie Pawle,
Z żalem przekazuję informacje, że nasze produkty nie są bezglutenowe.
Nie produkujemy nic co możnaby oznaczyć przekreślonym kłosem.
Są wyroby do których nie dodajemy żadnych surowców zawierających
gluten, ale w zakładzie, na tych samych liniach są produkowane inne np
czekolada z chrupkami zbożowymi ( a wśród nich mąka pszenna). Pomimo
czyszczenia linii nie unikniemy informacji "produkt może zawierać
śladowe ilości glutenu".
Wszystko zależy od stopnia rozwoju choroby. Są doniesienia z
Towarzystwa Dzieci Chorych na celiakię, że tzw śladowe ilości wykosiły z
jadłospisów nawet te produkty, które mogłyby być spożywane przez osoby z
alergią, jednak o tym może zadecydować tylko lekarz.
Potencjalnie glutenu nie zawiera ciemna czekolada, karmelki twarde i
nadziewane owocowe (opinia EFSA, że syropy glukozowe produkowane nawet z
pszenicy są wolne od glutenu). Jednak z powodu potencjalnych nie
zamierzonych przeniknięć i produkcji w jednym zakładzie nie można tych
wyrobów umieścić na Pańskiej liście.
Teresa Figiel
--------------------
Wawel S.A.
30-520 Kraków, ul. W. Warneńczyka 14,
wawel 25.11.08
Moderator: Moderatorzy