Bezglutenowy owies w Polsce!

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Bezglutenowy owies w Polsce!

Post autor: Małgorzata »

Z certyfikatem, choć pewnie nie dla wszystkich.
Więcej u nas na stronie:

Bezglutenowy owies
Obrazek
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

tak certyfikat posiada, znak przekreślonego kłosa.
z informacji przedstawionych na konferencji firma dba o czystość podczas całego procesu produkcji od selekcji nasion, siew, uprawę, pakowanie etc

Trzeba pamiętać słowa pani prof Stolarczyk, że nie wszyscy chorzy na celiakie mogą go jeść i że trzeba ostrożnie go wprowadzać do diety.

Nie mniej jednak cieszy fakt, że oferta dla bezglutków cały czas się poszerza :)
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Awatar użytkownika
Żeluś
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: wt 18 maja, 2010 08:26
Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki

Post autor: Żeluś »

Trzeba pamiętać słowa pani prof Stolarczyk, że nie wszyscy chorzy na celiakie mogą go jeść i że trzeba ostrożnie go wprowadzać do diety.
W takim razie, jak sprawdzić czy np. mi nie zaszkodzi? Czy powinnam najpierw, dla pewności, skonsultować to z lekarzem?
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

No cóż, żaden lekarz nie odpowie Ci na to pytanie. Po prostu musisz spróbować "na własnej skórze", czy Ci szkodzi. Większość ludzi z celiakią, wg badań fińskich, dobrze toleruje owies. Ale jest pewna grupa, która owsa nie toleruje. Sprawdzić to można, jedząc owies i obserwując reakcje swojego organizmu. Po pewnym czasie, dobrze by też było "zaglądnąć do środka" i zrobić biopsję - dla pewności. Jak wiemy, są ludzie którzy widocznych objawów nie mają, a kosmków nie ma...
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

tak jak pisane było na stronach stowarzyszenia
"należy wprowadzać go powoli, u osób z już zregenerowanymi kosmkami jelitowymi, najlepiej ograniczając dobowe spożycie do 50 g dla osób dorosłych i 25 g dla dzieci."

dla osób, które nie były na konferencji udało nam się stworzyć na bazie materiałów z konferencji film na temat uprawy bezglutenowego owsa :)

Film o uprawie bezglutenowego owsa
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Grażyna pisze:No cóż, żaden lekarz nie odpowie Ci na to pytanie. Po prostu musisz spróbować "na własnej skórze", czy Ci szkodzi. Większość ludzi z celiakią, wg badań fińskich, dobrze toleruje owies. Ale jest pewna grupa, która owsa nie toleruje. Sprawdzić to można, jedząc owies i obserwując reakcje swojego organizmu. Po pewnym czasie, dobrze by też było "zaglądnąć do środka" i zrobić biopsję - dla pewności. Jak wiemy, są ludzie którzy widocznych objawów nie mają, a kosmków nie ma...
Hehe, chyba przesada tak się poświęcać dla jednego zboża :).
Ostatnio zmieniony śr 30 cze, 2010 12:13 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

No, jeżeli nie ma się pewności, to lepiej nie sprawdzać na sobie...
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Post autor: nula »

Z drugiej strony, jak ktoś jest na diecie ponad 20 lat, jak ja, to marzy o czymś nowym :)
Uznałam, że warto spróbować i muszę powiedzieć, żę bardzo mi ten owies smakuje. Szczególnie płatki owsiane z morelami. Co prawda pudełko z 5 saszetkami kosztuje ok. 11.50 w Realu ale jedna saszetka glutenowego owsa jest za 1.50. czyli 5 zwykłych to 7.50.

Jedna saszetka to 40g, wiec mieszczę się w dawce dla dorosłych... W wersji biurowej najlepiej smakują jak się je zaleje wrzątkiem a potem doda odrobinę mleka skondensowanego. W każdym razie są dobre na przekąskę w pracy bo się potem długo nie czuje głodu.

Kupiłam też mąkę owsianą do spróbowania ale na razie nie mam pojęcia co z nią zrobić.
Może ktoś ma jakieś dobre pomysły?
Obrazek
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

nula pisze:Kupiłam też mąkę owsianą do spróbowania ale na razie nie mam pojęcia co z nią zrobić.
Może ktoś ma jakieś dobre pomysły?
Podobno świetna do naleśników.
Obrazek
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 368
Rejestracja: czw 05 cze, 2008 10:12
Lokalizacja: Wschowa

Post autor: Cecylia »

Ja przedobrzyłam z dodaniem do chleba myślę, że druga próba już wyjdzie lepiej jednak cena z kosmosu :) ... Płatki jak na razie czekają aby spróbować może jutro kupiłam czyste , z morelami i śliwkami. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Post autor: nula »

Agniesia - naleśniki robisz z samej mąki owsianej, czy tylko dodajesz do innej mąki?
Obrazek
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

nula pisze:Agniesia - naleśniki robisz z samej mąki owsianej, czy tylko dodajesz do innej mąki?
Nie napisałam, że robię naleśniki z tej mąki. Czekam aż będzie dostępna w moim mieście :)
Ale na mój chłopski rozum, zawsze lepiej jak się użyje kilku rodzai mąk.
Jak już będę miała dostęp do tej mąki, to tak właśnie będę robić.
Obrazek
Awatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Post autor: nula »

To przez ten upał :) Jak już napisałam pytanie i wysłałam - to dotarło do mnie znaczenie słowa "podobno".

Dziś na obiad zrobilam naleśniki z tej mąki (pół na pół z mieszanką uniwersalną Bezglutenu) z przepisu na zwykłe naleśniki z kuchni polskiej i wyszły bardzo dobre.
grubsze niż glutenowe ale puchate w środku. Cała rodzina się zajadała (glutenowcy też).

Ale to już chyba nie w tym wątku....
Obrazek
Awatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Post autor: nula »

Znalazlam paragon z zakupów. Jednak nie moge polegać na swojej pamięci :)

Płatki owsiane z morelami kosztowaly 11,99 zł a nie 11,50 zł

Mąka owsiana bezglutenowa 400 g - 9,99 zł

Tak więc dosyć drogo :/
Obrazek
julia.m
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 52
Rejestracja: czw 19 cze, 2008 14:13
Lokalizacja: Poznań

Post autor: julia.m »

czy wiecie moze gdzie mozna dostac te platki w Poznaniu?:)
ODPOWIEDZ