TUREK

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

TUREK

Postprzez pariko » Cz 01 wrz, 2011 14:46

Witam Panią

Produkty produkowane w Mleczarni "Turek" - Zakład w Turku, tj. sery pleśniowe pod marką TUREK i SEKRET MNICHA nie zawierają glutenu.
Mam więc nadzieję, że nasze sery będą miłym urozmaiceniem w Pani diecie.

Życzę miłego dnia


Pozdrawiam
Agnieszka Kukuła - Wasilewska


Witam,

wszystkie:
- sery żółte dojrzewające i produkty seropodobne dojrzewające pod marką Turek i Pasłęk,
- masła i miksy pod marką Pasłęk,
- produkty topione La Festa pod marką Turek

nie zawierają glutenu i może je Pani spokojnie spożywać.

W ramach Grupy Bongrain w Polsce są 3 fabryki - na temat innych produktów: serów świeżych i pleśniowych wypowiedzą się moje koleżanki

Pozdrawiam/Regards,

Anna ZYDLEWSKA
pariko
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 55
Dołączył(a): N 06 mar, 2011 19:28
Lokalizacja: Krk

2 część TUREK

Postprzez pariko » Pt 02 wrz, 2011 14:00

Witam,
nasze produkty, które może Pani spożywać w przypadku diety bezglutenowej:

- wszystkie sery twarogowe niedojrzewające pod marką Turek z wyłączeniem serka Turek Puszysty z rzodkiewką (obecność białka pszenicy)
- wszystkie sery twarogowe niedojrzewające pod marką Tartare z wyłączeniem serka Tartare Borowikowe Las (obecnosć białka pszenicy)


pozdrawiam
Iwona Miler
Dział Jakości
Mleczarnia "Turek" Sp. z o.o.
Zakład w Głubczycach
ul. Raciborska 36
48 - 100 Głubczyce
pariko
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 55
Dołączył(a): N 06 mar, 2011 19:28
Lokalizacja: Krk

Postprzez agacia » Cz 15 wrz, 2011 20:02

cieszy mnie ten turek, bo bardzo lubię :D
Avatar użytkownika
agacia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 138
Dołączył(a): Pn 09 sie, 2010 21:26
Lokalizacja: Marki

Postprzez Nalewka » Śr 28 wrz, 2011 21:54

Bardzo polecam Turkowe twarożki z mleka koziego, smaczne, zupełnie nie smakują i pachną "kozio" (bez urazy L)). Nadają się doskonale do mieszania z owocami, konfiturą, czy miodem, rzodkiewką, czy szczypiorkiem, ziółkami czy orzechami, albo do smarowania chlebków czy placuszków na gorąco.

Spróbowałam też koziego camemberka z Turka, dość dziwny ale też dobry, trzeba się nieco przyzwyczaić do innego smaku, ale lepszy taki, iż żaden :)

No i te ceny, zaskakująco normalne :) Dziękuję Turkowi :)
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 370
Dołączył(a): So 23 kwi, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Postprzez monisiak81 » Pn 11 lut, 2013 12:23

Uaktualniam informację uzyskaną od firmy Turek:

Dzień dobry,

Generalnie sery pleśniowe naturalne są wolne od glutenu, co wynika z technologii.

Problem może pojawić się w przypadku serów z dodatkami smakowymi. Może się zdarzyć, że sam dodatek jest już alergenem, ale również, jakiś składnik złożony, może zawierać alergeny. Najczęściej dotyczy to aromatów.

Nasze sery pleśniowe są wolne od glutenu z wyjątkiem:
Sera camembert o smaku wędzonym - do sera dodawany jest aromat, który właśnie zawiera białka pszenicy i soi.

W niedługim czasie wejdą w życie przepisy dotyczące informacji przekazywanych konsumentom.
Zgodnie z tymi przepisami producenci będą zobligowani do podawania i wyraźnego zaznaczenia informacji o alergenach jakie są w produkcie lub jakie są dodawane do niego. Będzie to duże ułatwienie dla konsumentów, którzy mają alergie pokarmowe.

Na opakowaniach naszych produktów takie informacje już są podawane.

pozdrawiam M
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 277
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez dismiss » Wt 17 wrz, 2013 11:44

Zastanawia mnie różnorodność odpowiedzi z firmy Turek - w szczególności mam wątpliwości odnośnie serów pleśniowych i serów żółtych. Informacja, którą otrzymałam w dniu dzisiejszym:

Witam,
oferujemy szeroki asortyment produktów bezglutenowych. Na dzień dzisiejszy produkty, które są wolne od glutenu to:

- wszystkie sery twarogowe niedojrzewające pod marką Turek
- wszystkie sery twarogowe niedojrzewające pod marką Tartare z wyłączeniem serka Tartare Borowikowe Las (obecnosć białka pszenicy)


W przypadku pytań lub wątpliwości pozostaję do dyspozycji.
dismiss
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): N 15 wrz, 2013 13:40
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: TUREK

Postprzez idealna81 » Cz 16 sty, 2014 11:40

Jadł ktos te serki z w/w firmy ??? Bo z postu wynika ,że wszystkie ich sery sa bezglutenowe oprócz jednego Tartare Borowikowe Las .

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
idealna81
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 133
Dołączył(a): Pt 30 paź, 2009 00:34
Lokalizacja: Włocławek

Re: TUREK

Postprzez Reah » Cz 16 sty, 2014 12:30

Ja jadam tylko żółte i pleśniowe i z tymi nie mam problemów.
Tartare nie jadłam, ale to dobra wiadomość, że prawie wszystkie nie zawierają glutenu :)
Reah
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 74
Dołączył(a): Wt 04 sty, 2011 11:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: TUREK

Postprzez idealna81 » Cz 16 sty, 2014 12:36

Reah napisał(a):Ja jadam tylko żółte i pleśniowe i z tymi nie mam problemów.
Tartare nie jadłam, ale to dobra wiadomość, że prawie wszystkie nie zawierają glutenu :)


Dziękuje za wiadomość,i związku z tym....udając się na zakupy zakupie dla odmiany jakiś serek z firmy TUREK.

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
idealna81
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 133
Dołączył(a): Pt 30 paź, 2009 00:34
Lokalizacja: Włocławek

Re: TUREK

Postprzez Leeloo » So 12 kwi, 2014 14:53

w Biedronce jest Serek Kozi za 3,99zł. Normalnie kosztuje ok. 7zł, więc jest nieźle :)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7428
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: TUREK

Postprzez MaDe » Wt 12 maja, 2015 14:25

Nowe informacje:

Szanowna Pani,

w nawiązaniu do poniższego mejla uprzejmie informuję, iż jedynymi produktami zawierającymi gluten spośród serów twarogowych produkowanych w Głubczycach są :
- Tartare Łososiowa Zatoka 150g i 20g;
- Turek Kremowy smak o smaku łososia 125g.

Pozostałe sery twarogowe nie zawierają glutenu.
Z poważaniem
Iwona Kalita
Specjalista ds. Jakości

Dziękuję.
A Turek puszysty o smaku rzodkiewki i Tartere Borowikowy Las ?
M.D.

Nie, z tych dwóch produktach wycofaliśmy już składniki zawierające gluten. W chwili obecnej jedynymi produktami z zawartością glutenu są sery o aromatyzacji łososia.

Iwona Kalita
Specjalista ds. Jakości
MaDe
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt 28 kwi, 2015 14:06

Re: TUREK

Postprzez MaDe » Wt 12 maja, 2015 14:28

Dzień dobry,

Sery pleśniowe produkowane w zakładzie w Turku pod markami "Turek" i "Sekret Mnicha" są wole od glutenu.

Jedynie sprowadzane z Czech pod marką "Turek" sery z panierką (camembert i edamski) zawierają gluten ze względu na obecność panierki.

Ser o smaku wędzonym jest wycofany z produkcji.

Pozdrawiam
Agnieszka Kukuła - Wasilewska
Specjalista ds. Jakości


Mam rozumieć ze sery w panierce są w zakładzie gdzie indziej i nie ma możliwości zanieczyszczenia krzyżowego innych produktów ?
M.D.

Nasz zakład prowadzi politykę "Zero alergenów". W ramach procedur wyeliminowaliśmy wszystkie alergeny, które mogliśmy. Ściśle monitorujemy surowce i dodatki, których używamy do produkcji. Obecnie mamy tylko jeden alergen - mleko.

Pozdrawiam
Agnieszka Kukuła - Wasilewska
Specjalista ds. Jakości
MaDe
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt 28 kwi, 2015 14:06

Re: TUREK

Postprzez salsamichal » So 30 maja, 2015 14:16

I świetnie plesniaki sa pycha
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Avatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 353
Dołączył(a): Śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: TUREK

Postprzez mariannaewa » Wt 02 cze, 2015 22:18

MaDe napisał(a):Sery pleśniowe produkowane w zakładzie w Turku pod markami "Turek" i "Sekret Mnicha" są wole od glutenu.

Jestem nowa w temacie - tego nie wiedziałam :).
To fajnie, bo lubię :D .
mariannaewa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): N 24 lis, 2013 02:01
Lokalizacja: Wrocław

Sery Turek, Camembert, Brie, Sekret Mnicha bezpieczne!

Postprzez monika3287 » N 05 lip, 2015 19:29

Kolejna firma odpisała mi na wiadomość . Tym razem na tapetę idą produkty firmy Turek :)

„Witam,
w nawiązaniu do Pani zapytania uprzejmie informuję, iż w naszej ofercie posiadamy produkty z zawartością glutenu – są to wszystkie serki o aromatyzacji łososia (Tartare Łososiowa Zatoka 20g i 150g, Turek Kremowy łosoś 125g). Ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego innych produktów wyeliminowano poprzez zastosowanie rygorystycznych procedur oraz Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Higienicznych w trakcie procesu produkcyjnego.
W załączniku lista produktów bezglutenowych oferowanych przez naszą firmę w sektorze serów świeżych.”

ZAŁĄCZNIK ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ :http://pichcisz.pl/2630/sery-turek-brie-camembert-i-sekret-mnicha-100-bez-glutenu/
monika3287
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 30
Dołączył(a): Wt 10 cze, 2014 09:01

Następna strona

Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości