Morliny

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

asia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 72
Rejestracja: czw 20 sty, 2005 23:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: asia »

Szkoda że nowego wykazu produktów bezglutenowych nie mieliśmy wcześniej. Wczoraj jedliśmy berlinki i niestety dziś cierpimy.
Jeżeli jakieś jedzonko zawiera śladowe ilości białek pszenicy to dla nas jest to "be". Prawda?
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anakon »

malo tego, ze nie ma berlinek, a co z tymi wedlinami???czyli wala w te boczusie, szynki i inne gluten, ze az milo...Boze co my jjemy i nie mysle juz tylko o bezglutenowosci, ale sa to sama woda, wypelniacze, konserwanty, stabilizatory itp, a miesa moze jakis odsetek...
Awatar użytkownika
Karolina
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 60
Rejestracja: śr 10 mar, 2004 00:08
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Karolina »

A co z Pysznymi? Kiełbaski pyszne są rzeczywiście pyszne, patrzyłam na skład podany na etykiecie zbiorczej, nie widziałam niczego, co by wyglądało podejrzanie, jednak nie ma ich na liście bezglutenowych. O co chodzi? Przeoczenie, czy coś nie tak? :?:
Glutenowym skrytomieszaczom mówimy NIE!
Betina
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 29
Rejestracja: pn 04 paź, 2004 13:00
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Betina »

Wiecie, wczoraj chciałam kupic wedline z Morlin a konkretnie szynke, juz nie pamiętam jak sie nazywała. Wszyskie były zapakowane jeszcze folii, a co za tym idzie mialy cale etykiety. Zaczełam je czytać. Ku mojemu przerażeniu w skladzie oprócz innych świństw był syrop glukozowy!!!!
To juz chyba przesada, że by do wędliny ładować syrop glukozowy. Teraz zastanawiam się czy te inne wędliny, które wybieram, a których etykiet nie widzę też zawierają syrop glukozowy??
Kolejny produkt do wyrzucenia!!!! z listy dozwolonej. :evil: :cry:
beti
Awatar użytkownika
Karolina
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 60
Rejestracja: śr 10 mar, 2004 00:08
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Karolina »

O ile mi wiadomo, syrop glukozowy chyba nie jest glutenowy. Ja tam po nim nigdy nie cierpiałam, a w wielu produktach można go spotkać.
Glutenowym skrytomieszaczom mówimy NIE!
mama Mateusza
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 72
Rejestracja: czw 30 gru, 2004 21:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: mama Mateusza »

wiecie, że to trochę wkurzające. Raz piszą tak, raz tak. Napiszę chyba do nich, aby podawali bardziej precyzyjne informacje i ustosunkowali się do tych list. Niestety właśnie Berlinki pięknie się barwią i skąd mamy wiedzieć, na jaką skrobię zareagowały.
Swoją drogą naprawdę mogliby umieszczać precyzyjne informacje na opakowaniu.

pozdr,

mm.
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

:)

Post autor: vixi »

zawsze to coś ale jedzcie tylko to na czym pisze produkt bezglutenowy
camille
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: czw 20 paź, 2005 20:09
Lokalizacja: Piła

Morliny

Post autor: camille »

ostatnio otrzymałam odpowiedź od Morlin o ich produktach i oto co mi napisali: nie zawierają: Glutenu

berlinki classic
berlinki z papryką ostrą
berlinki z papryką łagodna
berlinki ze szczypiorkiem
morlinki parówki
morlinki parówki z indyka
morlinki kiełbaski
morlinki z serem
morlinki polędwica z indyka
morlinki szynka wp.
frankfurterki
kiełbaski pyszne
kiełbasa mazurska
kiełbasa wyborcza
kiełbasa pieczona
bydgoska surowa
kiełbasa śląska
kiełbasa biała parzona
kiełbasa biała surowa
kiełbasa wakacyjna
kiełbasa świętojańska
kiełbasa toruńska
kiełbasa tradycyjna
kiełbasa wiejska
kiełbasa mazowiecka
kiełbasa podwawelska
kiełbasa jałowcowa
kiełbasa myśliwska
kiełbasa krajeńska
salami pepperoni
salami ostródzkie
krakowska sucha
oraz nie zawierają :
Laktozy
berlinki classic
berlinki z papryką ostrą
berlinki z papryką łagodna
berlinki ze szczypiorkiem
morlinki kiełbaski
morlinki polędwica z indyka
frankfurterki
kiełbaski pyszne
kiełbasa mazurska
kiełbasa wyborcza
kiełbasa drawska
kiełbasa pieczona
bydgoska surowa
parówki dobre
parówki drobiowe
kiełbasa śląska
kiełbasa biała parzona
kiełbasa biała surowa
kiełbasa wakacyjna
kiełbasa świętojańska
kiełbasa toruńska
kiełbasa tradycyjna
kiełbasa wiejska
kiełbasa mazowiecka
kiełbasa podwawelska
kiełbasa jałowcowa
kiełbasa myśliwska
kiełbasa krajeńska
salami pepperoni
salami ostródzkie
krakowska sucha
camille
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

jakoś im nie ufam..
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

No i ja jakoś też... Bo z czego w końcu robią te taniutkie paróweczki, z polędwicy? A wypełniaczem może jest celuloza?... W żadnym razie kasza ani skrobia? :wink: Dla nas wszystkich i dla naszego zdrowia najlepiej omijać wszystkie wysoko przetworzone wędliny. I choć to smutne, to im tańsze tym (na pewno) gorsze!
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Podejrzewam, że marketingowcy czy technolodzy z wielu spożywczych firm odpisujący na takie listy po prostu nie wiedzą tak naprawdę co to jest gluten... Chyba, że świadomie wprowadzają w błąd, co już według mnie jest przestępstwem.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

camille ciekawe co by Ci odpisali gdybyś ich poprosiła w takim razie o skład tych produktów, które wg nas są podejrzane, czyli właśnie te tanie paróweczki - gdyby to podali moglibyśmy zweryfikować (oczywiście na poziomie naszej wiedzy) czy marketingowiec cokolwiek wie, o czym pisze :D
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Słuchajcie, jeszcze trochę cierpliwości (ciągle czekamy na NIP z urzędu skarbowego) i będziemy słać bardzo oficjalne pisma do producentów (jako Fundacja) z wyraźną prośbą o przedstawienie składu podejrzanych produktów. W razie jakichś dylematów będziemy zwracać się do Instytutu Żywności i Żywienia i innych instytucji o opinię. To jest jeden z frontów, na którym batalię czas zacząć, bo włos się jeży na głowie co oni robią, przecież to wprowadzanie chorych ludzi w błąd to przestępstwo.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Małgorzata co forumowicze mogą zrobić, żeby Was wspomóc ?
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Naszych problemów jest tak dużo, że nie wiadomo od czego zacząć...
Myślę, że Kabran ma dobry pomysł z tym, żeby zrobić listę najpopularniejszych produktów, które spożywamy lub chcielibyśmy spożywać (ew. nasze dzieci bezglutki), a co do których nie mamy stuprocentowej pewności o ich bezglutenowości (np. te nieszczęsne alkohole). Mogą to też być produkty, o których producenci twierdzą, że są bezgl. (jak te Morliny np. ), a my w to szczerze wątpimy. Faktycznie wybierzmy pewną ich liczbę i zbadajmy na zawartość glutenu - to jest do załatwienia. Będzie od czego zacząć tworząc naszą własną "białą księgę" - spis rzeczy bezpiecznych. Jeśli uda się nagłośnić sprawę i z czasem zacząć docierać do rozsądku producentów to byłoby coś...
Napiszcie co o tym sądzicie, a ja pomyślę o takiej ankiecie dla forumowiczów, (a może ktoś jest chętny, żeby pomóc ją przygotować? Byłabym bardzo wdzięczna za wszelką pomoc :))
ODPOWIEDZ