Dawtona

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
huana
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: pn 07 cze, 2010 12:08
Lokalizacja: Wrocław

Dawtona

Post autor: huana »

Witam,
Oto moje zapytanie i odpowiedź od firmy Dawtona, bardzo Was proszę o recenzję, bo mam wątpliwości :/
Proszę o informację, czy w składzie produktów Państwa firmy jest gluten?
Jestem na diecie bezglutenowej i ta, precyzyjna informacja, będzie mi
bardzo pomocna. Podzielę się nią z osobami, które również cierpią na
celiakię. Byłabym wdzięczna, gdyby Państwo mogli sporządzić listę swoich
produktów w 100% bezglutenowych. Niestety, etykiety nie zawsze
jednoznacznie wskazują na bezglutenowość produktu.

Szanowna Pani,
Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.
W produktach naszej firmy nie stosujemy w/w zbóż, tak więc gluten w nich nie występuje.
z poważaniem
Aneta Rękosiewicz
Ostatnio zmieniony śr 01 gru, 2010 08:46 przez huana, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

A ketchupy, sosy i musztardy...?
huana
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: pn 07 cze, 2010 12:08
Lokalizacja: Wrocław

Dawtona

Post autor: huana »

W tym rzecz, pani pouczyła, co to gluten, ale nie odpowiedziała konkretnie na pytanie. Czyli drążyć dalej, wymieniając intersujące mnie produkty?Właśnie zaczęłam przygodę z mailami do producentów.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

No tak, bo rozumiem jeszcze, że papryka w zalewie może być bezglutenowa, ale powyższe produkty już nie koniecznie.
mJULKA
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: pn 27 wrz, 2010 12:30
Lokalizacja: podlaskie

Post autor: mJULKA »

Papryka z zalewy to chyba będzie z octem?U nas ocet szkodzi nawet w minimalnych ilościach i po rozcieńczeniu.A co do dawtony to mieliśmy sok pomidorowy i ból brzucha po nim.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Dlaczego ocet szkodzi? Bo jest ze spirytusu? Teoretycznie wyroby destylowane nie zawierają glutenu, więc aby obalić tą tezę, trzeba by było przebadać taką paprykę.
Awatar użytkownika
misia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 110
Rejestracja: ndz 03 paź, 2004 14:26
Lokalizacja: Zawiercie/Kraków

Post autor: misia »

Ból brzucha po soku pomidorowym czy occie zdarza się często osobom nietolerującym kwaśnych potraw czy przetworów (osobiście znam takie) i nie oznacza to od razu, że produkt zawiera gluten. Nie możemy chyba w ten sposób generalizować...

Ale do rzeczy. Ja osobiście używam produktów Dawtona (głównie pomidory w puszce, sos pomidorowy, przecier, warzywa w puszkach (np. fasola) które używam do sałatek czy dań na ciepło i serdecznie polecam, bo są dobrej jakości. Co do ketchupu, to jeżeli w składzie jest skrobia nieokreślonego pochodzenia to nie biorę :) Obecnie używam Develey'a Mc'Donalds, od czasu do czasu też Heinz'a dla zmiany smaku (w składzie brak skrobii).

Huana, ja bym dopytała jednak o ketchupy, musztardy i sosy.
ODPOWIEDZ