Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Demon » Śr 16 gru, 2009 21:09

A jak tolerujecie grzaniec - grzane wino? Np. Grzaniec Galicyjski? Bo zastanawiam się czy w tych "przyprawach korzennych" nie ma czegoś z glutenem...
Demon
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 90
Dołączył(a): Śr 29 lip, 2009 23:31
Lokalizacja: Łodż

Postprzez Magdalaena » Śr 16 gru, 2009 22:10

Ja zwykle robię grzane wino z wina ;-) i przypraw Kamisu. Poza lekkim rauszem żadnych skutków nie odczuwam.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1368
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Katarzyna35 » So 19 gru, 2009 00:11

Magdalaena , a konkretnie z jakiego wina i przypraw , czy może byc jakiekolwiek ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 297
Dołączył(a): N 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Postprzez Magdalaena » So 19 gru, 2009 02:57

No cóż. Raczej z taniego wina ;-) jakaś Sofia czy winko w kartonie. Nie warto inwestować, bo smak jest zdominowany przez przyprawy.

A przypraw używam specjalnych - np. Przyprawa do Grzańca Kamisu.
http://www.kamis.pl/index.php/content/view/261/586/
skład wygląda ok. cukier, cynamon, goździki, imbir, anyż, kardamon.
A jeśli ktoś ma wątpliwości, to zawsze można wrzucić goździki, cukier, imbir , rodzynki ...
Ostatnio edytowano So 19 gru, 2009 02:58 przez Magdalaena, łącznie edytowano 1 raz
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1368
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Katarzyna35 » So 19 gru, 2009 12:36

Okey :) dzięki :) spróbuje na "Sylwka" zdziałać coś takiego :564:
Obrazek
Avatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 297
Dołączył(a): N 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Postprzez pawelski » Pt 26 lut, 2010 22:08

Demon napisał(a):A jak tolerujecie grzaniec - grzane wino? Np. Grzaniec Galicyjski? Bo zastanawiam się czy w tych "przyprawach korzennych" nie ma czegoś z glutenem...

Wysłałem maila do producenta grzańca galicyjskiego - firmy Vinfort z Krakowa, ale po trzech dniach wciąż nie mam odpowiedzi, czy w trakcie procesu "uszlachetniania" jest ryzyko "zanieczyszczenia" glutenem produktu finalnego.
Jak tylko dostanę odpowiedź, opublikuję na forum.
pawelski
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 160
Dołączył(a): Wt 16 lut, 2010 20:47
Lokalizacja: Kraków

Postprzez martini » Pt 26 lut, 2010 23:19

To ja w międzyczasie wklejam listę przypraw korzennych według polskiej Wikipedii

chili
cynamon
bazylia
czarnuszka
czosnek pospolity
gałka muszkatołowa
gorczyca
goździki
imbir
owoce jałowca
kardamon
kminek
kozieradka
kurkuma (ostryż długi)
majeranek
muszkatołowiec
papryka ostra
papryka słodka
pieprz biały
pieprz czarny
pieprz czerwony
pieprz zielony
pieprz turecki
szafran
tymianek
wanilia
ziele angielskie

Tylko nie wiadomo, jakie jeszcze mieszanki produkują w tej fabryce i czy nie mają zapaskudzonej linii...
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 738
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez pawelski » Cz 18 mar, 2010 22:27

W nawiązaniu do mojej wypowiedzi parę postów wyżej(wcześniej) - dzisiaj dostałem maila z firmy Vinfort - producenta Grzańca Galicyjskiego:
Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pana pytanie informuje;, z.e wino GRZANIEC GALICYJSKI jest w 100% produktem BEZGLUTENOWYM.

Pozdrawiam!

Z powaz.aniem,
*LESZEK MA?YSA*
tel./ faks: + 48 12 633 13 85
tel. kom. + 48 601 428710

*Piwnice Win Importowanych "VINFORT" Sp. z o.o.*
30-001 Kraków, ul. Kamienna 2-4
NIP: 677-10-20-653, REGON: 350888218, KRS: 0000110648
Kapita? Zak?adowy: 2 200 000,00 PLN
Konto: Raiffesen Bank Polska SA, nr 11 1750 1048 0000 0000 0357 1718, SWIFT: RCBWPLPW

:564:
a moje pytanie brzmiało:
Bardzo bym prosil o informacje czy Panstwa produkt: "Grzaniec Galicyjski" jest produktem ze stuprocentowa pewnoscia bezglutenowym.
Wiemy, ze wino, jako napitek alkoholowy wytwarzany z winogron, z samej nazwy glutenu nie zawiera, aczkolwiek chcielibysmy rozwiac ponad wszelka watpliwosc niepewnosc, czy w trakcie przyprawiania Grzanca Galicyjskiego, na etapie kazdego z procesow, istnieje 100%-owa pewnosc, ze gluten w zadnej postaci nie dostanie sie do produktu finalnego.
Z gory dziekuje za odpowiedz, mam nadzieje ze bedzie to dobra wiadomosc, ktora mozna bedzie uczcic szklaneczka Grzanca Panstwa produkcji.
pozdrawiam,
Ostatnio edytowano Cz 18 mar, 2010 22:31 przez pawelski, łącznie edytowano 1 raz
pawelski
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 160
Dołączył(a): Wt 16 lut, 2010 20:47
Lokalizacja: Kraków

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Postprzez salsamichal » So 28 paź, 2017 21:00

I dzisiaj właśnie kosztuje ten trunek :)
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Avatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 353
Dołączył(a): Śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Postprzez tutiki » Cz 02 lis, 2017 09:25

A jeśli bym chciała zrobić grzańca na bazie piwa? Z tego co słyszałam każde zawiera gluten. Ktoś wie coś więcej na ten temat?
Avatar użytkownika
tutiki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 21 wrz, 2017 13:41

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Postprzez pleomorfa » Cz 02 lis, 2017 10:29

Są piwa bezglutenowe.
Gdzie je znaleźć: viewtopic.php?f=10&t=3996&p=112641&hilit=piwo#p112641
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3798
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Postprzez salsamichal » N 05 lis, 2017 07:37

A jak z innymi grzancami??
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Avatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 353
Dołączył(a): Śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Postprzez tutiki » Pn 06 lis, 2017 15:37

pleomorfa napisał(a):Są piwa bezglutenowe.
Gdzie je znaleźć: viewtopic.php?f=10&t=3996&p=112641&hilit=piwo#p112641


Tylko czy na bazie takiego piwa da radę zrobić dobrego grzańca? Przyznam, że w temacie piwa zbytnio nie siedzę, dlatego nie wiem, czy warto próbować robić taki wynalazek.
Avatar użytkownika
tutiki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 21 wrz, 2017 13:41

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Postprzez pleomorfa » Pn 06 lis, 2017 22:08

Piwa bezglutenowe często są prawie indentyczne w smaku jak normalne. Proces produkcji jest tak prowadzony, aby te piwa były bezglutenowe. Duża ilość z nich ma skład praktycznie identyczny ze zwykłymi, więc to żadne wynalazki tylko proces przyjazny diecie bezglutenowej g:D :564:
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3798
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Postprzez tutiki » Śr 08 lis, 2017 08:58

Pleomorfa, dzięki za odpowiedź i wyjaśnienie! Można zatem bez strachu napić się się tego piwa jak zwykłego i do tego grzańca zrobić :)
Avatar użytkownika
tutiki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 21 wrz, 2017 13:41

Następna strona

Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości