Mlekpol

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Mlekpol

Postprzez Nawojka » Pn 29 mar, 2010 14:44

Mlekpol - spółdzielnia mleczarska produkująca słynne Łaciate twierdzi, ze ich produkty nie zawierają glutenu i Łowicz tak samo.
Choć w rozmowie telefonicznej z działami technologicznymi spotkałam się z wielkim szokiem, że ktoś pyta o gluten czy syrop na bazie pszenicy. Miałam wrażenie, że niektórzy nie wiedzieli jak wybrnąć z kłopotliwego zapytania i prosili o kontakt mailowe w tych kwestiach.

Pozdrawiam

Wydzielam nowy temat - Mod.
Ostatnio edytowano Śr 22 gru, 2010 00:09 przez Nawojka, łącznie edytowano 3 razy
Nawojka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): So 27 mar, 2010 11:45
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Blackout » Wt 14 lut, 2012 19:03

Jako, że to mój pierwszy post chce wszystkich przywitać. Od całkiem niedawna jestem na diecie bezglutenowej. Nie zakładam nowego tematu ponieważ, był by on bardzo podobny do tego, odświeżam.

Będąc w sklepie zauważyłem maślankę mrągowską o smaku pieczonego jabłka. Z reguły nie pijam maślanek, ale coś mnie tknęło, żeby zasmakować tego śnieżnobiałego trunku z cynamonem. Po powrocie do domu postanowiłem dowiedzieć się co i jak, więc zadzwoniłem do mlekpolu z pytaniem czy w owej maślance pływa sobie gluten. Niestety nie dostałem odpowiedzi czy tak czy nie. Obdzwoniłem telefony mlekpolu i za każdym razem dowiadywałem się, że nie mają pojęcia i nawet nie wiedzą gdzie mnie z takim pytaniem przekierować.

Moje pytanie do was, drodzy użytkownicy, co myślicie o tym produkcie, jakie macie z nim doświadczenia?
Oprócz maślanki, jakie macie zdanie na temat mlekpolu, co można spożywać a co nie?

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
Blackout
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Wt 14 lut, 2012 18:41
Lokalizacja: z internetu.

Postprzez Sheep » Wt 14 lut, 2012 21:06

Pierwsza zasada bezglutenowca: czytaj skład :)
Na podstawie składu powinno dać się wywnioskować, czy produkt jest bezpieczny, potencjalnie bezpieczny czy raczej omijać szerokim łukiem. Bez znajomości składu nikt nie będzie w stanie powiedzieć, czy ona zjadliwa czy nie.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1433
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Blackout » Wt 14 lut, 2012 21:51

Zapomniałem napisać, że skład czytałem owszem i dwie rzeczy mnie zaniepokoiły. Pierwsza to cynamon a druga to E1442 jako zagęstnik. Wcześniej wylistowana jest skrobia modyfikowana z kukurydzy, ale co z tą drugą w zagęstniku? Wolałem zadzwonić i zapytać.
To samo tyczy się smaku "straciatella". Tutaj z kolei jest czekolada.
Avatar użytkownika
Blackout
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Wt 14 lut, 2012 18:41
Lokalizacja: z internetu.

Postprzez Justyna1982 » Śr 15 lut, 2012 14:10

Odpowiedź ad zagęstnika znalazłam w google :)
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
Jeżeli byłaby to skrobia glutenowa to teoretycznie powinien producent zamieścić stosowną informację
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 520
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez zofia » Śr 15 lut, 2012 16:07

Jak tak samo sprawdzam wszystkie nieznane mi "E" na necie :) Łatwy i szybki sposób zweryfikowania wiedzy :) Jak do tej pory nie spotkałam się z "E" glutenowym :)
Obrazek
Avatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2011 14:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Postprzez Blackout » Śr 15 lut, 2012 16:40

Justyna1982 napisał(a):Odpowiedź ad zagęstnika znalazłam w google

Oczywiście każde E o których nie mam pojęcia sprawdzam w sieci. Przychodzę do was z pomocą dlatego, że nie znalazłem nic co mogło by wskazywać na konkretną odpowiedź.
Tak czy inaczej dziękuję za poświęcony czas.

Justyna1982 napisał(a):Jeżeli byłaby to skrobia glutenowa to teoretycznie powinien producent zamieścić stosowną informację


Teoretycznie owszem producent powinien zamieścić taką informację, ale czy każdy z producentów jest na tyle kompetentny?
zofia napisał(a):Jak do tej pory nie spotkałam się z "E" glutenowym

Dziękuję za odpowiedź, tego mi było trzeba.
Avatar użytkownika
Blackout
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Wt 14 lut, 2012 18:41
Lokalizacja: z internetu.

Re: Mlekpol

Postprzez swera » Pt 16 sty, 2015 18:39

No cóż, żaden lekarz nie odpowie Ci na to pytanie. Po prostu musisz spróbować "na własnej skórze", czy Ci szkodzi. Większość ludzi z celiakią, wg badań fińskich, dobrze toleruje owies. Ale jest pewna grupa, która owsa nie toleruje. Sprawdzić to można, jedząc owies i obserwując reakcje swojego organizmu. Po pewnym czasie, dobrze by też było "zaglądnąć do środka" i zrobić biopsję - dla pewności. Jak wiemy, są ludzie którzy widocznych objawów nie mają, a kosmków nie ma...
If you are looking for fast success in ccnp simulator exams then join today to explore complete ccnp simulator - pass-4sure dumps resources and pass network+ questions certification on first try.
swera
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt 16 sty, 2015 18:28

Re: Mlekpol

Postprzez basiag » Cz 23 kwi, 2015 20:41

.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 379
Dołączył(a): Śr 22 sty, 2014 19:59
Lokalizacja: Polkowice

Re: Mlekpol

Postprzez KLAW » Pn 29 cze, 2015 10:09

Witam,
Wczoraj kupiłam serek homogenizowany truskawkowy. A w skaldzie znalazłam m.in. syrop glukozowo-fruktozowy z PSZENICY!!!!!! Więc bezglutenowe to one raczej nie są. Serki waniliowe nie mają nic w składzie co by wskazywało, że mają gluten, ale skąd wiadomo gdzie są pakowane????
Ciekawe co na to firma Mlekpol.
KLAW
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 26
Dołączył(a): Pn 18 lut, 2013 08:53
Lokalizacja: Gdańsk


Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości