KOTANYI

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Firma podaje sprzeczne informacje.
Bo w pierwszym mailu piszą:
tomaszswiatek pisze:(...)W załączeniu przesyłam dodatkowa liste produktów, które na pewno zawieraja gluten, ale taka informacja znajduje sie na opkaowaniu w składnikach mieszanek.
Sprawdziłam opakowania dwóch produktów z załącznika, składniki wyróżnione w załączniku, mające zawierać gluten są na produkcie, ale nie ma żadnej informacji, że zawierają gluten.

Zgoda, co do maltodekstryny - wg przepisów maltodekstryna z pszenicy jest bezpieczna dla celików.
W takim razie dlaczego osoba ta pisze, że te produkty z załącznika "na pewno" zawierają gluten, nie ma na myśli śladowych ilości (bo sprawę śladowych ilości wyjaśnia w poprzednim zdaniu), a na opakowaniu tych produktów nie ma informacji nt. tego glutenu? Nie chodzi tylko o maltodekstrynę, ale np. enzym papaina...
Obrazek
echo204

Post autor: echo204 »

Rafal_tata pisze:Ciekawe, bo maltodekstryna uznawana jest przez naszych producentów BG jako bezpieczna... A tu przedstawiona jako źródło glutenu.
Maltodekstryna rowniez pozyskiwana jest ze zboz zawierajacych gluten (jak skrobia czy dekstroza) - od producenta zalezy czego uzyje. Czytalam o tym w ksiazce K.Fenster 'Dieta bezglutenowa' lub M.Jarosz, J.Dzieniszewski 'Celiakia'...Nie pamietam...
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Jeśli w badaniu na zawartość glutenu wychodzi, że go tam nie ma, tzn. że produkt jest bezpieczny.
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Nastka pisze: . enzym papaina...
dalczego ma być szkodliwy ?
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

Lepiej już kupić przyprawę warzywną bezglutenową np.firmy Bezgluten,
wtedy jest pewność że nie ma tam glutenu
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Jeli pisze:dalczego ma być szkodliwy ?
Producent twierdzi, że zawiera gluten.
Obrazek
ODPOWIEDZ